امیر سرتیپ احمد ترکان پدر توپخانهای ایران که بود؟

امیر سرتیپ احمد ترکان، معاون اسبق عملیات ارتش در ۸۰ سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و به یار و همرزم دیرینش، صیاد شیرازی پیوست.
وی که از ابتدای پیروزی انقلاب اسلامی، نقش موثری در نجات مردم و کمک به هموطنانش بویژه در غرب کشور و پاکسازی محور بانه و سردشت و ممانعت از سقوط شهر سنندج و نجات پادگان لشکر ۲۸ سنندج داشت، در طی دو مرحله و در مقاطع بسیار حساس و مهمِ هشت سال دفاع مقدس تا پایان جنگ تحمیلی، بخاطر داشتن نبوغ نظامی و ابتکار عمل منحصر بفرد، فرماندهی لشکر ۲۸ کردستان را بر عهده گرفت.

این قهرمان ملی و اسطوره دوران دفاع مقدس، همچنین پس از جنگ تحمیلی، بعنوان فرمانده مرکز آموزش توپخانه و موشکهای نیروی زمینی در اصفهان، فرمانده قرارگاه عملیاتی غرب ارتش، معاون عملیات ارتش و عضو هیئت معارف جنگ شهید سپهبد علی صیاد شیرازی، منشاء خدمات و اقدامات ارزشمندی برای ارتش جمهوری اسلامی ایران و نظام مقدس اسلامی بود.
اقدامات ابتکاری، خلاقانه و روحیات ولایتمدارانه و شهادتطلبانه امیر سرتیپ احمد ترکان در عملیاتهای مختلف دفاع مقدس مانند والفجرها، بیتالمقدسها و ...، بیانگر نبوغ نظامی، خلاقیت در روشها و تاکتیکهای نظامی، قدرت تصمیمگیری صحیح و بموقع در شرایط بحرانی، شجاعت و بی باکی این قهرمان کمنظیر هشت سال دفاع مقدس است که در آن دوران فرماندهی چندین عملیات مهم و اثرگذار را نیز بر عهده داشت.
همچنین، تقدیر فرماندهی معظم کل قوا (مدظلهالعالی) از امیر سرتیپ ترکان پس از جنگ تحمیلی، حضور به عنوان یکی از نمایندگان جمهوری اسلامی ایران در هماندیشی بررسی قوانین ژنو بدلیل تسلط بر زبان انگلیسی و اشراف بر اطلاعات نظامی، حقوقی و قوانین بینالمللی، همراهی با شهید سپهبد علی صیاد شیرازی برای تشکیل هستههای انقلابی در جریان شکلگیری انقلاب اسلامی، دریافت چند مرحله ارشدیتِ مأموریتهای رزمی در دوران جنگ تحمیلی و نیز اشراف و پیادهسازی دانش توپخانه در حوزههای عملیاتی، آموزشی و پرورش افسران متعهد و متخصص و انتقال دانش و تجربیات گرانقدر سالهای دفاع مقدس به نسل جوان، گوشهای از افتخارات و اقدامات موثر ایشان در طول خدمت در ارتش جمهوری اسلامی ایران و پس از آن بشمار میرود.
روابط عمومی ارتش این ضایعه را به امت شریف ایران، خانواده و بازماندگان محترم آن مرحوم، و آحاد همرزمان ایشان در ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروهای مسلح تسلیت میگوید.
مراسم تشییع
مراسم تشییع مرحوم امیر سرتیپ احمد ترکان، ساعت ۸ صبح سه شنبه ۲۵ تیر در مرکز آموزش توپخانه و موشکهای نیروی زمینی ارتش در اصفهان با حضور مسئولان کشوری و لشگری و ساعت ۹ در خیابان ارباب با حضور مردم قدرشناس برگزار میشود و سپس پیکر آن مرحوم به سمت گلستان شهدا تشییع و در باغ رضوان اصفهان آرام خواهد گرفت.
مصاحبه خواندنی با امیر ترکان
متولد دوازدهم اسفند سال ۱۳۱۸ هستم.
احمد ترکان، بچه اصفهان است؟
بچه محله مسجد حکیم هستم. یاد و خاطره آن دوران، خانه قدیمی و ساکنانش به خیر.
آن زمان به دبستان حکیم نظامی که نزدیک محل زندگی ما بود، میرفتم.
مدرسه حکیم نظامی هنوز هم باقی است یا خراب شده است؟
سالها است از مدرسه خبر ندارم.
در گذشته به خاطر عیالوار بودن خانواده ها، بچهها خواهر و برادرهای زیادی داشتند؛ امیر شما فرزند چندم خانواده بودید؟
خانواده ما نه نفره بود و من چهار خواهر و سه برادر داشتم؛ خودم هم فرزند پنجم خانواده بودم.
کودکی فرمانده نیروی زمینی ارتش با چه حال و هوایی گذشت؟ آیا پسر بچهای بازیگوش تصویری از کودکیهای امیر احمد ترکان است؟
اتفاقا بسیار آرام بودم.
نیم قرن پیش خانهها آپارتمانی نبود و خانهها به جای رشد عمودی به صورت افقی رشد میکردند. چند خانواده که گاهی نسبت فامیلی داشتند در یک خانه زندگی میکردند.
در خانه شما چند نفر زندگی میکردند؟
پنج خانواده در خانهای که ما ساکن بودیم زندگی میکردند. خانهها یک هشتی داشت و چهار گوشه خانه هم برای هر خانواده دو اتاق بود. هر اتاق از پس اتاق یا همان اتاق خواب و اتاق جلو تشکیل میشد.
من در اواخر جنگ جهانی دوم به دنیا آدم و آن زمان یک سال و نیم داشتم. خاطره زیادی از آن روزها ندارم تنها کوپنهای پدرم را به خاطر دارم که با آنها قند و شکر میگرفت.
بعد از دوره شش ساله دبستان و سیکل اول را به خوبی گذراندم و بعد آن در سال ۱۳۳۹ به دلیل اینکه باید به سربازی میرفتم، دیپلم ناقص گرفتم.
امیر چرا دیپلم ناقص؟
چون دوسال سرباز بودم. آن زمان به دبیرستان نرفتم و باید کمک خرج خانواده میشدم به همین دلیل در بازار کار میکردم. شبها درس، روزها در بازار کار و سرباز هم بودم. تا در سال ۱۳۴۱ دیپلم ریاضی گرفتم. بعد دیپلم گرفتم از آنجا وارد دانشکده افسری شدم.
امیر چه سالی ازدواج کردید؟
سال ۱۳۴۷ ازدواج کردم.
حاصل زندگی مشترک شما چند فرزند است؟
دو دختر دارم.