چرا نگاه دولت کانادا به رابطه با ایران منفی است؟

دو مانع اختصاصی نیز در راه اصلاح روابط ایران و کانادا وجود دارد که به شهروندان دوتابعیتی ایرانی- کانادایی مربوط میشود؛ یکی خانم زهرا کاظمی و دیگری که مزید بر علت شد، موضوع مرگ کاووس سیدامامی، استاد دوتابعیتی جامعهشناسی و فعال محیط زیست بود که اعلام شد در دوره بازپرسی خودکشی کرده است.
چهار سال پیش که حزب لیبرال کانادا در انتخابات پیروز شد، با توجه به سیاستهای خصمانهای که دولت محافظهکار پیشین در قبال ایران داشت و با توجه به اینکه حتی دو کاندیدای لیبرال ایرانیتبار به مجلس ملی آن کشور راه یافته بودند، تصور میرفت گشایشی در روابط دو کشور پدید آید؛ اما به دلایلی چنین نشد.
کانادا با مرزی چندهزارکیلومتری، همسایه همزبان و همفرهنگ آمریکاست و بیشترین و اصلیترین روابط بازرگانی خارجی را با آن کشور دارد؛ درحالیکه روابط بازرگانی کانادا و ایران را حتی در شرایط مسالمتآمیز نیز نمیتوانستیم با روابط آن دو همسایه مقایسه کنیم. ازاینرو، کانادا خود را ناچار به رعایت تمایلات آمریکا در حمایت از تحریمهای دوجانبه آن کشور علیه ایران میداند و نمیخواهد برخلاف تمایل آمریکا برای خودش دردسر ایجاد کند.
سیاست خارجی کانادا و بهویژه جناح محافظهکار آن کشور، مانند آمریکا و سایر کشورهای غربی، در قبال ایران دوستانه نیست و از تحریمهای آمریکا علیه ایران تبعیت میکند. بزرگترین دلیل آن نیز به مسئله اسرائیل بازمیگردد؛ چراکه کانادا اقلیت یهودی صاحبنفوذی دارد که در آن کشور لابی قدرتمندی دارند.
دو مانع اختصاصی نیز در راه اصلاح روابط ایران و کانادا وجود دارد که به شهروندان دوتابعیتی ایرانی- کانادایی مربوط میشود؛ یکی خانم زهرا کاظمی، عکاس و خبرنگار یک روزنامه کانادایی است که به دلیل عکسگرفتن از ورودی زندان اوین، دستگیر و هنگام بازپرسی حوادثی برای او رخ داد که منجر به درگذشت او شد.
اما در شرایط متعارف، حتی در صورت ادامه قطع روابط ایران و آمریکا، روابط کانادا و ایران میتوانست منافع دوجانبه سرشاری داشته باشد. بهویژه باید در نظر داشت که کانادا یکی از ثروتمندترین کشورهای جهان است که شهروندانش از بالاترین سطح رفاه، آموزش و بهداشت برخوردارند. گرچه این کشور متحد طبیعی و تاریخی آمریکاست؛ اما برخلاف نظر رادیکالهای داخلی، مستعمره آن کشور نیست.
اگر روابط کانادا با ایران بهبود مییافت، گذشته از منافع بازرگانی، سفرهای دوجانبه مستقیم از مونترال و تورنتو به تهران که ارتباط خانوادههای ایرانی ساکن آمریکا را نیز از طریق کانادا تسهیل میکرد، میتوانست بسیار سودمند باشد. بااینحال، کانادا حتی با برقراری روابط کنسولی یا گشایش دفتر حفاظت منافع ایران برای ارائه خدمات کنسولی به ایرانیان مقیم آن کشور نیز مخالفت کرده و عملا انتقام اختلافهای سیاسی خود را از ایرانیتبارهای آن کشور گرفته است.