واکنشها به ادعاهای نرگس مجتهد نجفی در شبکه یک
چند نکته درباره سخنان عجیب کارشناس محیط زیست؛ صداوسیما به دنبال چیست؟

کاوه مدنی معاون سابق سازمان محیط زیست و استاد امپریال کالج لندن در این باره دو توئیت منتشر کرد. او پس از انتشار بخشهای از سخنان مجتهد نجفی توئیت کرد: «شما خندیدید، اما این نوع داستانها برای من خاطره اند! وقتی به صرفه باشد هم ترامپ مرجع میشود و هم استاد دانشکده سلطنتی و نوه نخست وزیر بریتانیا بودن ارزش است.»
به گزارش فرارو، "نرگس مجتهد نجفی" کارشناس برنامه اظهارات عجیبی مطرح کرد. او گفت: «بحث گرمایش زمین و تغییرات آب و هوایی با آلودگی هوا متفاوت است و ما باید به آلودگی فکر کنیم نه گرمایش کرۀ زمین، چون گرمایش زمین به ما ربطی ندارد.» او به سخنان ترامپ، رییس جمهور آمریکا در این باره استناد کرد!
این کارشناس محیط زیست که از قم با برنامه ثریا سخن میگفت، از کاشت برخی درختان که به عقیده او ثمری ندارند انتقاد کرد و گفت: "این کار در راستای اجرای مفاد پیمان پاریس است و به جای کاجهای بی ثمر آمریکایی و درختانی مانند چنار و عرعر باید با الگوی «باغهای قرآنی» درختان مثمر بکاریم."
او همچنین افزود که "باغهای قرآنی" توسط خانم اما کلارک که استاد دانشگاه سلطنتی بریتانیاست مطرح شده که معتقد است "تنها راه مقابله با گرمایش زمین باغ قرآنی است." این کارشناس محیط زیست ضمن تائید این موضوع اظهار کرد: «وقتی ما میوه زیاد بکاریم، بیومکس تولید میشود با تولید بیومکس گاز دی اکسید کربن بیشتر مصرف میشود. یعنی اصلا ما باید گاز دی اکسید کربن را تولید کنیم!»
او افزود: «درختان کهور و کنوکارپوس و چمن فایده ندارد و باید درختان قرآنی مانند بادام، توت و مرکبات بکاریم.»
این کارشناس در گفت و گوی خود چند باری از موافقتنامه آب و هوایی پاریس که ایران آن را امضا کرده هم انتقاد کرد و گفت: "چون هنوز شورای نگهبان این موافقت نامه را تأیید نکرده، اجرای آن ضرورت ندارد." او حتی گران شدن بنزین را با امضای این موافقتنامه مرتبط دانست!
توافق پاریس که با نام پیمان پاریس نیز شناخته میشود، ذیل چارچوب پیماننامه سازمان ملل در تغییر اقلیم در رابطه با کاستن از انتشار گازهای گلخانهای، سازگاری و امور مالی است که اجرای آن از سال ۲۰۲۰ شروع میشود. متن توافق از سوی نمایندگان ۱۹۵ کشور در کنفرانس تغییر اقلیم ۲۰۱۵ سازمان ملل متحد در پاریس مذاکره و با اجماع در ۱۲ دسامبر ۲۰۱۵ تصویب شد. در ۲۲ آوریل ۲۰۱۶ (روز زمین) در مراسمی در نیویورک برای امضا معرفی شد.
دونالد ترامپ پس از آنکه به عنوان رییس جمهور ایالات متحده آمریکا انتخاب شد از این پیمان خارج شد. انتقادات فراوانی از این اقدام ترامپ صورت گرفت و کشورهای اروپایی به شدت آن را زیر سوال بردند، اما این انتقادات به جایی نرسید و ترامپ بر موضع خود ماند.
در ایران نیز اصولگرایان معتقد بودند که ایران نباید توافق پاریس را امضا میکرد. آنها میگویند امضای این توافق دست و پاگیر ومانع پیشرفت کشور است. آنها درهمین راستا انتقادات تندی از معصومه ابتکار میکنند.
کاوه مدنی پژوهشگر برجسته محیط زیست ادعاهای کارشناس تلویزیون را رد کرده است
واکنشها
کاوه مدنی معاون سابق سازمان محیط زیست و استاد امپریال کالج لندن در این باره دو توئیت منتشر کرد. او پس از انتشار بخشهای از سخنان مجتهد نجفی توئیت کرد: «شما خندیدید، اما این نوع داستانها برای من خاطره اند! وقتی به صرفه باشد هم ترامپ مرجع میشود و هم استاد دانشکده سلطنتی و نوه نخست وزیر بریتانیا بودن ارزش است.»
او افزود: "البته امپریال کالج (که تا دیروز لانه جاسوسی من و سابقه کاری در آنجا سند بیعت با ملکه بود!) استادی به نام، اما کلارک ندارد."
برخی نیز معتقدند ایده "باغهای قرآنی" و کاشت درختان مثمر با شرایط آب و هوایی ایران سازگار نیست. سایت عصر ایران در این باره نوشته است: «فرض ایشان در اشاره به باغهای قرآنی بی توجهی به اقتضائات جغرافیایی در هر منطقه است کما این که میتوان پرسید آیا این ایدهها در مؤسسه خودشان در قم قابل اجراست یا باید متناسب با آب و هوا درختان را انتخاب کرد؟»
عدهای نیز این ادعای "آمریکایی" بودن درخت کاج را رد کرده اند.
برنامه ثریا از شبکه یک سیما پخش می شود
چند نکته درباره سخنان عجیب کارشناس محیط زیست صداوسیما
۲- با وجود اینکه سخنان کارشناس عجیب و بحث برانگیز است، اما مجری برنامه هیچ پرسش چالشی از او نمیپرسد و مجتهد نجفی یکی پس از دیگری ادعاهای عجیب خود را به مخاطب ارائه میکند. این رویه برنامه نشان میدهد که سیاست برنامه در القای این مطالب است. مطالبی که می توان گفت ضد محیط زیست است.
۳- مشخص نیست با مشکلات بزرگ محیط زیستی که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند، بیان این مطلب که "گرم شدن زمان به ما ربطی ندارد" چقدر با اصول و سیاستهای کشور همخوانی دارد و از طرف دیگر این مطلب چقدر با منافع ملی ایران همخوانی دارد؟ شاید بتوان نگاه سیاسی به موضوع محیط زیست داشت اما از این منظر که هر کجا بیشتر به محیط زیست آسیب وارد شده مشکلات سیاسی و امنیتی نیز بیشتر بوده است. نمونه بارز آن نیز بندر ماهشهر، قطب پتروشیمی کشور است که در کانون ناآرامی های آبان ماه بود. بسیاری از کارشناسان اتفاقات ماهشهر را بی ارتباط با وضعیت محط زیستی منطقه نمی دانند.