اظهارات شمخانی درباره احتمال حمله به ایران
رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي با تاکيد بر اينکه نبايد هدف اصلي دشمن را با هدف تبليغي او اشتباه بگيريم و تهديد نرم را با جواب سخت پاسخ داد، به تشريح سه سناريوي احتمالي امريکا در نصب سامانه هاي پاتريوت در منطقه پرداخت.
امير دريابان علي شمخاني رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي در گفت وگوي تفصيلي خود با فارس، به بررسي تحولات منطقه و قرارداد اس- 300 پرداخت. شمخاني که در دوران مسووليت خود به عنوان وزير دفاع، مذاکرات مربوط به خريد اس- 300 را انجام داده، در خصوص اين موضوع گفت؛ اگر در حوزه دفاعي محدود به خريد از يک منبع شويم، طرف مقابل بسياري از موارد را ديکته مي کند.
ما مذاکرات اوليه و کليات قرارداد را تنظيم کرديم و بحث زيادي داشتيم اما امضاي قرارداد در زمان ما نبود. وي در خصوص معني قرارداد اوليه اس- 300 گفت؛ ما در خصوص قيمت آن، مقدار زمان مورد نياز براي توليد سامانه و آموزش هاي مورد نياز پرسنل بحث کرديم، حتي در مورد توانمندي هاي اس- 300 نيز تست هايي در خاک روسيه شد.
وزير دفاع سابق در پاسخ به اينکه چرا اين ميزان ارز در خدمت توليدات داخلي پدافند قرار نگرفت، موضوع زمان مورد نياز براي ساخت چنين سامانه هايي را تشريح کرد و در عين حال گفت البته کار جدي را در پدافند هوايي شروع کرده بوديم. رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي همچنين توصيه کرد اکنون زمان کليد زدن توليد پدافند هوايي است.
وي با اذعان بر اينکه برخي کشورهاي منطقه اکنون از ادبيات اقدام فوري عليه ايران حرف مي زنند، تاکيد کرد؛ لازمه توليد قدرت، ايجاد تنش نيست. دريابان شمخاني با بيان اينکه در دنيا حوادث مهم و متنوع به وقوع مي پيوندد اما برخي رسانه ها مي خواهند ايران همواره در صدر اخبار باشد، گفت؛ يعني جغرافياي ايران به خاطر حقوق بشر و مساله هسته يي مورد توجه دائمي باشد.
گزارش هاي آژانس بين المللي انرژي اتمي، سفرهاي اخير به منطقه و دروغ پردازي هاي هسته يي در راستاي اين مساله است. وزير دفاع سابق کشورمان بر اساس شاخصه هاي مختلف نتيجه گرفت؛ علامتي مبني بر اقدام نظامي عليه ايران نمي بينم. وي با بيان اينکه غرب روي دو موضوع تحريم ايران و تحريم سخت ايران تمرکز کرده ، گفت؛ اين دو موضوع از هم متفاوت است و همه اين فريادها را بايد در پيگيري اين دو هدف دنبال کنند.
رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي با توصيه خطاب به مسوولان و فرماندهان کشورمان در خصوص نحوه موضع گيري در برابر تهديدات دشمن گفت؛ دشمن به دنبال تحريم است و اگر ما با تفکر نادرست، صحبت از موضع گيري نظامي کنيم، دشمن با تهديد ساختن ايران، ما را سخت تر تحريم مي کند. وي يادآور شد؛ نبايد هدف اصلي دشمن را با هدف تبليغي او اشتباه بگيريم و تهديد نرم را با جواب سخت پاسخ داد. خود ما نبايد اجازه شکل گيري بستر اقدام نظامي را فراهم کنيم و در عين حال بايد کاري کنيم که قطعنامه ها اميال حداکثري غرب را تامين نکند.
ساخت پاتريوت پاسخ به توهم حمله به ايران است
اين مقام عالي رتبه نيروهاي مسلح در بخش ديگري از گفت وگوي خود با فارس به مساله نصب سامانه هاي پاتريوت در برخي کشورهاي منطقه اشاره کرد و گفت؛ اين مساله تنها يک اعلام است و تصميم مربوط به گذشته است. حتي برخي هم نصب شده است و ما هم از قبل مي دانستيم.
وي اضافه کرد؛ اگر به ادبيات مسوولاني چون مشاور امنيت ملي امريکا نگاه کنيم، متوجه مي شويم که نصب پاتريوت و برخي اقدامات مثل بالا بردن ذخاير استراتژيک امريکا در اسرائيل، در يک راستا است. شمخاني در عين حال به صهيونيست ها هشدار داد؛ آغازگر نبودن ايران در هر جنگي به معناي آن نيست که قصد بر انهدام متجاوز نداريم چراکه تنبيه شديد و انهدام متجاوز از اصول دکترين دفاعي ما است.
وي يک فرض ديگر را هم مطرح کرد و گفت؛ شايد نصب پاتريوت ها پاسخ به توهم حمله ايران است که خودشان آن توهم را ايجاد کرده اند. رئيس مرکز تحقيقات راهبردي دفاعي احتمال ديگر را احساس امريکا از وقوع حادثه پيش بيني شده يا نشده يي دانست و گفت؛ حادثه پيش بيني شده حمله امريکا و پيش بيني نشده براي آنها حمله بي اطلاع اسرائيل به ايران است. وي در ادامه نتيجه گيري کرد که حمله اسرائيل در چارچوب جنگ رواني است تا ديگران را با سناريوي تحريم همراه کند.
البته حمله اش هم موثر نيست و قادر به کار خاصي نيست و پيامدهايش را هم نمي داند. امريکا هم شرايط آغاز جنگ جديدي را ندارد. دريابان شمخاني البته حالت سوم را اين گونه تشريح کرد؛ نومحافظه کارها در گذشته هم از ايجاد يک چتر حفاظتي در برابر ايران هسته يي براي کشورهاي منطقه سخن مي گفتند؛ اين مي تواند پذيرش ايران هسته يي هم تعريف شود.