گام جدید دولت برای حذف دلار ۴۲۰۰ تومانی

دولت در تصمیمی جدید حجم تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی را تعدیل کرده که احتمالا به معنی حذف بخشی از اقلام مشمول دلار ۴۲۰۰ تومانی است. با این حال بررسی انجامشده نشان میدهد که دولت با بهای نفت میانگین ۳۰ دلاری در سال جاری، بنابر سناریوهای مختلف درآمد کافی برای پاسخگویی به نیازهای مختلف وارداتی را ندارد.
منابع درنظرگرفتهشده برای دلار ۴۲۰۰ تومانی، تقریبا نصف میشود. دولت در اقدامی جدید تصمیم گرفته که میزان تخصیص ارز سوبسیدی را به حدود نصف سال گذشته و در حد ۸ میلیارد دلار برساند. به نظر میرسد لازمه چنین اتفاقی سبک شدن سبد اختصاص یافته برای این ارز ارزان است. کالایهای موجود در سبد ارز ۴۲۰۰ در ابتدا ۲۵ قلم کالا بود، اما در دو مرحله به هفت قلم کالا محدود شده است. ولی سوال این است در سال جاری با توجه به قیمت و درآمد نفت، دولت میتواند هشت میلیارد دلار تعهد شده را تامین کند؟
لمس ۴۲۰۰
دلار ۴۲۰۰ که در ابتدا قرار بود بهعنوان تنها نرخ رسمی کشور رواج داشته باشد، به مرور محدود به اقلامی خاص شد. طبق قانون بودجه ۹۸ قرار بود ۱۴ میلیارد دلار صرف واردات کالاهای اساسی شود. اما در عمل این رقم به ۱۵ میلیارد دلار رسید. در ایام نوروز، محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور از واریز ۴۴۱ هزار میلیارد تومان منابع مالی در سال ۹۸ به خزانه کشور خبر داد که نشان از تحقق ۹۸ درصدی منابع بودجه داشت.
تصمیم جدید
با توجه به تلاطمات سال جاری در بازار نفت که در اثر شیوع کرونا در جهان بهوجود آمد، دولت در تصمیمی جدید مقرر کرده که میزان ارز سوبسیدی را تا سقف ۸ میلیارد دلار کاهش دهد. طبیعتا برای تحقق این هدف اعتباری برخی از اقلام سبد ۴۲۰۰ باید حذف شود. گرچه هنوز درباره نوع کالا اطلاعرسانی نشده است، اما شنیدهها حکایت از آن دارد که دلار ۴۲۰۰ فقط برای دارو و کالاهای اساسی که امکان جایگزینی در داخل ندارد هزینه میشود. تامین ارز سایر کالاها با قیمت نیما خواهد بود. با این اوصاف، کارشناسان، اما و اگرهای زیادی درخصوص توان دولت برای تامین همین مقدار دلار دولتی دارند. از جمله این دغدغهها، میزان فروش نفت ایران با توجه به تلاطمات جدید و همچنین افت شدید بهای هر بشکه نفت در بازارهای جهانی است. مضافا اینکه دولت در سال گذشته با میانگین بهای نفت ۶۰ دلار، حدودا ۸ میلیارد دلار عایدی داشته است. حال چطور میتوان در سال جاری با وضعیت فعلی بازار نفت، ۸ میلیارد دلار را صرفا برای واردات کالاهای اساسی کنار گذاشت؟
سناریوهای ۹۹
دولت در بودجه ۹۹ پیشبینی کرده بود که روزی یک میلیون بشکه نفت با ارزش ۵۰ دلار بفروشد. از این محل ۲۵/ ۱۸ میلیارد دلار بهدست میآمد که با ۴ میلیارد دلار صادرات گاز به ۲/ ۲۲ میلیارد دلار میرسید. اما اکنون با وضعیت فعلی بازار نفت، حداکثر توان ارزی کشور چقدر خواهد بود؟ ستون فقرات درآمدهای ارزی کشور، منابع نفتی است. اکنون آخرین قیمت سبد اوپک در محدوده ۱۵ دلار قرار دارد. اخیرا رویترز گزارش داد که ۴۰ تحلیلگر، قیمت نفت برنت را در سال جاری میلادی بهطور میانگین در محدوده ۷/ ۳۸ دلار میدانند.
سناریوی بودجه: دولت میزان فروش نفت را در محدوده یک میلیون بشکه در بودجه ۹۹ نظر گرفته که به اعتقاد بسیاری از کارشناسان، دچار بیشبرآوردی است. اگر هم فرض شود که این سناریوی بسیار خوشبینانه به واقعیت تبدیل شود، با نرخ فعلی نفت (۱۵ دلار برای هر بشکه) میزان درآمد حاصل از فروش نفت به ۵/ ۵ میلیارد دلار میرسد. این کل درآمدهای نفتی حاصل است. یعنی حتی اگر فرض کنیم که سهم شرکت ملی نفت از در آمدهای نفتی (۵/ ۱۴ درصد) و سهم صندوق توسعه ملی (۲۰ درصد) پرداخت نشود، باز هم برای پرداخت ۸ میلیارد دلار واردات ۴۲۰۰ تومانی، دولت دچار کسری ۵/ ۲ میلیارد دلاری خواهد شد.
سناریوی خوشبینانه: با اینکه دولت فرض فروش یک میلیون بشکه نفت را برای بودجه لحاظ کرده، اما بسیاری از کارشناسان حوزه نفت، فروش ۸۰۰ هزار بشکه در روز را هم با توجه به وضعیت بازار و تحریم ایران، خوشبینانه میدانند. در این سناریو حداکثر درآمدهای نفتی کشور با قیمت فعلی، به ۴/ ۴ میلیارد دلار میرسد. در نتیجه حتی با فرض ثابت ماندن درآمدهای حاصل از صادرات گاز، مجموع درآمدهای ارزی کشور به ۸/ ۸ میلیارد دلار میرسد که تمام آن صرف ۴۲۰۰ میشود. در حالیکه سهم شرکت ملی نفت و صندوق توسعه ملی و دیگر مصارف ارزی کشور، صفر میشود. اگر قیمت نفت به پیشبینی صندوق بینالمللی پول نزدیک شود، دولت قادر خواهد بود که با فروش ۸۰۰ هزار بشکه در روز، حدود ۷/ ۸ میلیارد دلار تحصیل کند.
سناریوی واقعبینانه: سناریو واقعبینانه این است که ایران بتواند روزی ۵۰۰ هزار بشکه نفت در روز در سالجاری بفروشد. البته واقعی بودن این سناریو بیشتر برای زمانی بود که بازار نفت دچار تلاطم نشده بود و تنها تحریم فاکتور تعیینکننده بود. اما هنگامی که بازار نفت با افت تقاضا همراه است، فروش همین میزان نفت هم مشکل خواهد بود.
سناریوی اولیه: سناریو پیشفرض و اولیه این است که ایران در حالحاضر قادر به فروش ۳۰۰ هزار بشکه نفت در روز است. این سناریو اگرچه بهنظر عدهای بدبینانه است، اما سازمان برنامه و بودجه در سال گذشته رسما در گزارشی اعلام کرد که میزان فروش نفت کشور در ۸ ماه اول سال ۹۸ بین ۳۰۰ هزار تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز بوده است. اگر این سناریو در سال جاری حاکم شود سرنوشت درآمدهای ارزی چه خواهد بود؟
دغدغه دولت و راه جایگزین
دغدغه دولت این است که با تخصیص دلار ۴۲۰۰ تومانی، مانع افزایش قیمت کالاهای اساسی، حداقل برای اقشار ضعیف جامعه شود. در طول سالهای ۹۷ و ۹۸ از قدرت خرید دهکهای پایین درآمدی به دلیل شوکهای تورمی، بهشدت کاسته شده است. اما سوال اول این است که اختصاص این حجم یارانه ارزی تا چه حد کارآیی داشته است؟ گزارشهای رسمی از مرکز پژوهشهای مجلس نشان میداد که در مورد هدفمندی این یارانه ارزی، ابهامات جدی وجود دارد و بین عمل تا هدف سیاستگذار، فاصله قابلتوجهی است. راهحل ساده و عملی این است که دولت، واردات را با نرخ نیمایی انجام دهد و بخشی از مابهالتفاوت آن را به قشر نیازمند جامعه به شکل یارانه نقدی پرداخت کند. اکنون نرخ دلار نیما در محدوده ۱۴، ۲۰۰ تومان قرار دارد.
