طرز تهیه کیک موکا با گاناش؛ کیکی خوشمزه و کافی شاپی

موکا ترکیب دو طعم قهوه و شکلات است که در کنار هم بسیار خوشمزه و دلپذیر است در واقع قهوه طعم شکلات را موقع پخت کیک قویتر میکند و یک جورایی میتوان گفت که شما یک کیک شکلاتی با شیرینی متعادل تری دارید.
مواد اولیه لازم برای تهیه کیک موکا
شکر ۲۰۰ گرم
آرد ۱۲۵ گرم
روغن مایع ۵۵ گرم
پودر کاکائو ۳۵ گرم
پودر نسکافه ۱/۵ قاشق سوپخوری
آب جوش ۱/۳ پیمانه
بکینگ پودر ۱ قاشق چایخوری
وانیل ۱/۲ قاشق چایخوری
نمک ۱/۸ قاشق چایخوری
مواد اولیه لازم برای تهیه گاناش
شکلات ۱۵۰ گرم
قبل از اینکه سراغ طرز تهیه برویم لازم است ابتدا توضیحاتی به شرح ذیل راجع به تهیه انواع کیک ارائه دهیم:
۱- برای درست کردن هر کیکی باید مواد اولیه را به دمای محیط برسانید بنابراین حداقل نیم ساعت قبل از شروع، همه مواد را از یخچال خارج کنید و اجازه دهید به دمای محیط برسند. همیشه آرد و سایر مواد خشک را ۳ بار الک کنید این کار باعث هواگیری و سبک شدن آن میشود در نتیجه بافت کیک شما بهتر میشود.

اگر هم طبق دستور عمل کردید، ولی حس کردید مواد کیک هنوز به آن غلظتی که باید برسد نرسیده است یعنی باید کمی بیشتر آرد اضافه کنید بنابراین شما همیشه مقدار آردی که در دستور گفته شده را تهیه کنید حال ممکن است این مقدار با توجه به کیفیت آرد کم یا زیاد شود.
۲- همیشه ۲۰ دقیقه قبل از اینکه کیک آماده رفتن در فر شود فر را روشن کنید تا گرم شود. دقیق بودن دمای فر، در پخت کیک نقش بسیار مهمی دارد وقتی قالب را در فر میگذارید باید دقیقا به همان دمای گفته شده در دستور رسیده باشد و در طول پخت هم تغییر دما ندهد، اما معمولاً درجه حرارت و مدت زمان پخت در فرهای مختلف متفاوت است.

کسانی که سابقه پخت شیرینی و کیک را دارند معمولا قلق فری که از آن استفاده میکنند دستشان هست مثلا میدانند اگر در دستور گفته شده دمای ۱۷۵ درجه در فری که استفاده میکنند این دما روی درجه ۱۸۵ حاصل میشود. اما اگر زیاد با فر کار نکرده اید و دمای فرتان را نمیدانید بهترین کار تهیه دماسنج فر است استفاده از دماسنج فر بسیار ساده است و باید آن را به طبقه فر آویزان کنید.
به این موضوع توجه داشته باشید که معمولاً درجه حرارتی که در دستورها گفته میشود بر مبنای فر برقی است لذا اگر از فر گازی استفاده میکنید و دماسنج فر ندارید دما را حدود ۱۰ درجه سانتی گراد بیشتر بگذارید، اما دمایی که گفته میشود باز به فر شما بستگی داره و باید قلق فر دستتان بیاد با چند بار امتحان کردن متوجه دما و مدت زمان پخت خواهید شد.
۳- سعی کنید یک ترازوی دیجیتال و پیمانههای استاندارد آشپزی تهیه کنید، چون در تهیه کیک و شیرینی اندازه دقیق مواد اولیه بسیار مهم است. اندازه گیری با ترازوی دیجیتال نسبت به پیمانهها دقیقتر است، چون خیلی از افراد طریقه صحیح استفاده از پیمانهها را نمیدانند.

۴- همیشه زمان به هم زدن تخم مرغ چندین بار همزن رو خاموش کنید و اطراف ظرف را با کمک لیسک تمیز و داخل ظرف بریزید تا ذرهای از تخم مرغ به صورت هم نزده داخل کیک نباشد و الا با وجودی که از وانیل استفاده میکنید باز کیک بوی تخم مرغ میگیرد.
۵- در انتخاب قالب کیک دقت کنید اگر قالب نسبت به مواد کوچک یا بزرگ باشد نتیجه مطلوبی نمیگیرد همیشه باید قالبی انتخاب کنید که وقتی مواد کیک را در آن ریختید ۱/۳ قالب خالی بماند. نکته مهم دیگر در پخت کیک انتخاب جنس قالب است قالبهای متنوع و گران قیمت زیادی در بازار موجود است وقتی برای خرید قالب مراجعه میکنید با توجه به تنوع ممکن است در انتخاب قالب سردرگم شوید یکی از بهترین قالبها برای تهیه انواع کیک که نسبت به سایر قالبها قیمت مناسبی هم دارد قالبهای گالوانیزه است.

بیشتر بخوانید
- طرز تهیه کیک هویج خانگی با طعمی خوشمزه و عالی
- طرز تهیه تیرامیسو شکلاتی ایتالیایی اصیل با پایه کیک
- طرز تهیه چیز کیک یخچالی خوشمزه و خاص با طعم نسکافه
طرز تهیه کیک موکا

توجه داشته باشید که اگر اول زرده را با همزن بزنید موقع هم زدن سفیده ابتدا باید همزن را بشویید بعد کامل خشک کنید سپس سفیده را بزنید، چون اگر چربی یا آب با سفیده مخلوط شود دیگر فرم نمیگیرد همچنین ظرفی که سفیده را داخل آن میریزید باید کاملاً تمیز و خشک باشد.
۳- در مرحله بعد زرده تخم مرغ + وانیل + شکر را با همزن بزنید این مواد را باید به اندازهای هم بزنید که رنگ آن کرم متمایل به سفید و کشدار شود. سپس روغن مایع + پودر کاکائوی الک شده + نسکافهای که در آب جوش حل شده و از حرارت افتاده را به مواد اضافه کنید و در حد مخلوط شدن هم بزنید.
۴- سفیده را از یخچال خارج کنید اجازه دهید چند دقیقه بماند تا با بقیه مواد هم دما شود آردی را که ۳ بار الک کرده اید به همراه سفیده به مواد اضافه کنید به این صورت که مقداری از سفیده را بریزید با لیسک به حالت دورانی هم بزنید بعد مقداری از آرد را بریزید و باز به حالت دورانی هم بزنید به همین ترتیب ادامه دهید در این میان نمک و بکینگ پودر را هم به مواد اضافه کنید.
توجه داشته باشید که مواد را باید از یک جهت و آرام هم بزنید اگر خیلی سریع هم بزنید کیک شما پف نمیکند در عین حال طوری هم بزنید که کاملاً با هم ترکیب شوند اگر مواد را خوب با هم ترکیب نکنید بعد از پخت کیک گلولههای آرد را در بافت کیک مشاهده میکنید که مطمئناً مطلوب نیست.
۵- کف قالب مورد نظر کاغذ روغنی پهن کنید یا اینکه با روغن جامد چرب کنید و مواد را از وسط قالب داخل آن بریزید و به صورت یکنواخت در کل قالب پهن کنید. اگر خواستید دیوارهها را هم با روغن چرب کنید حتما بعد از روغن زدن دیواره ها، آن را آرد پاشی کنید تا مانع پف کردن کیک نشود برای این حجم از مواد قالب ۲۰ سانتی مناسب است.

۷- بعد از اینکه کیک را از فر خارج کردید اجازه دهید کم کم سرد شود سپس با کاردک یا اگر نداشتید با چاقو دور کیک را از قالب جدا کنید بعد کیک را روی توری برگردانید توری پنجرهای است پلاستیکی یا فلزی که میتوانید از لوازم قنادیها تهیه کنید و به جای سینی از آن استفاده کنید.
طرز تهیه گاناش

نکات کلیدی و فوت و فنهای یک کیک عالی
چرا کیک پف نکرده است؟
۱- دمای فر خیلی زیاد یا کم بوده اگر دمای فر زیاد باشد کیک پف نمیکند و نپخته باقی میماند اگر دما فر کم باشد کیک پف میکند، ولی به مرور پفش را از دست میدهد همچنین اگر فر از قبل گرم نشده باشد هم پف کیک میخوابد.
۲- میزان چربی (روغن، کره، تخم مرغ) زیادتر از حد معمول بوده است یا اینکه قالب را خیلی چرب کرده اید برای چرب کردن قالب کافی است نوک انگشتتان را به روغن آغشته کنید بعد کل قالب را با آن چرب کنید.
۳- حتماً در پخت هر کیکی باید موادی را که داخل یخچال هستند حداقل نیم ساعت قبل از یخچال خارج کنید.
۴- در هنگام اضافه کردن مواد ترتیب را رعایت نکرده اید.
۵- میزان بکینگ پودر نسبت به آرد کم بوده یا اینکه از بکینگ پودر کهنه استفاده کرده اید.
۶- اندازه قالب کیک نسبت به حجم مواد بزرگ یا کوچک بوده است.
۷- میزان هم زدن مواد در ابتدا خیلی کم بوده یا اینکه در بخش آخر که باید همه مواد را با هم مخلوط کنید خیلی هم زده اید در این بخش صرفاً باید مواد را در حد مخلوط شدن هم بزنید.

چرا کیک گنبدی شده است؟
۱- فر زیادی داغ بوده است به این نکته توجه داشته باشید که فر باید از ۲۰ دقیقه قبل از اینکه کیک آماده برای رفتن در فر شود گرم شده باشد.
۲- میزان مایعات کیک نسبت به آرد کم بوده است یا اینکه آرد سنگین بوده است. چون میزان گلوتن موجود در آردها متفاوت است ممکن است میزان آرد کمتر یا بیشتر از چیزی شود که در دستور گفته شده است.
۳- مواد را در انتهای کار زیاد هم زده اید و هم زدن هم به صورت دورانی نبوده است.
چرا روی کیک چسبنده شده است؟
۱- کیک داخل قالب خودش سرد نشده و خیلی زود از قالب خارج شده است این کار علاوه بر اینکه باعث چسبنده شدن روی کیک میشود باعث خرد شدن کیک هم میشود.
۲- کیک قبل از پخت کامل از فر خارج شده است.
۳- زمان پخت کیک کم و حرارت زیاد بوده است.
۴- وقتی کیک داغ بوده روی آن چیزی مثل بشقاب قرار گرفته است.
۵- شکر و مایعات کیک بیشتر از حد معمول بوده است.
چرا کیک فرو رفته است؟
۱- میزان بکینگ پودر زیاد بوده است.
۲- از آرد مرغوب استفاده نکرده اید.
۳- قالب کیک نسبت به مواد کوچک بوده است.
۴- میزان شکر نسبت به مواد زیاد بوده است.
۵- فر زیادی داغ بوده است.
۶- در فر موقع پخت باز شده است.

۱- دمای فر زیاد بوده و قبل از اینکه کیک مغز پخت شود سطح رویی آن پخته و خشک شده است.
۲- تعداد تخم مرغ نسبت به بقیه مواد زیاد بوده است.
۳- مواد را خوب با هم مخلوط نکرده اید.
۴- مواد اولیه به دمای محیط نرسیده است.
۵- بکینگ پودر کهنه یا فاسد بوده است.