احمد بخشایشی در گفتگو با «فرارو»
سفر رئیسجمهور برزیل به ایران هم با موفقیت همراه خواهد بود وهم نه


فرارو- یک کارشناس مسایل بین الملل براین باور است سفر رئیس جمهور برزیل به ایران هم با موفقیت همراه خواهد بود وهم نه. موفق از این نظر که ایران به دیپلماسی عمومی روی آورده و وارد یک پازل سیاسی با برزیل شده و ناموفق از این نظر که غرب بالاخره قطعنامه علیه ایران صادر خواهد کرد.
احمد بخشایشی در گفتوگو با خبرنگار فرارو با اشاره به سفرلوئیس ایناسیو لولا داسیلوا به ایران گفت: «هم میشود گفت که این سفر موفقیت آمیز خواهد بود و هم نه. از این باب که طوفانی علیه ایران در غرب به وجود آمده و شواهدش هم این است که میخواهند قطعنامههایی علیه ایران تصویب کنند. در مقابل ایران گروه G15 را برابر G8 راه انداخته و الان میزبان این گروه است. ایران از این میزبانی خود در شعف است چرا که شان و منزلت ایران را نشان میدهد. در واقع روح این اجلاس مخالفت با تحریم هاست.»
وی افزود: «از طرف دیگر ایران از دیپلمایسی عمومی استفاده میکند؛ سران 15 کشور را دعوت کرده و هدف اولیهاش مخالفت با تحریمهاست. بنابراین طبیعی است که آمریکا و روسیه موضع محتاطانه اتخاذ کنند. یعنی آمریکاییها اعتقاد دارند این کار ایران خریدن زمان است.»
این تحلیل گر مسایل بین الملل درباره رفتار احتمالی ایران اظهار کرد: «به قول پادشاه سابق افغانستان؛ وقتی زور پر سمبه باشد مصلحتها پیش کشیده میشود. ایران وقتی میبیند مسئله پر زور و سفت و محکم مطرح شده و قطعنامه در شرف صادر شدن است و روی خوش نشان داده و سیگنالهایی میفرستد که ایران اهل مذاکره است.»
بخشایشی با تحلیل عملکرد ایران در قبال پرونده هستهای گفت: «دو هدف را ایران دنبال میکند؛ اول اینکه میخواهد به غرب بفهماند که ما وارد باشگاه هسته ای شدهایم و معاملهای که شما با ما انجام میدهید معامله بازیگران هستهای باشد. و نکته دوم؛ ایران میخواهد بگوید ما آمادگی برای مبادله سوخت داریم ولی مشکل اینجاست که با توجه به تاریخ، ما به شما اعتماد نداریم. البته این رویکرد بعد از روی کار آمدن آقای احمدینژاد دنبال شد.»
وی ادامه داد: «دیپلماسی فعلی ایران تهاجمی است و ما میگوییم اعتماد نداریم چرا که در جنگ جهانی پل پیروزی نامیده شدیم ولی غرامتی به دست نیاوردیم. همچنین در فرانسه برای نیروگاه بوشهر سوخت تامین کرده بودیم ولی شما اصلا سوخت را به ما تحویل ندادید. بنابراین اگر ما سوخت 5/3 درصد را به میزان 1200 کیلو به روسیه بدهیم تا در فرانسه غنی سازی شود، ما احتمال میدهیم که شما میخواهید سوخت ما را بلوکه کنید و 200 کیلو گرم اورانیوم 20 درصد غنی شده را به ما تحویل ندهید. بنابراین ما با ترکیه و برزیل مذاکره میکنیم. چون ما به برزیل بیشتر ازآمریکاییها اعتماد داریم. و از طرف دیگر اگر آمریکا سنگ اندازی کند برزیل خواهد گفت که حتی باوجود ما آمریکا باز کارشکنی کرد.»
این استاد دانشگاه در مورد نحوه برخورد غربها گفت: «آمریکا و روسیه میدانند مسایل فنی و حقوقی پرونده ایران تمام شده و پرونده ایران سیاسی است. پس باید با بازیهای سیاسی این پرونده را دنبال کرد.»
بخشایشی در در پاسخ به این سوال که آیا قطعنامه علیه ایران صادر خواهد شد یه نه، اظهار کرد: «علی رغم همکاری که ایران با برزیل شروع کرده قطعنامه را علیه ایران به تصویب خواهند رساند. ولی ماهیت قطعنامه مهم است. اگر ایران با برزیل به تفاهم برسد ماهیت قطعنامه شکندهتر میشود. در واقع آمریکاییها میخواهند یک نوع اجماع را میان 1+5 نشان دهند. بعد از آنکه آمریکاییها به روسیه فشار آوردند که شما افسار ایران به دست گرفته و رامش کنید، خیال میکردند که مثل دوره جنگ سرد ایران از روسیه پیروی میکند و چون ایران زیر بار نرفت روسها هم ناراحت شدند. بنابراین آقای مدودف هم به دنبال تصویب قطعنامه است.»
این کارشناس درباره احتمال حمله نظامی به ایران گفت: «فعلا حمله در کار نیست. دمکراتها برخلاف جمهوریخواهها چند ماهی هوشمندانه عمل کرده و از سیاست نرم استفاده میکنند و بعد یک دفعه به حرکت در میآیند. ما همیشه در دوره دمکراتها بیشتر از جمهوری خواهان از آمریکا ضربه خوردهایم. حتی شاه ایران هم از دمکراتها بیشتر ضربه خورد و بعد از انقلاب هم همین روند ادامه داشته است.»
وی با اشاره به روی کار آمدن محافظه کاران در بریتانیا و تاثیر آن بر پرونده اتمی گفت: «روح سیاست خارجی محافظه کارهای انگلیس نسبت به ایران با آمریکا همسان است و به دمکراتهای آمریکا نزدیکترند تا نئومحافظه کارها. ولی بااین وجود دیوید کامرون به نسبت حزب کارگر آن موضع قوی را علیه ایرن نخواهد داشت. هرچند که موضع اش هم به نفع ایران نخواهد بود.»