جعفری: «دختران» با اما و اگرهاي زيادي مجوز گرفت
قاسم جعفري گفت: فيلم «دختران» موضوع حساسيتبرانگيزي داشت و با اما و اگرهاي زيادي مجوز گرفت.
اين کارگردان که فيلم «دختران» را در حال اکران دارد، ضمن بيان اين مطلب ادامه داد: تلاش كردم اين فيلم را بيسروصدا بسازم تا مقاومتي در راه ساختش به وجود نيايد، در واقع روي كاغذ، قبولاندن آن براي ساخت سخت بود.
قاسم جعفري با بيان اينكه مدتهاست بهدنبال اين نوع فيلمسازي ساده است،تصريح كرد: اين مسير را که به موضوعات اجتماعي برميگردد و زياد پيچيدگي ساختاري ندارد را دوست دارم و «دختران» چه بفروشد يا نه، احساس ميكنم مسير آن را ادامه خواهم داد و اميدوارم بازخوردها مثبت باشد تا با انرژي بيشتري اين راه را ادامه بدهم.
وي يكي از دلايل رفتن به سمت اين قصه را دخترش خواند و اذعان داشت: او در فيلم بازي هم ميكند و يكي از دغدغههاي اصليام به عنوان يك پدر پرداختن به چنين موضوعي بود. يك وظيفه اجتماعي داشتم تا راه را به دختران سرزمينم و دختر خودم نشان بدهم.
اين كارگردان درباره عدم استفاده از بازيگران مطرح براي نقشهاي اصلي فيلمش گفت: متاسفانه سينماي ما به دوره بدي كه پيش انقلاب رسيده بود، يعني بازيگرسالاري نزديک شده است و متاسفانه امروز حرف اول را در سينما بازيگران ميزنند. كساني كه شايد سواد كافي هم نداشته باشند و بواسطه ظاهرشان وارد سينما شدند.
جعفري ادامه داد: دورهاي در زمان ساخت سريالهاي «همسفر»، «خط قرمز»، «مسافري از هند» و «كمكم كن» تلاش كردم بابي را در تلويزيون باز كنم و بازيگران جوان زيادي را مانند شهاب حسيني، حامد بهداد و كامبيز ديرباز به سينما معرفي كردم.
اين كارگردان تاكيد كرد:در حال حاضر سينماي ما نياز به يك خانه تكاني دارد و بايد نفس تازهاي در آن دميده شود. چند روز پيش خواندم كارگرداني گفته بود براي ساخت فيلمم بايد 14 ماه صبر كنم تا بازيگر مورد نظرم برسد. سينماچيها نقش زيادي در اين قضيه دارند كه اصرار دارند فيلمي که ميخواهند اكران كنند حتما چهره در آن باشد و نبايد شان سينما به اين نقطه برسد.
قاسم جعفري با اشاره به فيلم «دختران» ادامه داد: شخصيتهاي اصلي اين فيلم در سني هستند كه امكان استفاده از بازيگران چهره را نداشته است. اما ميتـوانستم صورتهاي زيباتري انتخاب كنم كه بيننده را جذب كند اما اين کا را هم نکردم. اين نوع فيلم ميطلبد كه بازيگران ناآشنا داشته باشيم و در فيلم بعديام هم «سپيد و سياه» همين ماجرا را رعايت كردم.
وي تاکيد کرد: با اين فيلمها كه كمي تجربيتر هستند و ارزانتر ساخته ميشوند، ميتوان تجربههايي را داشت تا خلاف موج فعلي حركت كرد. كارگرداني در حال تبديل شدن به يك موجود درجه چندم است و اين فاجعه زيادي است. شايد اگر فيلمسازان ديگري هم اين رويه را ادامه دهند به جاي خوبي خواهيم رسيد و براي ساخت يك فيلم قائل به كنار هم رديف كردن تعدادي نام براي فروش نباشيم و به هر قيمتي تن به خفت ندهيم.
قاسم جعفري با اشاره به فيلم «گرگ و ميش» گفت: در آن فيلم تجربهاي داشتم و بازيگراني معرفي كردم مانند روناك يونسي که در حال حاضر چند كار همزمان انجام ميدهد. بعد هم دنبال اينها نرفتم و احساس ميكنم معرفيشان براي من كافي بوده است.
اين کارگردان خاطرنشان کرد: البته براي اكران اين گونه فيلمها بايد تلاش بيشتري كرد. براي «دختران» با سختي بسيار توانستم اكران بگيرم به هرحال فيلم بيهنرپيشه سخت ميتواند سينماي سرگروه داشته باشد كه خوشبختانه اين اتفاق براي فيلم من افتاد. «دختران» در همين اكران خودش ميتواند دخل و خرجش را درآورد و ضرر نكند و با رايت نمايش خانگي ميتواند به سود قابل قبول هم برسد.
جعفري به ايسنا گفت: من به «دختران» اعتقاد دارم و آن را با وجودم ساختم و حتي «مجنون ليلي» و«بازمانده» را كه ستاره داشتند را به اندازه اين دوست ندارم. در اين فيلم صداقتي است كه در آن دو فيلم نبوده و هرچه كه هست متعلق به خود من است.
وي درباره ضعف شخصيتپردازي بعضي از کاراکترهاي اين فيلم پاسخ داد: نزديك به چهار سال دنبال ساخت اين قصه بودم و امكان ساخت نداشتم و حس كردم حالا كه اين امكان برايم فراهم شده تا فيلمي درباره دختران بسازم بخش عمدهاي از مشكلات اين قشر كه در ذهنم است درون آن باشد. سه قصه را تبديل به يك قصه واحد كردم و ناگزير بودم از كنار بعضي شخصيتها بگذرم و زياد به آنها نپردازم. اصرار داشتم فقط به شخصيتهاي اصلي كه آن سه دختر هستند بپردازم و هيچ پلان مستقلي از هيچ بازيگر ديگري وجود ندارد تا دخترها بيشتر ديده شوند.
جعفري درباره فضاي تلخ فيلم با بيان اينکه روي تلخي اصرار داشته است اظهار داشت: حتي اگر ميتوانستم، باز فيلم را تلختر ميکردم. اگر فضاي اكران را در نظر نميگرفتم سرنوشت دختر آخر هم تلخ ميكردم. پايان فيلم خودم را راضي نميكند و ميتوانست تلختر باشد. درواقع سرنوشت بسياري ازدختراني كه در جامعه هستند اگر كارشناسي به آن نگاه كنيم، تلختر از اين است.
اين كارگردان با بيان اينكه، قالب فيلمها ما خندهدار با فضاي شاد شده است،ادامه داد:شرايط جامعه و نسلي كه مخاطب اين فيلم هستند غم و دردي دارند كه اگر در فيلم باشد، تاثيرگذار است. بايد توجه داشت تلخي بيشتر در ذهن ميماند و تاثيرگذارتر است.
جعفري اذعان داشت:علاقمندم اين گونه فيلمسازي را ادامه دهم. معتقدم دورهاي ده ساله را با ساخت سريال تباه كردم. تجربيات زيادي به دست آوردم اما ماندگاري كه سينما ميتواند داشته باشد، در تلويزيون نيست. در تلويزيون بايد چيزهايي را رعايت كرد كه شايد با سليقهام مغاير باشد. آن دوره سريالسازي باعث شد از نظر مالي امكاني پيدا كنم تا به استقلال برسم و احساس ميكنم الان كه در دهه چهل زندگيام هستم مسير زندگيام را پيدا كردهام و حس ميكنم اين مسير درستتر است.
اين کارگردان با اشاره به وضعيت اکران «دختران» اظهار داشت: با 12 سينما شروع كرديم و توانستيم سينما «فرهنگ» را هم بگيريم. اما متاسفانه چون اسم من پشت فيلم بود «اريكه ايرانيان» را به ما ندادند. در تلاش هستيم اكران خوبي داشته باشيم و اميدوارم فيلم ديده شود تا تاثيرات لازم را بگذارد.ضمن آنکه هنوز نتوانستهايم از امكان تيزر تلويزيوني بهره بگيريم و به خاطر مضمون فيلم پخش آن تاييد نشده است. در حاليکه فيلم هنرپيشه ندارد و اگر تبليغ تلويزيوني هم نداشته باشد به شدت ضربه ميخورد.
«دختران» با بازي صوفيا دژاكام، شيدا خليق و شهرزاد جعفري داستان سرگشتگي و روزمرهگي سهدختر نوجوان و در آستانه بلوغ بهنامهاي ياسي، مانلي و شوكاست .
جعفري كه آخرين فيلمش«مجنون ليلي» را نوروز 87 اكران كرد، پيش از اين فيلمهاي «ماه مهربان»، «قاصدك»، «بازنده»، «گرگ و ميش»، و«دو راه حل براي يك مساله» را ساخته است.