وزير امور اقتصادي و دارايي
"چین با قطعنامه موافقت نکرد، همراهی کرد"
وزير امور اقتصادي و دارايي كه در محل غرفه ايران در نمايشگاه اكسپوي 2010 شانگهاي حضور يافته بود درباره تاثيرات قطعنامه اخير عليه جمهوري اسلامي ايران به ويژه با توجه به راي مثبت كشورهايي همچون چين توضيحاتي ارائه كرد.
شمسالدين حسيني تصريح كرد: اثر تحريم در اقتصاد از دو جنبه قابل ارزيابي است؛ يكي تاثير رواني آن است كه به نظر من از جنبه ديگر مهمتر است در واقع فضاي محروميت و ممنوعيت ايجاد كردن با القاي بيش از آنچه روي كاغذ آمده است.
وي ادامه داد: سياست تحريمكنندگان تا حالا اين بوده است ولي در مرور زمان متوجه شديم كه اين تهديد به چند دليل از جمله سودآوري فضاي تجارت و هوشيار بودن فعالان اقتصادي كم شده است. يعني در چند ماه گذشته اقتصاد ايران را به صدور اين بيانيه تهديد ميكردند اما ميبينيد كه در همين زمان رشد شاخص بورس ايران بالاترين رشد در دنيا بوده است.
به گفته او از نظر رواني اين تحريمها رنگ باختهاند و ديگر تاثيري ندارد اين واقعيت نشاندهنده آن است كه براثر رفتار ناشي از زيادهخواهي و زياده روي آنان ضريب مقاومت اقتصاد ايران افزايش يافته است.
حسيني افزود: البته تحريمها يك جنبه واقعي هم دارند كه در اين جنبه سعي ميشود با ايجاد محدوديت و ممنوعيتها هزينه فعاليت اقتصادي در ايران افزايش يابد كه در اين زمينه هم چون موضوع تحريم تازگي ندارد و قبلا هم سابقه داشته است كه تمهيدات لازم را به عمل آوردهايم ضمن آنكه فضاي اقتصاد و تجارت آنقدر جذاب است كه تجار و بازرگانان و صنعتگران خيلي در بند اين قيد و بندهاي سياسي قرار نميگيرند و مراودات خود را با شركايشان حفظ و فضاي كسب وكار را به نحوي براي خود باز ميكنند.
وزير اقتصاد همچنين در پاسخ به اين پرسش كه آيا ممكن است اين تحريمها از جنبه واقعي خود با افزايش هزينهها و بالا بردن ميزان ارزش افزوده در فعاليتهاي تجاري و توليدي در ايران بتواند اقتصاد ما را از شرايط معمول خود خارج كند، تصريح كرد: همان گونه كه گفتم اولا فضاي تجاري خيلي سودآور است و برخي موقعيتها از جمله موقعيت ترانزيتي ما آنقدر منحصر به فرد است كه اگر كسي نخواهد از آن استفاده كند، خودش ضرر كرده است. ضمن آن كه بايد به اين موضوع هم توجه كنيم كه اين قطعنامه در شرايط بسيار شكنندهاي صادر شد. چرا كه مشروعيت آن از قبل با توجه به قطعنامه نشست تهران و حضور كشورهاي اقتصادي تازه ظهور كرده چون تركيه و برزيل از قبل زير سوال رفت.
وي ادامه داد: همين كشورها به قطعنامه اخير هم نه گفتند و تعداد ديگر هم تحت شرايط و فشارها زير بار آن رفتند. اينها يعني كه اين قطعنامه شرايط شكنندهاي دارد ضمن آن كه مجموعه شرايط سودآوري و رقابت براي كسب بازارهاي جديد و موقعيت منحصربه فرد در اقتصاد ايران نشان خواهد داد كه اقتصاد ايران از اين مقطع عبور ميكند و البته اين عبور به تدابيري هم نياز دارد كه از قبل ديده شده است.
وزير اقتصاد كشورمان كه در جريان بازديد از سالن ايران در نمايشگاه اكسپوي شانگهاي سخن ميگفت، درباره اينكه با توجه به راي مثبت چين به قطعنامه فضاي آينده اقتصادي ميان دو كشور را چگونه پيش بيني ميكند؟ گفت: چين با اين قطعنامه موافقت نكرد بلكه با آن همراهي كرد. در واقع اگر به خودش بود به آن را نميداد ولي تحت شرايط و فشارهايي اين همراهي را انجام داد.
البته چين پي برده اگر چه در زمان حال حاضر بايد با جريان جاري همراهي كند اما خوب ميداند به تبعيت از اين تحريمها نه به نفع دولت چين است و نه ملت چين.
حسيني در ادامه نيز در پاسخ به اين پرسش كه آيا در سفر خود با چين ملاقاتي با مقامات اقتصادي اين كشور خواهد داشت؟ گفت: من در اين سفر ملاقاتي ندارم. در واقع الان با حضور در سالن ايران در سرزمين خودمان هستيم. اما در چند ماه گذشته ملاقاتها و مذاكراتي با طرفهاي چيني داشتيم و در آينده هم خواهيم داشت. اقتصاد ايران و چين زمينههاي همكاري بسياري دارند و تجار و توليدكنندگان ايراني هم با چين همكاريهاي بسياري دارند كه خود همينها راه را ادامه خواهند داد.
گفتني است وزير راه و ترابري نيز كه در غرفه ايران در نمايشگاه اكسپو حضور يافته بود در مواجه به اين پرسشها اعلام كرد كه ترجيح ميدهد در جريان بازديد از غرفه ايران درباره تحريم صحبت نكند.