ترنج موبایل
کد خبر: ۵۱۱۲

ارزیابی اعتبار گزارش "برآورد اطلاعاتی ملی" توسط سناتورهای جمهوری خواه

تبلیغات
تبلیغات

شماری از سناتورهای آمریکایی جمهوریخواه در نظر دارند کمیسیونی ویژه برای بررسی اعتبار جدیدترین "ارزیابی" سازمان های اطلاعاتی آمریکا درباره ایران که خبر از توقف برنامه هسته ای نظامی این کشور داده تشکیل دهند.

"برآورد اطلاعاتی ملی" جدید آمریکا که روز دوشنبه (3 دسامبر) خلاصه ای از نتایج آن در اختیار عموم قرار گرفت، می گوید ایران برنامه اش برای دستیابی به سلاح هسته ای را در سال 2003 متوقف کرده است.

جان انساین، سناتور جمهوریخواه از ایالت نوادا، که درباره "غیرسیاسی" و "بی طرفانه" بودن "ارزیابی" سازمان های اطلاعاتی آمریکا تردید دارد، اعلام کرده است به زودی طرحی را در سنا برای تأسیس کمیسیون تحقیقاتی ویژه ای مطرح خواهد کرد.

جف سشن، سناتور جمهوریخواه از ایالت آلاباما، هم خواستار بررسی مجدد نتایج "برآورد اطلاعاتی ملی" درباره ایران است.

توری مازولا، مسوول روابط عمومی دفتر سناتور انساین، نیز گفت تعدادی از سناتورهای دموکرات هم از طرح تأسیس کمیسیون ویژه درباره "برآورد اطلاعاتی" تازه حمایت می کنند.

اما او از ارائه نام آن ها و دیگر سناتورهای جمهوریخواهی که به گفته وی از این طرح حمایت می کنند، خودداری کرد.

ارزیابی جدید
"برآورد اطلاعاتی ملی" با نظارت رئیس اطلاعات ملی آمریکا (DNI) و توسط هیأتی بنام شورای اطلاعات ملی آمریکا (NIC) تدوین شده، در برگیرنده نظر مشترک 16 سازمان جاسوسی آمریکاست.

این سازمان ها در ارزیابی سال 2005 خود اعلام کرده بودند ایران مصمم به ساخت سلاح هسته ای است.

برخی از محافظه کارها حتی دستگاه امنیتی آمریکا را به تلاش برای پیش دستی کردن بر کاخ سفید برای جلوگیری از حمله نظامی احتمالی به ایران متهم کرده اند.

رهبران حزب دموکرات که در کنگره اکثریت دارد، تاکید دارند ارزیابی جدید نشان می دهد جورج بوش، رئیس جمهور آمریکا، تهدید ایران را بزرگ جلوه داده و خواستار مذاکره جدی کاخ سفید با دولت ایران شده اند.

جورج بوش چندی پیش هشدار داده بود پیشگیری از وقوع جنگ جهانی سوم مستلزم جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته ای است.

اما بسیاری از چهره های محافظه کار، نویسندگان اصلی این سند را مقام های سابق وزارت امور خارجه آمریکا می دانند که به گفته آن ها با برخورد جدی با ایران مخالفند.

برخی از محافظه کارها حتی دستگاه امنیتی آمریکا را به تلاش برای پیش دستی کردن بر کاخ سفید برای جلوگیری از حمله نظامی احتمالی به ایران متهم کرده اند.

اما دیک چنی، معاون رئیس جمهور آمریکا، که از او در واشنگتن به عنوان یکی از بزرگ ترین طرفداران اقدام نظامی علیه ایران یاد می شود، ارزیابی جدید درباره ایران را معتبر دانسته است.

با این وجود، او با استناد به ارزیابی جدید بر اهمیت توقف برنامه غنی سازی اورانیوم تأکید کرده است. ایران این درخواست را غیرقابل قبول می داند.

کمیسیون ویژه
سناتور انساین در نظر دارد کمیسیونی مشابه کمیسیون ویژه ای که در سال 1995 از سوی کنگره تشکیل شده بود و "برآورد اطلاعاتی" بحث انگیزی که تهدید موشکی علیه آمریکا را چندان جدی ندانسته بود، تشکیل دهد.

دیک چنی، معاون رئیس جمهور آمریکا، که از او در واشنگتن به عنوان یکی از بزرگ ترین طرفداران اقدام نظامی علیه ایران یاد می شود، ارزیابی جدید درباره ایران را معتبر دانسته است.

بیل کلینتون، رئیس جمهور پیشین آمریکا، ضمن استناد به آن سند با درخواست کنگره برای راه اندازی بخش مهمی از طرح استقرار سپر موشکی آمریکا که می توانست میلیاردها دلار هزینه داشته باشد خودداری کرد.

اما کنگره که در آن زمان در کنترل جمهوریخواهان بود یک کمیسیون تحقیقاتی "مستقل" را که در نهایت ارزیابی کاملا متفاوتی از تهدید موشکی علیه آمریکا ارائه داد، تأسیس کرد.

ریاست آن کمیسیون به عهده دونالد رامسفلد، وزیر دفاع سابق آمریکا، بود که در دوره ریاست جمهوری جورج بوش طرح دفاع موشکی آمریکا را به شدت گسترش داد.


تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات