ترنج موبایل
کد خبر: ۵۱۹

وقتي كيهان منطقه را بحراني مي‌كند

وقتي كيهان منطقه را بحراني مي‌كند
تبلیغات
تبلیغات

يادداشت روز دوشنبه 18تيرماه روزنامه كيهان باعنوان نامانوس «آواز كوچه‌باغي» به قلم حسين شريعتمداري به چالش جديدي در ديپلماسي منطقه‌اي جمهوري اسلامي ايران تبديل شده‌است.

اين يادداشت به بررسي و تحليل ادعاي امارت متحده‌ عربي درخصوص مالكيت جزاير سه‌گانه ابوموسي، تنب بزرگ و تنب كوچك پرداخته و با ذكر اسناد و شواهدي درصدد برآمده اثبات كند اين جزاير متعلق به ايران است. شريعتمداري در شروع «آواز كوچه‌باغي»، از تهران قديم و مرداني نوشته كه در دل شب و در كوچه‌هاي تاريك شهر براي غلبه بر ترس آواز مي‌خواندن و اهالي محل هم سر از پنجره بيرون مي‌آوردند و با جملاتي نظير دمت گرم!... دارمت! و... به او مي‌فهماندند كه تنها نيست؛ «يعني اين كه، نترس! خوف نكن! ما بيداريم...»

شريعتمداري سپس اين ماجرا را همانندسازي كرده با همراهي كشورهاي حوزه خليج فارس با موضع امارات عربي متحده در قضيه جزاير سه‌گانه و نوشته: «پنج‌شنبه هفته گذشته وزراي خارجه، دفاع و امنيتي كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس در پايان اجلاس سه روزه خود در رياض، بار ديگر ـ و به روال چندساله اخير ـ با صدور بيانيه‌اي از ادعاي مالكيت امارات متحده عربي بر جزاير سه‌گانه تنب بزرگ و كوچك و ابوموسي حمايت كردند و از جمهوري اسلامي ايران خواستند از طريق مذاكره به اختلافات موجود درباره مالكيت اين سه جزيره پايان دهد!»

نويسنده در يازده بند به ذكر اسنادي پرداخته كه بر حاكميت قطعي ايران بر جزاير سه گانه صحه مي‌گذارند. اما در بند دهم اين يادداشت مطالبي ذكر شده كه طي روزهاي گذشته به تيتر رسانه‌هاي متلف كشورهاي عربي تبديل شده و خشم دولت و ملت بحرين را برانگيخته‌است. آقاي شريتمداري در بند دهم اين يادداشت نوشته: «در ميان كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج فارس، همراهي بحرين با ساير كشورهاي عضو حساب جداگانه‌اي دارد، زيرا بحرين بخشي از خاك ايران بوده‌است كه در جريان يك زدوبند غيرقانوني ميان شاه معدوم و دولت‌هاي آمريكا و انگليس از ايران جدا شده‌است و امروزه اصلي‌ترين خواسته مردم بحرين بازگشت اين استان جداشده از ايران به سرزمين اصلي و مادري آن، يعني ايران اسلامي است و بديهي است كه اين حق مسلم ايران و مردم استان جداشده آن نبايد و نمي‌تواند ناديده گرفته‌شود.»

اين ادعاي كيهان، احتمالا پس از بزرگنمایی سایت بازتاب، بازتاب بسيار گسترده‌اي در كشورهاي عربي منطقه داشته‌است. رسانه‌هاي عربي كه براي دامن زدن به اختلافات بي‌نياز از بهانه هستند، يادداشت شريعتمداري را دست‌آويز كردند براي برانگيختن احساسات ناسيوناليستي امت عرب!

دولت بحرين در نخستين واكنش به اين يادداشت كاردار ايران در منامه را احضار كرد. روزنامه الشرق الاوسط كه آتش‌بيار اين معركه شده خبر از احضار كاردار به وزارت خارجه بحرين داده و نوشته كه وزير امور خارجه بحرين در اين ديدار ضمن غيرقابل‌قبول خواندن اين سخنان، از كاردار ايران خواسته موضع رسمي تهران را در اين زمينه اعلام كند.
گذشته از اين خبرگزاري فارس از تجمع اعتراض‌آميز بحريني‌ها مقابل سفارت ايران در منامه خبر داده‌است. فارس در اين خبر كه از روزنامه "الشبيبه" عمان گرفته، نوشته كه 800 مرد و زن خشمگين كه در بين آن‌ها روحانيون سني و نمايندگان اين كشور نيز ديده مي‌شدند، با دادن شعارهاي ضدايراني هم‌چون "بحرين عربي است" و "ايران صفوي" خواستار اعلام موضع رسمي ايران دراين‌باره شدند. در اين تجمع يكي از نمايندگان پارلمان بحرين هدف اصلي از اين تحصن را درخواست از ايران براي عذرخواهي رسمي عنوان كرده و گفته در صورت سكوت ايران، بحرين بايد روابط ديپلماتيك خود را با ايران قطع كند.
عبدالرحمن العطيه دبيركل شوراي همكاري خليج فارس هم با انتقاد از اين يادداشت، آن را تحريك‌آميز و فتنه‌افكن دانسته‌است.

درحالي‌كه شريعتمداري روزهاي پيش نكات يادداشتش را عقيده شخصي خود دانسته بود، كيهان صبح امروز شنبه 25تيرماه در مطلبي با اشاره به مصاحبه شريعتمداري با ايسنا، تاكيد كرد كه اين مقاله نظر بسياري از مردم ايران و بحرين است.
شريعتمداري در گفت‌وگو با ايسنا گفته است اين اسناد مربوط به سال 1970 ميلادي (1349شمسي) است كه انگليسي‌ها 30 سال بعد آن‌ها را منتشر ساختند و بخشي از سرمقاله روز دوشنبه كيهان نيز با استناد به همين اسناد بود.

كيهان مدعي شده كه بسياري از مردم كشورمان و بحرين به شيوه هاي گوناگون ازجمله ارسال پيام هاي كوتاه و ايميل از سرمقاله روز دوشنبه كيهان تقدير كرده و تصريح كرده‌اند كه جمهوري اسلامي ايران بايد درقبال ادعاهاي واهي برخي كشورهاي حاشيه خليج فارس سياست تهاجمي داشته و از حق مسلم خود دفاع كند.

اين درحالي است كه دستگاه ديپلماسي جمهوري اسلامي ايران اقداماتي براي رفع اين غائله آغاز كرده. در اين راستا محمدرضا باقري معاون عربي و آفريقايي وزارت امورخارجه به ايرنا گفت كه تشنج در روابط تهران و منامه نه به مصلحت دو كشور است و نه به مصلحت منطقه.
باقري با ذكر اين نكته كه سفر متكي به بحرين ربطي به يادداشت منتشره در كيهان ندارد و از قبل برنامه‌ريزي شده، تاكيد كرد كه سياست‌هاي دولت با مطالب روزنامه‌ها متفاوت است و هدف دولتمردان جمهوري اسلامي ايجاد وحدت در ميان مسلمانان است. باقري در پايان فتنه‌افكني و ايجاد تفرقه ميان مسلمانان را سياست آمريكا و رژيم صهيونيستي دانسته و مطبوعات منطقه را از طرح اين‌گونه موضوعات برحذر داشته‌است.

درحالي‌كه مسئولان سياست خارجي كشور به تنش‌زدايي با كشورهاي منطقه به‌عنوان يكي از مولفه‌هاي اساسي ديپلماسي دولت تاكيد دارند، انتشار اين نظرات آن هم در روزنامه كيهان كه حامي دولت محسوب مي‌شود، كمي سوال‌برانگيز است. هم‌چنين با توجه به سخنان معاون وزارت خارجه كه سفر متكي به بحرين از قبل برنامه‌ريزي شده بود، پيام اين يادداشت حساسيت‌برانگيز در آستانه اين سفر چه معنايي مي‌تواند داشته‌باشد؟

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات