نيويورك تايمز: نجف به قطب جهان تشيع بدل ميشود
يك روزنامه آمريكايي در گزارشي با بررسي وضعيت شهر نجف اشرف پس از سرنگوني نظام صدام حسين نوشت: «نجف نهتنها به سوي تبديل شدن به قطب سياسي و اقتصادي شيعه در عراق بلكه تمام خاورميانه در حركت است.»
نيويورك تايمز در شماره امروز خود نوشت: «يك هزار سال بعد از اين كه شهر نجف براي نخستين بار به كانون تشيع بدل گشت، سران مذهبي در اين شهر اكنون بار ديگر روياي تبديل شدن اين شهر را به قطب قدرت سياسي و اقتصادي تشيع در عراق و سراسر خاورميانه در سر ميپرورانند.»
اين روزنامه از اين تغيير جايگاه نجف اشرف به عنوان تضعيف كننده دولت مركزي عراق و باعث تغيير شكل شهر از يك شهر غبارگرفته و محافظهكار كه تنها بخاطر وجود حرم امام علي(ع) و منارههاي بلند آن در مركز توجه بوده به شهري توصيف كرد كه در مركز توجهات مناطق شيعهنشين باشد.
اين روزنامه در ادامه به نقش ايران در اين راستا اشاره كرده و ميافزايد: «اگر چه خود اهالي نجف حرفي از اين امر به ميان نميآورند اما ايران در اجراي اين طرح نقش مهمي ايفا ميكند و به بهبود وضعيت شهر و مراكز متبركه آن بخصوص حرم امام علي (ع) كمك ميكند.»
بنا بر اين گزارش، پولي كه از ايران براي توسعه حرم ارايه ميشود بعلاوه مشاركت ايرانيها در ساخت نيروگاه بزرگ در اين منطقه كه توليد برق آن براي مصرف استان نجف و كربلا كه آنجا نيز حرم يكي ديگر از امامان شيعه قرار دارد، از موارد مهم مشاركت ايران در اين زمينه به شمار ميرود.
اين گزارش به نقل از "عبدالحسن ابطن" معاون رئيس شوراي شهر نجف با اشاره به اين كه اين شهر از ديرباز مركز زيارت و آموزش علوم شيعي بوده، افزود:«تلاش ما اين بوده طرحي اجرا كنيم كه اين امكان را براي نجف فراهم كند تا موقعيت راهبردي و سياسي خود را در عراق و منطقه خاورميانه احياء كند.»
وي ادامه داد: «ما قراردادهايي با كشورهايي بستهايم كه اكثريت آنها شيعه هستند مانند ايران و بحرين تا آنها را ترغيب كنيم زايران خود را به اين شهر اعزام دارند.»
در اين گزارش آمده است: «زوار شيعه شريان اصلي نجف هستند و از تجار محلي حمايت كرده و نذورات و خيرات زيادي در اين شهر صرف ميكنند. اين امر به منبع درآمد عظيم استان به شمار رفته و به آن كمك ميكند كه از دولت مركزي بغداد و سرمايه دولتي مستقل باشد. بيش از يك ميليون زاير ساليانه به اين منطقه ميآيند و پيشبيني ميشود كه در دهه آينده اين رقم به سه الي چهار ميليون نفر برسد.»
بنا بر اين گزارش، پشت پرده تصميمات براي توسعه اماكن متبركه هدف پنهان افزايش وجهه عراق به عنوان كشوري شيعه نهفته است.
توسعه حرم امام علي (ع) مشهودترين سمبل پيروزي شيعيان بر حاكميت صدام حسين است كه اين شهر در زمان رژيم وي به شدت فقير نگه داشته شده بود.
نيويورك تايمز افزود: «اكنون شيعه در سراسر عراق قدرت گرفته و نجف به مركز قدرت مذهبي اين كشور بدل شده است. آيتالله سيستاني نميتواند بطور كلي از قدرت سياسي جدا باشد. سران مناطق كردنشين و سني بعلاوه شيعيان بطور مرتب قبل از افشاي اقدامي با آيتالله سيستاني مشورت كرده و سپس آن را علني ميسازند.»