لبو یک خوراکی خوشمزه و خاطره انگیز برای ما میباشد که خوردن لبوی داغ در زمستان واقعا لذت بخش است. لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است. لبو به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگیرد. لبو سرشار از فولات و منگنز، تیامین، ریبوفلاوین، ویتامین B۶، پانوتنیک اسید، کولین، بتایین، منیزیم، فسفر، پتاسیم، روی، مس و سلنیوم است.
پپتین موجود در لبو برای درمان افسردگی مفید بوده و تریپتوفان موجود در آن ذهن را آرام میکند. خواص لبو قرمز بسیار زیاد است که در ادامه این مطلب به بررسی ۷ خواص لبو، رابطه لبو و فشار خون بالا، خواص لبو برای پوست، خواص آب لبو قرمز خام و آب لبو برای کبد چرب میپردازیم.
لبو سرشار از مواد مغذی ضروری، منبع عالی فیبر، فولات (ویتامین B۹)، منگنز، پتاسیم، آهن و ویتامین C است. چغندر و آب چغندر با فواید متعددی از جمله بهبود جریان خون، کاهش فشار خون و افزایش عملکرد ورزشی مرتبط هستند. بسیاری از این مزایا به دلیل محتوای بالای نیتراتهای معدنی درون لبو است. چغندر بیشتر به صورت پخته یا ترشی استفاده میشود.
در زیر ۷ خواص لبو را برایتان شرح میدهیم که برایتان مفید خواهد بود:
یکی از ۷ خاصیت لبو که بسیار مهم است حفظ سلامت پروستات است، مواد مغذی لبو به حفظ سلامت پروستات در مردان کمک به سزایی میکند. این ریز مغذیها شامل ویتامین C، بتاکاروتن و پتاسیم است. تحقیقات حاکی از آن است که مصرف لبو در کاهش ابتلا به بیماریهای مردان موثر است.
برای مثال آنتی اکسیدانهای موجود در این گیاه به پیشگیری از سرطان پروستات کمک میکند. مطالعات حاکی از آن است که چغندر به کاهش تکثیر سلولهای سرطانی در آزمایشات حیوانی منجر شده است. در انسان اغلب تحقیقات بر روی اثر چغندر بر کاهش تکثیر سلولهای توموری سرطان پستان و پروستات انجام شده که نتایج مطلوبی حاصل شده است.
لبو هم مانند سایر گروههای سبزیجات دارای آب زیاد و کالری کم است و گزارشهای بسیاری حاکی از آن است که افزایش مصرف غذاهای کم کالری مانند میوه و سبزیجات با کاهش وزن همراه بوده است. علاوه بر این چغندر به رغم داشتن کالری کم، حاوی مقادیر متوسطی از پروتئین و فیبر است که هر دو این مواد به دستیابی شما به وزن ایده آل کمک میکنند.
فیبر موجود در چغندر همچنین میتواند با کاهش اشتها و افزایش احساس پر بودن معده، باعث کاهش وزن شود. البته که هنوز هیچ مطالعهای اثرات مستقیم چغندر را بر وزن آزمایش نکرده است، اما به احتمال زیاد اضافه کردن لبو به رژیم غذایی شما میتواند به کاهش وزنتان کمک کند. همچنین لبو به هیدراته نگهداشتن بدن و سم زدایی آن کمک میکند.
لبو حاوی نیترات است و نیترات فشار خون را پایین میآورد و خطر بیماری قلبی و سکته را کاهش میدهد. خوب است بدانید نیترات در بدن انسان به اکسید نیتریک تبدیل شده و به بدن کمک میکند تا رگهای خونی استراحت کنند و از این طریق جریان خون را بهبود میبخشد.
در این حالت فشار خون فرد کاهش مییابد. این اتفاق که نشاندهندۀ ارتباط خواص لبو و فشار خون بالا است، چندین ساعت بعد از مصرف چغندر فورا اتفاق میافتد.
در ادامه شرح ۷ خواص لبو باید گفت، وجود کلسیم، بتالائین، ویتامینهای B، آهن، و آنتی اکسیدان لبو را به یکی از بهترین و محبوبترین خوراکیها و سبزیجات برای کبد تبدیل کرده است. همچنین لبو صفرا را رقیق کرده و باعث میشود به راحتی در کبد و رودۀ کوچک جریان داشتهباشد و این به بهبود سلامت کبد کمک میکند.
بتالائین موجود در لبو به کبد کمک میکند سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شده است پاکسازی میکند و اطمینان میدهد این سموم دوباره وارد بدن نمیشود. کاهش التهاب و بهبود جریان خونرسانی در کبد از دیگر مزایای مصرف لبو برای کبد است.
لبو و آب آن به عملکرد بهتر قلب و ریهها در حین ورزش کمک میکند. اکسید نیتریک حاصل از لبو باعث افزایش جریان خون در عضلات شما میشود. برخی از ورزشکاران هنگام ورزش برای بهبود عملکرد خود چغندر میخورند و یا آب چغندر مینوشند. نیتراتهای غذایی با تأثیر بر کارایی میتوکندری، اندامهای سلولی به صورت غیر مستقیم مسئول تولید انرژی هستند و مصرف اکسیژن هستند.
در ادامه شرح ۷ خواص لبو باید گفته که، لبو حاوی رنگدانههایی به نام بتالین است که دارای تعدادی خواص ضد التهابی است. این میتواند جنبههای مختلفی از سلامتی را به همراه داشته باشد، زیرا التهاب مزمن با شرایطی مانند چاقی، بیماری قلبی، بیماری کبد و سرطان مرتبط است.
یک مطالعه روی ۲۴ فرد مبتلا به فشار خون بالا نشان داد که مصرف ۸.۵ اونس (۲۵۰ میلی لیتر) آب چغندر به مدت ۲ هفته به طور قابل توجهی چندین نشانگر التهاب از جمله پروتئین واکنشی و فاکتور نکروز تومور آلفا را کاهش داد. علاوه بر این، یک مطالعه قدیمی در سال ۲۰۱۴ روی افراد مبتلا به استئوآرتریت – وضعیتی که باعث التهاب در مفاصل میشود، آرتروز – نشان داد که کپسولهای بتالاین ساخته شده با عصاره چغندر باعث کاهش درد و ناراحتی میشود.
همچنین نشان داده شده است که آب و عصاره چغندر باعث کاهش التهاب کلیه در موشهایی میشود که مواد شیمیایی سمی و آسیب زا تزریق شدهاند. با این حال، برای تعیین اینکه آیا لذت بردن از مصرف لبو در مقادیر طبیعی به عنوان بخشی از یک رژیم غذایی سالم، ممکن است همان فواید ضد التهابی را داشته باشد، مطالعات بیشتری در انسان مورد نیاز است.
همانطور که میدانید عملکردهای ذهنی و شناختی به طور طبیعی با افزایش سن کاهش مییابند و میتواند خطر ابتلا به اختلالات عصبی مانند زوال عقل را افزایش دهد. نیتراتهای موجود در لبو ممکن است عملکرد مغز را با افزایش گشاد شدن رگهای خونی و در نتیجه افزایش جریان خون به مغز بهبود بخشد.
به ویژه، نشان داده شده است که چغندر جریان خون را در لوب پیشانی مغز بهبود میبخشد، منطقههایی که با سطح بالاتری از تفکر مانند تصمیمگیری و حافظه کاری مرتبط است. علاوه بر این، یک مطالعه قدیمی در مورد خواص لبو در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ نشان داد که زمان واکنش در طول تست عملکرد شناختی در افرادی که روزانه ۸.۵ اونس (۲۵۰ میلی لیتر) آب چغندر به مدت ۲ هفته مصرف کرده بودند، ۴ درصد سریعتر از گروه کنترل بود.
با این حال، برای تعیین اینکه آیا لبو میتواند برای بهبود عملکرد مغز و کاهش خطر زوال عقل در میان جمعیت عمومی استفاده شود، تحقیقات بیشتری مورد نیاز است. خلاصه چغندرهای قرمز حاوی نیترات هستند که ممکن است جریان خون به مغز را افزایش داده و عملکرد شناختی را بهبود بخشد. با این حال، تحقیقات بیشتری در این زمینه مورد نیاز است.
در پایان شرح ۷ خواص لبو باید گفت، چغندر غنی از فیبر است و کالری کمی دارد. افراد از چغندر در رژیم غذایی کاهش وزن سریع و لاغری استفاده میکنند، چون خواصی دارد که میتواند در برابر چربی مبارزه کند.
همچنین خواص لبو قرمز به هیدراته نگهداشتن بدن و سم زدایی آن کمک میکند. از این طریق هم به لاغری و هم به داشتن پوستی درخشان کمک میکند. ولی به صورت کلی لبو نیز مانند سایر مواد غذایی است و نباید در مصرف آن زیاده روی شود که ممکن است مصرف زیاد باعث بروز مشکلات در معده و روده افراد شود.
منبع: گفتنی