توكلی: در بحث آمار تسليم واقعيات شويم
واقعيت اين است كه آمارهاي نادرستي در بخش اشتغال كشور اعلام ميشود. اينكه ما تسليم واقعيات شويم به نفع مردم است و در اين صورت همه ميتوانيم در خدمت به مردم و با كمك به يكديگر مشكلات را رفتهرفته حل كنيم.
موضوعي كه از سوي همه اقتصاددانها پذيرفته شده است، ارتباط مسلم بين تعداد اشتغال ايجاد شده و نرخ رشد است. بر اين اساس هر چه نرخ رشد پايين بيايد، نرخ بيكاري هم بالاتر ميرود.
در برنامه سوم در طول سالهاي 79 تا 83 نرخ رشد 36/6درصد بوده و سالانه 558هزار و 600نفر شاغل شدند. در برنامه چهارم نيز در طول سالهاي 84 تا 86 نرخ رشد 63/6درصد بوده و سالانه 764هزار و 633فرصت شغلي ايجاد شده است.
در سال 89 دولت نرخ رشد را ارايه نكرد اما صندوق بينالمللي پول اين ميزان را يك درصد پيشبيني كرد كه با فرض همين يك درصد دولت ميگويد ما يك ميليون و 600هزار شغل ايجاد كردهايم كه اين نشدني است و هيچ اقتصادداني آن را قبول نميكند؛ چرا كه هيچ جاي دنيا چنين معجزهاي اتفاق نيفتاده و منطق علمي اين موضوع را نميپذيرد. سوال اين است كه چرا دولت و دستگاههاي آمار براي عدم انتشار آمار فشار ميآورند.
آخرين آمار از نرخ رشد مربوط به سه ماهه دوم سال 87 است، در حاليكه پيش از دولت دهم و حتي در دولت نهم نرخ رشد حداقل با يك فصل تاخير ارايه ميشد اما اكنون دو سال و نيم است كه دولت نرخ رشد را اعلام نكرده است. مطمئنا اگر اين نشاندهنده توفيقات بود، حتما نرخ رشد ارايه ميشد.
ضمنا ما علايمي داريم كه نشان ميدهد در چه وضعيتي هستيم. اگر وضع اقتصادي ما رو به رونق باشد چرا بايد چكهاي برگشتي افزايش پيدا كند؟ اگر رونق اقتصادي هست چرا بنگاهها نميتوانند وامشان را پس بدهند و معوقهها افزايش مييابد؟ اين معنايش اين است كه بنگاهها قدرت تسويه وامهايشان را ندارند. بايد توجه داشت كه در حال حاضر اجراي هدفمندي يارانهها را در دستور كار داريم.
تمامي اقتصاددانها بدون استثناء ميگويند كه بعد از اجراي چنين قانوني در كوتاهمدت، ركود اتفاق ميافتد و اين از مسلمات علم اقتصاد است كه وقتي هزينهها را بالا ميبريد حتي اگر بازار سرمايه خوبي هم داشته باشيد، ركود ايجاد ميشود چه برسد به اينكه ما بازار سرمايه مناسبي هم نداريم.
اين يك مدل ساده اقتصاد خرد است كه وقتي هزينههاي توليد بالا ميرود، منحني عرض تغيير ميكند، قيمتها بالا ميرود و توليد پايين ميآيد. در چنين شرايطي وضعيت اقتصادي بستگي به اين دارد كه چه سياستهايي اتخاذ شود و چه كساني سر كار گذاشته شوند. اسداللهي نماينده تربتجام اظهار ميكرد كه فقط در شهر كوچك با خزر 20گاوداري در چند ماهه اخير تعطيل شده است.
نريمان نماينده بابل هم كه عضو شوراي اشتغال استان است ميگفت در اين شورا عنوان شده كه اين استان بيش از سهميه خود ايجاد شغل كرده، در حالي كه مسوول بيمه عنوان كرده زير 15هزار نفر در اين مدت بيمه شدهاند، اين ارقام با هم نميخواند و نميشود كه 35هزار نفر شاغل شده باشند اما تنها 15هزار نفر بيمه شوند.
وزير كار در جلسه كميسيون ويژه جهاد اقتصادي ميگويد كه ما با اسم و رسم آمار شاغلان را داريم. اگر اينگونه است اين اسم و رسم را منتشر كنيم. متاسفانه همه ما اين را حس ميكنيم كه وضع به سمت بهتر شدن پيش نميرود.