عبدالرضا ترابی در گفتگو با فرارو:
اگر نقدینگی به سمت تولید نرود، به سمت دلال بازی و واردات بیرویه میرود

فراور- عضو کمیسیون اقتصادی مجلس گفت: «نقدینگی با توجه به اینکه سیاستهای پولی و ارزی ما و سود تسهیلات و سود سپردهها ثبات ندارد، از دست دولت و بانکها خارج میشود.»
میزان نقدینگی در بازار ۳۲۰ هزار میلیارد تومان است. این میزان نقدینگی بدون سرمایهگذاری در بخش تولید چون سمی است که هر روز به قسمتی از اقتصاد آسیب وارد میکند. میزان و مدیریت نقدینگی نیز عاملی است که تورم را تعیین میکند. رییس بانک مرکزی با اعلام میزان نقدینگی، نرخ تورم را 19.1 درصد اعلام داشت. محمد بهمنی با بیان اینکه سرعت رشد تورم کاهش داشته است، گفت که تورم از آذر ماه کاهش خواهد یافت. بسیاری از کارشناسان با توجه به روند فعالیت دولت در بخش اقتصاد، وضعیت بخش تولید و رکود حاکم در این بخش به پیشبینیهای رییس بانک مرکزی به دیده تردید مینگرند.
عبدالرضا ترابی، در گفتگو با خبرنگار فرارو؛ در خصوص نقدنیگی موجود در اقتصاد ایران، گفت: «جمع نقدینگی کشور آنچنان که رصد شده است تقریبا در همین حدودها و بین ۳۵ تا ۴۰ میلیارد دلار میباشد. نقدینگی موجود اکنون در بازاربورس، بانکها بوده و یا متاسفانه در بحث مربوط به خرید و فروش سکه و ارز جریان یافته است.»
ترابی ادامه داد: «نقدینگی همواره در جامعه به یک سمتی حرکت میکند. آنهایی که نقدینگی دارند به هر حال دنبال این هستند که این پول راکد نماند و سود داشته باشد. جریان نقدینگی از چند حالت خارج نیست.»
وی افزود: «ما شاهد بودیم که این نقدینگی زمانی به سمت ساخت و ساز و بخش مسکن رفت اما رکود حاصل شد، به سمت سپردهگذاری در بانکها رفت و تا زمانی هم که نرخ سود بالا بود، در بانکها جذب میشد، اما وقتی که نرخ سود بانکی پایین آمد، نقدینگی از بانکها به سمت بازار سکه، ارز و دلالی رفت.»
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه ما در جذب نقدینگی مشکل داشتهایم، گفت: «آنچه مسلم است ما نقدینگی سرگردان زیادی در بازار داریم. اعتقاد ما این است که ما باید این نقدینگی را به سمت تولید هدایت کنیم.»
ترابی افزود: «راهکار این مساله این است که ما سود سهام سپردهگذاری را افزایش بدهیم که سرمایه گذاران تشویق بشوند و به جای دلال بازی در بازار سکه و ارز در این بخش سرمایهگذاری کنند. سرمایهگذاران باید بتوانند پولهایشان را در بانکها بگذارند که بدون ریسک هم هست و بانکها این نقدینگی را به سمت تولید ببرند.»
وی ادامه داد: «اوراق مشارکت هم از بخشهایی است که هم مورد حمایت مجلس میباشد و هم دولت، میتواند با فروش اوراق مشارکت در بحث عمرانی نقدینگی مردم را در بازار جمع کرده و به بخش تولید برد و البته باید بتواند به موقع اصل و سود کسانی که اوراق مشارکت را می خرند، پرداخت کرد.»
نماینده مردم گرمسار در مجلس گفت: «یکی از علل این بحرانی که اخیرا در آمریکا به وجود آمده است. اوراق مشارکتی است که به چین فروختهاند و حالا نمیتوانند اصل و سود آن را پرداخت کرده و بدهی بزرگی برای آمریکا ایجاد شده است.»
ترابی ادامه داد: «اعتقاد ما این است که سیاستگذاری شورای پول و اعتبار و بانک مرکزی و همه دست اندکاران اقتصادی کشور باید به صورتی باشد که جلوی حرکت نقدینگی به سمت دلال بازی و واردت بیرویه گرفته شود.»
وی با بیان اینکه اکنون بخش اعظمی از نقدینگی به سمت واردات بیرویه میرود، گفت: «با توجه به این مساله جنسهای بیکیفیت با قیمتهای بالا فروخته میشود و نرخ اجناس در داخل کشور بالا میرود. ما شاهد آن بودیم که به خصوص در قسمت ساختمان به ده درصد قمیت جهانی، آهن وارد شد و وقتی قیمت جهانی آهن بالا رفت، قیمت مسکن هم افزایش یافت.»
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس، ادامه داد: «آنچه مسلم است این است که دولت باید این ۳۰، ۴۰ میلیارد دلار نقدینگی را تدبیر بکند. بانک مرکزی، شورای پول و اعتبار و همه دست اندکاران اقتصادی باید به سمت تولید هدایت کنند. اگر آنها تدبیر ننموده و به سمت تولید حرکت نکنند، قطعا نقدینگی به سمت دلال بازی و واردات بیرویه پیش خواهد رفت.»
ترابی در پاسخ به این پرسش که سیاستهای موجود را چگونه ارزیابی میکنید، گفت: «متاسفانه این نقدینگی با توجه به اینکه سیاستهای پولی و ارزی ما و سود تسهیلات و سود سپردهها ثبات ندارد، از دست دولت و بانکها خارج میشود و به سمت دلالی میرود که آنجا هم امنیت ندارد.»
وی ادامه داد: «بحث طلا در این چند سال فرق میکند و آن هم به خاطر قیمت جهانی طلاست که در یکی دو سال اخیر افزایش یافته است. سرمایه گذار وقتی ضرر میکند، نقدینگی سرگردان میشود. نقدینگی به هر جا که می رود با عدم ثبات روبروست. به سمت بانکها، بورس، اوراق مشارکت و هر جای دیگری که برود، ضرر کرده است.»
این عضو کمیسیون اقتصادی مجلس افزود: «اینجاست که ما باید نقدینگی سرگردان را سر و سامان بدهیم و به بازار اقتصادی بیاوریم تا بازار پول و سرمایه رونق داشته باشد. این هم با تولید میسر میشود. ما اگر مشکل تولیدمان حل شود و به هر حال دولت به این بخش کمک کند و تسهیلاتی را که در طرح هدفمندی یارانهها به عنوان سهم بخش تولید پیشبینی شده بود، پرداخت کند، قطعا این نقدینگی جذب تولید خواهد شد و این درایت و مدیریت دولت را میطلبد.»
ترابی در مورد ارزیابی پیشبینی رییس بانک مرکزی در مورد کاهش تورم از آذر ماه، گفت: «همه از پایین آمدن تورم استقبال میکنند، اما پایین آوردن تورم نیازمند افزایش عرضه اسیت. وقتی تقاضا بالا و عرضه پایین است قیمت بالا میرود. عرضه باید در زمینههای مختلف زیاد شود، اما باید جلوی واردات بیرویه را هم بگیریم. واردات بیرویه باعث میشود که تورم بالا رود زیرا قمیت دلار بالا رفته و باید با توجه به نرخهای جدید واردات صورت بگیرد.»
وی ادامه داد: «اینجاست که باید واردات حساب شده باشد و بازار تنظیم شود. تنظیم بازار هم به اینصورت باید باشد که ما نرخ تضمینی خرید داخلی را داشته باشیم در بخشهای مختلف از غذا و میوه گرفته تا بخش صنعتی هزینه تولید را پایین بیاوریم.»
ترابی در پایان گفت: «الان هزینه تولید بالاست و از این رو تورم افزایش مییابد. بخشهای اقتصادی مثل زنجیر به هم وصل است و آیتمهای مختلفی دارد که دولت باید در این زمینه تدابیر لازم را اتخاذ کند تا تورم پایین بیاید و الا تورم کاهش نخواهد یافت.»