فرارو- یک کارشناس مسائل منطقهای تاکید کرد: بسیاری از کشورهای مخالف حکومت اسد در نوع کم یا زیاد کردن کمکهای تسلیحاتی به مخالفان یک نوع سیاست و رویکرد برنامه ریزی شده از جانب اسرائیلی را دنبال میکنند به این معنا که سوریه بیش از این تضعیف شود و اگر یک طرف درگیریها در سوریه به پیروزیهای دست پیدا کند، طرف دیگر تقویت شود تا به این ترتیب نتیجه نه غالب و نه مغلوب در سوریه همچنان پابرجا بماند.
صباح زنگنه با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو گفت: پس از اثبات ناکارآمدی ائتلاف ملی سوریه در هدایت مخالفان حکومت بشار اسد، به نظر میرسد که غربیها به خصوص آمریکا و فرانسه به دنبال آن هستند گروههای مخالف را در یک تشکیلات جدید گردهم آوردند و آنها را به عنوان جایگزین و بدیل حکومت فعلی سوریه معرفی کنند.
وی افزود: تجهیز و تسلیح مخالفان حکومت بشار اسد که بعضا غیر سوری هم بودهاند توسط غربیها اشتباهی عظیم بود که گذشت زمان عمق این اشتباه را بیشتر نشان میدهد چرا که اکنون بر همگان معلوم شده است که سلاحهای که غربیها در اختیار مخالفان میگذاشتند به دست نااهلانی افتاده است که خود تهدیدی بالقوه برای غرب محسوب میشوند.
زنگنه تصریح کرد: این گروهها همچنین به جای آنکه اهداف مد نظر غربیها را در سوریه دنبال کنند بر شکاف درون گروهی افزوده و بیش از آنکه حکومت اسد را تضعیف کنند مخالفان و به خصوص ارتش آزاد سوریه را تضعیف کرده اند. به این ترتیب ارتش آزاد را به مرحلهای رسانده اند که سوریه را در شرف فروپاشی قرار داده است.
وی ادامه داد: بر همین اساس نوع رفتارهایی که مخالفان سوری متشکل از وهابیها، تکفیری، سلفیها و القاعده که دغدغه از بابت آینده سوریه ندارندغربیها را برای حمایت دچار تردید کرده است و حتی برخی مقامات سابق غربی اعلام میکنند که حفظ حکومت اسد میتواند مناسبترین گزینه تلقی شود تا تقویت تندروها.
این کارشناس مسائل منطقهای تاکید کرد: از این رو پس از گذشت بیش از دو سال از ناآرامی و درگیریها در سوریه، غربیها به این نتیجه رسیدهاند که طرحی نو در حمایتهای از مخالفان در سوریه دراندازد و تشکیلات جدیدی با تلفیق مخالفان میان رو شکل دهند.
زنگنه افزود: اما طبیعتا تلفیق نیروهای مختلف زیر یک چتر و جمع کردن آنها با یک هدف واحد کار سادهای نیست به غیر از آنکه این کار هم زمان بیشتری نیاز دارد و هم نیازمند مقبولیت اجتماعی و عمومی و به خصوص در جامعه سوریه است.
وی ادامه داد: با این حال با توجه به جنایتهایی که نیروهای تکفیری و سلفی و القاعده در قالب مخالفان حکومت اسد در این کشور انجام دادهاند و همچنین با توجه به پیشرویهای اخیر حکومت اسد در پاکسازی برخی مناطق تحت کنترل مخالفان بعید است خواست غربیها برای ایجاد تشکیلات تازه مخالفان به زودی محقق شود.
این کارشناس مسائل منطقهای تصریح کرد: بر این اساس بعید نیست تا ایجاد یک تشکیلات تازه قوی و منسجم از مخالفان حکومت اسد غربی ها از مشارکت در برگزاری اجلاس صلح در سوریه تحت عنوان ژنو۲ تعلل کنند.
وی درباره اظهار نظر اخیر لورن فابیوس وزیر خارجه فرانسه مبنی بر اینکه «ما دلیلی نمیبینیم که اسد تمام اختیارات خود را واگذار کند» و اینکه آیا امکان دارد غربیها برای جلوگیری از تداوم تقویت نیروهای تندرو با قطع کمکها تسلیحاتی خود زمینه برای تقویت حکومت بشار اسد در سوریه را فراهم کنند، گفت: اگر هم چنین اقدامی در دستور کار غربیها قرار گیرد که البته گویا قرار هم گرفته چرا که گفته میشود آمریکاییها و انگلیسیها کمکها تسلیحانی خود به مخالفان را مدتی است متوقف کردهاند، موقتی است و در راستای تقویتدائم حکومت اسد نخواهد بود.
زنگنه افزود: نیروهای تکفری خواسته یا ناخواسته ظرف دوسال گذشته تقویت شدهاند و سلاحهای گوناگونی در اختیار گرفتهاند یعنی همان سلاحهایی که غربیها وارد خاک سوریه کردهاند. این سلاحها در داخل سوریه و کشورهای اطراف آثار خود را به جا گذاشتهاند و بعید نیست در آیندهای نه چندان دور با درنوردیدن مرزها حتی به خاک اروپا و عربستان سعودی هم نفوذ کند.
وی ادامه داد: با این حال این نگرانی سبب نمیشود که غربیها با چرخشی ۱۸۰ درجهای به یکباره به سمت اسد بازگردند و دست از مخالفت با حکومت او بردارند. هر چند ممکن است درصدد تقویت موقت حکومت او برآیند اما این تصمیم، تصیم نهایی و دائمی آنها نخواهد بود.
زنگنه در خاتمه گفت: به نظر من بسیاری از کشورهای مخالف حکومت اسد در نوع کم یا زیاد کردن کمکهای تسلیحاتی به مخالفان یک نوع سیاست و رویکرد برنامه ریزی شده اسرائیلیها را دنبال میکنند به این معنا که سوریه بیش از این تضعیف شود و اگر یک طرف درگیریها در سوریه به پیروزیهای دست پیدا کند، طرف دیگر را تقویت شود تا به این ترتیب نتیجه نه غالب و نه مغلوب در سوریه همچنان پابرجا بماند.