بررسی مقایسهای اقتصادو منابع انساني ایران و ژاپن
از هر ۲۴۰ ایرانی یک نفر مدیر دولتی است!

عمق فاجعه نظام اداری به روایت مقایسهای جانشین معاون رئیس جمهوری: به اندازه همه کارمندان دولت ژاپن، مدیر داریم.

- در هر وزارتخانه بهطور میانگین ۵.۵ واحد معاون مشغول به فعالیت هستند این درحالی است که در هر وزارتخانه ۵۱ مدیر بهطور مستقیم با شخص وزیر در ارتباط هستند و این به آن معناست که وزیر نمیتواند چنین وسعتی از ارتباط مستقیم را پوشش دهد.
- در دولت ما تنها ۳۹درصد کارمندان تحصیلات لیسانس و بالاتر دارند. این آمار البته متعلق بهسال ۸۴ بوده چون در ۸سال گذشته آماری جمعآوری نشده و به نظر میرسد وضع به مراتب بحرانیتر شده است.
- در استخدامهای انجام شده در دولت قبل اغلب شرایط احراز قانون رعایت نشده. بهعنوان مثال طبق قانون مدیریت خدمات کشوری باید حداقل مدرک برای استخدام در دولت لیسانس باشد، اما متاسفانه حتی بیسوادان نیز به بدنه دولت اضافه شدهاند.
- امروزه حدود ۳۰۰هزار مدیر در واحدهای عملیاتی و ستادی در دولت حضور دارند یعنی ما درحال حاضر فقط به اندازه کل کارکنان دولت ژاپن مدیردولتی داریم. از سوی دیگر در مجموع تعداد مدیران واحدهای ستادی و استانی کشور به بیش از ۴۴۱هزار نفر میرسد که حدود ۵.۱ برابر تعداد کل کارکنان دولت ژاپن است.
- دولت امروز حدود ۲میلیون و ۳۰۰هزار کارمند رسمی، قراردادی و روزمزد دارد و به این رقم باید ۶۰۰هزار کارمند نیروهای مسلح، یکمیلیون و ۲۰۰هزار نفر بازنشسته سازمان بازنشستگان کشوری و ۶۰۰هزار نفر بازنشستگان لشکری را هم اضافه کرد به این ترتیب دولت در هر ماه به حدود ۴میلیون و ۷۰۴هزار نفر حقوق پرداخت میکند.
- در ۸سال گذشته دولت تنها اجازه داشته در مجموعه ریاستجمهوری یکهزار و ۹۱۱ نفر را استخدام کند اما این میزان با ۲۷۴درصد انحراف به ۷هزار و ۳۹ نفر رسیده است.
- در وزارت آموزش و پرورش تنها در ماههای آخرسال ۷۶هزار نیروی شرکتی به استخدام پیمانی درآمدند که متاسفانه از سطح سواد متناسبی هم برخوردار نیستند یعنی از کل ۷۶هزار نفر ۲درصد کلا بیسواد هستند، ۱۴درصد تحصیلات ابتدایی دارند، ۱۹درصد سطحشان به راهنمایی میرسد و ۳۱درصد هم دیپلم دارند. جالب اینکه تنها ۳۴درصد سطح سوادشان به بالاتر از دیپلم میرسد.
- درسالهای گذشته به واسطه افزایش تعداد کارمندان، هزینههای پرسنلی و بودجهای دولت برای حفظ نظام اداری به حد قابل ملاحظهای افزایش یافته بهگونهای که بودجه هزینههای جاری ۸سال پیش ۶۷درصد بودجه عمومی بوده که ایندرصد در سال۹۲ به ۸۸درصد افزایش یافته است.
- به دلیل اعمال سیاست بازنشستگی زودرس تعداد بازنشستگان کشور از ۷۱۹هزار نفر درسال ۸۴ با رشد ۶۸درصدی به یکمیلیون و ۲۰۰هزار نفر درسال ۹۲ افزایش یافته که اگر مجموع ۵۰۰هزار نیروی قراردادی و استخدامهای پیمانی را به آن اضافه کنیم، حجم بالایی را در نظام اداری تشکیل میدهد.
- این درحالی است که در سال گذشته صندوقهای بازنشستگی از ویژگیهای اصلی خود خارج شده و به صندوقهای حمایتی تبدیل شده است.
- بازنشستگان درحال حاضر حقوقبگیران دولتی هستند و تنها با تغییر وضع حکم و محل دریافت حقوق آنها تغییر میکند.
- ظرف ۲۰سال اخیر تعداد بازنشستگان کشور بیش از ۱۵درصد رشد یافته است. ادامه این روند در آینده بسیار خطرناک خواهد بود.
- حداقل حقوق بازنشستگان درسال ۸۵ بالغ بر ۲۰۰هزار تومان بود که این رقم درسال ۹۲ به ۴۹۰هزار تومان افزایش یافته، همچنین حداکثر حقوق درسال ۸۵، ۲میلیون و ۶۰۰هزار تومان بود که درسال ۹۲ با افزایش قابل ملاحظهای به ۹میلیون و ۶۰۰هزار تومان رسیده است. یعنی فیش حقوقی ۹ میلیونی یک بازنشسته را به چشم دیدهام.