bato-adv
bato-adv
کد خبر: ۲۱۸۵۴
روایت تقی رحمانی از انصراف خاتمی در گفتگو با «فرارو»:

خاتمی بازی را به هم زد

تاریخ انتشار: ۱۱:۴۸ - ۲۸ اسفند ۱۳۸۷

 فرارو - یک فعال ملی مذهبی با بیان اینکه انصراف خاتمی کاری هوشمندانه بود، گفت: «اصولگرایان می توانستند به بهانه حضور خاتمی اجماع روی احمدی نژاد را قطعی کنند اما الان با کنار رفتن خاتمی دیگر اجماع روی احمدی نژاد معنا دارد نیست.»

انصراف خاتمی فرار از قطبی شدن غیر مفید بود
تقی رحمانی در گفتگو با خبرنگار «فرارو» درباره اثرات انصراف خاتمی از حضور در انتخابات، گفت:« انصراف خاتمی را از چند محور باید بررسی کرد. یکی از منظر خودم به عنوان نیرویی که بیرون از حاکمیت است و به جای نگاه به حکومت، جامعه محور است و به دنبال تحقق دستاورد ها برای جامعه است. به نظر من انصراف خاتمی فرار از قطبی شدن غیر مفید در تاریخ صد ساله ما است. چون معمولا در تاریخ ما رای مردم در برابر قدرت قرار گرفته است و به این شکل بوده که یک شروع انفجاری دارد اما با پایانی انتحاری تمام می شود و پس از آن انفعال و یاس بر مردم غلبه پیدا می کند و بعد دوباره خیزش مجدد انجام می شود و این وضعیت تکرار می شود.»

وی در ادامه گفت:« از آنجا که زمینه های لازم در جامعه وجود ندارد تا رای مردم را نهادینه کند و از آنها صیانت کند، این قطبی شدن غیر مفید است. از انقلاب مشروطه تاکنون افرار مختلفی این وضعیت را تکرار کرده اند و مصدق، بازرگان و خاتمی نمونه های این افراد هستند.»

این فعال ملی مذهبی افزود:« این کار خاتمی نوعی درایت بود چون خاتمی از قطبی شدنی فرار کرد که تاکنون به نفع جامعه ما نبوده است. من در مصاحبه ای که با روزنامه اعتماد ملی انجام دادم این مطلب را توضیح دادم. برخی از آن مصاحبه اینگونه برداشت کردند که من از کاندیدای خاصی حمایت کرده ام ولی اینگونه نبود و بحث من این بود که باید از تکرار تجربه اصلاحاتی که با دستاورد همراه نبوده است ممانعت کرد، منتهی این مسئله را از منظر یک فعال مدنی مطرح کردم. در آن مصاحبه همچنین گفتم که قطبی شدن فضا و ایجاد هیجان منجر به این می شود که سرخوردگی و انفعال ایجاد شود و در پی آن نیروهای غیر دموکراتیک در جامعه قدرت بیشتری پیدا کنند.» 

خاتمی می تواند در جامعه مدنی تاثیر گذار باشد
رحمانی خاطر نشان کرد:« از نگاه دیگر، اگر خاتمی بخواهد می تواند فاز دیگری از تاثیر گذاری سیاسی را در ایران ادامه بدهد. آنچه که مشخص است این است که برخی از باورهای خاتمی با ساخت قدرت چندان هماهنگی ندارد بنابراین نمی تواند در جایگاه یک مقام اجرایی چندان موفق باشد و به همین خاطر اگر در جامعه مدنی فعال باشد و تلاش کند نهادهای مدنی را قدرتمند کند می تواند به عنوان یک شخصیت تاثیرگذار در جامعه حضور داشته باشد. او حتی می تواند بر رفتار قدرت و رئیس جمهورها تاثیر بگذارد. البته این مسئله به روحیه و توان خود آقای خاتمی بستگی دارد. ما در گذشته همدیدیم کسانی مثل مهندس بازرگان که نتوانستند در حاکمیت فعالیت کنند وارد جامعه مدنی شدند و اکنون این شرایط برای خاتمی مهیا تر است چون او هنوز در حاکمیت پایگاه دارد و این بسیار مهم است.» 

این تحلیل گر مسائل سیاسی افزود:« انصراف خاتمی وجه دیگری هم دارد. طرفداران سه کاندیدای مطرح اصلاح طلب نشان دادند که توان تخریبی بالایی علیه هم دارند و اینکار را شروع هم کرده بودند. استمرار این تخریب به نفع هیچکدام از آنها نبود. اکنون با کنار رفتن خاتمی امکان اجماع روی یک کاندیدای اصلاح طلب بیشتر مهیا می شود.» 

خاتمی بازی را به هم زد
وی گفت:« از طرف دیگر این انصراف یک کار تیزهوشانه هم بود چون انسجام جناح راست را شکست و این مسئله در انتخابات خود را نشان می دهد. جناح مقابل سناریویی بین اصلاح طلبان درست کرده بود که می توانست تا روز انتخابات بر اختلافات دامن بزند و از طرف دیگر آنها می توانستند به بهانه حضور خاتمی اجماع روی احمدی نژاد را قطعی کنند اما الان با کنار رفتن خاتمی دیگر اجماع روی احمدی نژاد معنا دارد نیست.»

رحمانی در ادامه گفت:« آقای خاتمی با هوشیاری وارد بازی ای که حریف می خواست نشد وتوپ را به زمین جناح مقابل انداخت. حال باید دید که آیا اصلاح طلبان می توانند از این فرصت استفاده کنند و به اجماع برسند.»

وی در پایان اظهار داشت:« با تغییر رئیس جمهور چند هزار پست جابجا می شود و باید دید که آیااصلاح طلبان حاضرند برای رسیدن به اجماع یک گشایش نسبی سیاسی را در ایران برقرار کنند و با هم تفاهم کنند و از پست های سیاسی چشم پوشی کنند.»

bato-adv
bato-adv