علی بیگدلی در گفتگو با فرارو تحلیل کرد
کشمکش کنگره و کاخ سفید بر سر ایران ساختگی نیست
فرارو- یک کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه رویارویی کنگره آمریکا و کاخ سفید در رابطه با اعمال تحریم های تازه علیه ایران ساختگی و نمایشی نیست گفت: اختلاف جمهوری خواهانی که بر کنگره آمریکا تسلط پیدا کرده اند و دموکرات های که کاخ سفید را در اختیار دارند، در رابطه با اعمال تحریم های ایران، کاملا جدی است.
فرارو- یک کارشناس مسائل بین الملل با بیان اینکه رویارویی کنگره آمریکا و کاخ سفید در رابطه با اعمال تحریم های تازه علیه ایران ساختگی و نمایشی نیست گفت: اختلاف جمهوری خواهانی که بر کنگره آمریکا تسلط پیدا کرده اند و دموکرات های که کاخ سفید را در اختیار دارند، در رابطه با اعمال تحریم های ایران، کاملا جدی است.
علی بیگدلی با بیان این مطلب در گفتگو با فرارو ، درباره سخنان شب گذشته، باراک اوباما و اعلام مخالفت دوباره با تصویب تحریم های تازه علیه ایران در کنگره و همچنین در رابطه با ارزیابی های مختلف در مورد این سخنان از جمله اینکه اختلافات اخیر ساختگی و بر اساس یک تقسیم کار میان کنگره و کاخ سفید برای ایفای نقش پلیس بد و پلیس خوب است گفت: کسانی که چنین اظهارنظرهایی می کنند قطعا شناخت دقیقی نسبت به مناسبات حاکم بر آمریکا ندارند.
وی افزود: اختلافات اخیر، نه تنها ساختگی نیست بلکه کاملا جدی و واقعی است و در ادامه اختلافات درون حاکمیتی میان دو حزب عمده جمهوری خواه و دموکرات بروز پیدا کرده است.
این استاد دانشگاه ادامه داد: کنگره و کاخ سفید پیش از آنکه در رابطه با موضوع هسته ای ایران به اختلاف برسند، در رابطه با موضوعات مختلف دیگری از جمله طرح سلامت یا «اوباما کر» و یا موضوع تعیین تکلیف 15 میلیون مهاجر دچار اختلاف بوده اند.
این کارشناس مسائل بین الملل، تصریح کرد: به غیر از آن کنگره که اکنون تحت تسلط جمهوری خواهان است و کاخ سفید که در اختیار دموکرات ها است در رابطه با مسائل اساسی دیگر از جمله سیاست خارجی با یکدیگر اختلاف داشته اند و این اختلافات نه تنها نمایشی نیست بلکه کاملا جدی و واقعی است.
وی درباره دلایل تاکید کنگره بر اعمال تحریم های تازه علیه ایران با وجود مخالفت کاخ سفید گفت: آنچه که اکنون در رابطه با موضوع اعمال تحریم های تازه علیه ایران به عنوان یک اختلاف میان کنگره و کاخ سفید بروز پیدا کرده است، در راستای همان اختلاف میان جمهوری خواهان و دموکرات ها است و یک مانور تبلیغاتی و یا نمایش قدرت از جانب کنگره در برابر کاخ سفید محسوب می شود.
بیگدلی در ادامه درباره مخالفت اوباما با اعمال تحریم های تازه علیه ایران گفت: یقینا اگر پایبندی و تعهد رییس جمهوری آمریکا به دیپلماسی به منظور پایان دادن به مناقشه هسته ای نبود، این مسیری که اکنون ایران و 1+5 برای حل و فصل موضوع هسته ای پیش گرفته اند تا به اینجا هم نمی رسید.
وی افزود: باراک اوباما همواره اعلام کرده بود که برای پایان دادن به این مسئله یک راه حل بیشتر نمی شناسد و آن دیپلماسی است بر همین اساس تاکنون تلاش کرده است تا از این راه حل برای عملی شدن حمایت کاملی داشته باشد.
بیگدلی ادامه داد: جدا از آن اوباما در موضوع سیاست خارجی به افکار عمومی آمریکا تعهداتی داده بود، از جمله حل و فصل موضوع هسته ای ایران، مسئله سوریه و صلح خاورمیانه.
وی تصریح کرد: سال آینده آمریکا در حالی کم کم وارد مرحله انتخابات ریاست جمهوری می شود که هنوز اوباما نتواسته است گام های عملی و موثری در رابطه با عملی و اجرایی کردن این تعهدات بردارد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: برای اوباما در رابطه با دو بحران سوریه و صلح خاورمیانه هیچ چشم انداز روشنی وجود ندارد و در دسترس ترین مسئله ای که می تواند منجر به عملی شدن یکی از تعهدات رییس جمهوری آمریکا شود مسئله هسته ای ایران است.
بیگدلی درباره سرانجام کشمکش کنگره و کاخ سفید در رابطه با موضوع هسته ای ایران گفت: اعمال تحریم های تازه علیه ایران حتی مشروط، بر اساس آنچه که سناتورهای آمریکایی قرار است در سنا به بحث بگذارند که اگر ایران میز مذاکره را ترک کرد و یا اینکه تا دهم تیرماه ایران و 1+5 به توافق نهایی نرسیدند تحریم های جدید خود به خود اعمال شود نقض توافق مقدماتی ایران و 1+5 در ژنو 3 موسوم به برنامه اقدام مشترک محسوب می شود.
وی افزود: اعمال تحریم های جدید از سوی کنگره هیچ توجیهی ندارد چرا که در راستای توافق ژنو3 بر اساس آنچه که آژانس بین المللی انرژی اتمی به عنوان نهاد ناظر بین المللی تاکنون اعلام کرده است ایران به تعهدات خود تمام و کمال عمل کرده است بنابراین دلیلی وجود ندارد که در چنین شرایطی که ایران و 1+5 گام به گام به سمت حصول توافق جامع و نهایی پیش می روند، کنگره چنین تهدید را مطرح کند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: همانطور که رییس جمهوری آمریکا اعلام کرده است چنین تصمیمی در صورت اجرایی شدن و تصویب، به غیر از آنکه ممکن است مسیر توافق هسته ای ایران و 1+5 را منحرف کند، جز بدنام کردن آمریکا و جز منزوی کردن این کشور نزد متحدانش هیچ تاثیری دیگری نخواهد داشت.
بیگدلی در خاتمه گفت: بر این اساس عقل حکم می کند که سناتورهای آمریکایی از چنین تصمیمی حمایت نکنند بر همین اساس من پیش بینی می کنم که این طرح حتی به مرحله رای گیری در سنا هم نرسد.