تحلیلها از سخنان رهبر معظم انقلاب
بیانات روز گذشته رهبر انقلاب درباره مذاکرات هسته ای با تحلیل های مختلفی از سوی رسانهها، فعالان سیاسی و مفسران در پی داشته است.
بیانات روز گذشته رهبر انقلاب درباره مذاکرات هسته ای با تحلیل های مختلفی از سوی رسانهها، فعالان سیاسی و مفسران در پی داشته است.
به گزارش فرادید، کارشناسان و فعالان سیاسی در این تحلیل ها هریک بخشی از اظهارات رهبر انقلاب را برجسته می کنند.
بیانات رهبر انقلاب درباره مذاکرات
در ادامه گزیده ای از این تحلیل ها را می خوانید:
- کامران دانشجو، وزیر علوم دولت دهم: فرسایشی شدن توافق بهنفع آمریکاست و باید از آن اجتناب شود، چون این وضعیتی که هماکنون در برنامه هستهای اتخاذ کردیم که غنیسازی 20 درصد ما متوقف است و غنیسازی 5 درصد بهگونهای دیگر، این همان وضعیتی است که آمریکا میخواهد و مسئولان ما باید از طولانیتر شدن این خواسته آمریکا اجتناب کنند. این وضعیت یک وضعیت ایستاست و بیشترین نفع را برای طرف مقابل در بر دارد. ما هیچ نفعی نبرده بلکه ضرر میکنیم، آمریکا عزت و استکبارستیزی ملت ایران را نمیخواهد و سعی دارد تا در برنامه هستهای، استکبارستیزی ایران را تحقیر کند تا ایران به الگو بدل نشود و عزتخواهی ایران تحقیر شود و از بین برود.
- صادق زیباکلام استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران: ت وافق خوب توافقی است که هر دو طرف به بخشی از خواستههای اساسی خود برسند. خواسته اساسی جمهوری اسلامی برخورداری از حق غنیسازی و روشن شدن تکلیف لغو تحریمهاست و اطمینان از صلحآمیز بودن برنامه هستهای ایران از خواستههای اساسی غرب است. معنی سخنان رهبری این است که ایشان با روح مذاکرات موافق هستند و با آنچه تاکنون توافق شده است، موافق بودهاند و از حالا به بعد نیز تاکید دارند مذاکرات باید به صورت جدی دنبال شود.
- جواد جهانگیر زاده، نماینده ارومیه و عضو کمیسیون امنیت ملی: این سخنان نه تنها در حوزه داخلی سودمند است بلکه بر فضای طرف خارجی نیز موثر خواهد بود. امروز برای آنها روشن شد رهبری ایران، مخالف توافق بد است و لذا تیم مذاکره کننده ایران با استناد به این خط و مشی و راهنمایی رهبریشان، به توافق بد تن نخواهند داد.
- ابراهیم اصغر زاده، فعال سیاسی اصلاح طلب: از ايشان شنيدم كه گفتند «يك نكته خوب را رييسجمهور محترم گفتند كه مذاكرات يعني دو طرف به نقطه مشترك برسند» در تفسير اين فرمايش بايد گفت يعني از نظر ما مذاكرات يعني به نقطه مشترك رسيدن. اين صحبت ايشان نه فقط دولت روحاني را بلكه سياست خارجي نظام را وارد مرحله جديد ميكند. ما در عين اينكه به نظم موجود جهاني اعتراض داريم و سلطه ابرقدرتها را در نظام بينالمللي نميپذيريم اما در عين حال قبول داريم كه امكان رسيدن به نقطه مشترك با طرف مقابل وجود دارد. ما مذاكرات را واقعي و ممكن ميدانيم. به اعتقاد من صحبتهاي امروز- يكشنبه- رهبر انقلاب انداختن چرخ سياست خارجي نظام در ريل جديدي است كه قطار دولت در آن ميتواند حركت كند. حتي ايشان گفتند «اين يعني كه طرف نخواهد هرچه توقع دارد در توافق بيايد» در ادامه هم به توقف برخي فعاليتهاي هستهاي اشاره كردند و آن را اقدام منطقي ايران دانستند. اين ضمن پذيرفتن عملكرد دولت روحاني كه رهبري نمره قبولي به آن داده براي دولت بسيار مهم است و روحاني دستمزد مقاومت خود در برابر تندروها را از رهبري گرفت و ديگر نيرويي در كشور نيست كه بتواند در برابر اقداماتي كه مورد تاييد رهبري نظام است بايستد.
- محمد حسین فرهنگی، نماینده تبریز: این فرمایشات رهبری ضمن تقویت جایگاه هیئت مذاکره کننده ایرانی در جریان مذاکرات هسته ای، زمینه هر گونه توافق برخلاف منافع ملی کشوررا از بین خواهد برد. مواضع تیم مذاکره کننده ایران هم با موضع اعلامی رهبری منافاتی ندارد و آنها از ابتدا بر همین موضع پافشاری داشته اند و توجه به منافع ملی را از ویژگی های لاینفک توافق هسته ای عنوان کردند.
- علاء بروجردی، رییس کمیسیون امنیت ملی مجلس: توافق دو مرحلهای به این معنا که موضوع لغو تحریمها در مراحل بعد مورد تصمیمگیری قرار گیرد یا بخشی از آنها لغو و مابقی نگه داشته شود، غیرقابل قبول است و کل تحریمها اعم از تحریمهای شورای امنیت، سازمان ملل، کنگره امریکا و اتحادیه اروپا باید یکجا برداشته باشد. هرگونه توافق جدید یا نهایی در گرو رفع همه تحریمهاست و بر این اساس، توافق بد غیرقابل قبول است لذا ما توافق نکردن را بهتر از انجام توافق بد میدانیم و به هیچ وجه نباید تن به توافق بدی داده شود که منافع ملی جمهوری اسلامی ایران را در عرصه هستهای تامین نمیکند.
- علی خرم، مشاور وزیر امور خارجه و تحلیلگر مسائل بین الملل: سخنان بااهمیت مقاممعظمرهبری در دفاع از تیم مذاکرهکننده هستهای و تاکید بر «توافق خوب» نیز علاوه بر دادن دست بالا به مذاکرهکنندگان، «دلواپسان» داخلی را که از کارگزاران اجرایی و پشتیبانان فکری دولتهای نهم و دهم هستند را تا مدتی هرچند کوتاه، به تامل واخواهد داشت؛ آنها که برای فراموشی عملکرد خلاف منافع ملی خود در هشتسال دولت احمدینژاد و مانعتراشی بر سر موفقیت دولت یازدهم در مساله هستهای، از مراکز پرتعداد رسانهای خود بهره میگیرند تا فضا را غبارآلود کنند. با این حال مسوولان ارشد نظام و دولت، با انسجام در حال ایجاد فرصت برای پیشبرد مذاکرات در راستای منافع و مصالح ملی هستند.
- نادر کریمی جونی، روزنامه نگار: تمام کسانی که خود را دلسوزتر از همه برای ملت ایران معرفی میکردند و از قول ملت، شهیدان و... سخن میگفتند اکنون در چه موقعیتی قرار دارند؟ بیانات صریح، واضح و تعیینکننده مقام معظم رهبری درباره توافق هستهای بیش از هرچیز اصل توافق را مورد تایید قرار میدهد. این به آن معنی است که آنهایی که چه از تریبونهای مجلس و... و چه در روزنامهها و پایگاه خبری توقف روند مذاکرات و نابودی توافق را هدف گرفته بودند، خلاف جهت مقام معظم رهبری حرکت میکردند. کسانی که حداقل در گفتار آنان، خود را فدایی رهبری میدانند و معتقدند نزدیکترین و امینترین گروه برای رهبری، فقط خودشان هستند؛ البته بیانات مقام معظم رهبری به روشنی نشان داد که این نزدیکترین و امینترین گروه، از هر طیف و با هر لباسی که باشند فاصله قابل درکی از راهبردهایی که مقام معظم رهبری تدوین کردهاند، دارند.اما قابل انتظار خواهد بود که این افراد از همین امروز تفسیرهای عجیب و غریب از سخنان مقام معظم رهبری ارایه و حرفهایی خلق کنند که همگان را شگفتزده و مبهوت کند.
- مهدی محمدی، روزنامه نگار اصولگرا: این سخنرانی همه معادلات را تغییر خواهد داد. سخنان روز یکشنبه به این معناست که روشهای پیشین نمیتواند ادامه پیدا کند و محاسبات آمریکا درباره الگوی رفتار ایران از بیخ و بن نادرست بوده است. مهمترین نکته در اینجا این است که سخنان رهبر معظم انقلاب اسلامی نشاندهنده این است که هیچ مکانیسم اجباری برای توافق میان ایران و 1+5 وجود نخواهد داشت و ایران فقط توافقی را میپذیرد که آن را به اندازه کافی خوب بداند.