دولت نهم، دولت تکذیب!
آغاز سريال تکذيب
از زماني که دولت نهم سکان مديريت اجرايي کشور را در دست گرفت، "نرخ تکذيب" رشد چشمگيري داشت. دولت نهم از همان اولين روزي که از صندوقها بيرون آمد، تا امروز که ميزهاي مديريتي را براي واگذاري به دولت بعد خلوت مي کند، يا تکذيب کرد يا تکذيب شد.
مهدي کلهر، مشاور رسانه اي آقاي احمدي نژاد که شلوار جين به پا مي کند و موهاي خود را پشت سرش مي بندد، 3 روز پس از انتخابات تيرماه 84 با تکذيب صحبت هايش در گفت وگو با شبکههاي ماهواره اي در خصوص امکان بازگشت خوانندههاي لس آنجلسي، سريال تکذيبهاي دولت نهم را کليد زد. البته هرچند کلهر تکذيبها را آغاز کرد اما همواره نقش اول و آخر برعهده شخص آقاي احمدي نژاد بود.
همه ايرانيها شعار "نفت، سر سفره مردم ايران" را به ياد دارند اما رئيس دولت نهم، با اعتماد به نفس بالاي خود اين شعار انتخاباتي اش را پس از نشستن بر کرسي رياست جمهوري تکذيب کرد. جالب اينجاست که روزنامه کيهان، حامي هميشگي و سرسخت دولت نهم در ايامي که وزير فعلي ارشاد مسووليت سردبيري آن را برعهده داشت، در صفحه اول شماره 31 خرداد 84 به نقل از احمدي نژاد نوشت: "پول نفت بايد سر سفره مردم ديده شود." اما رئيس دولت نهم حتي کيهان را نيز سندي معتبر ندانست و گفتههاي خود را تکذيب کرد. آقاي احمدي نژاد علاوه بر اين تکذيب تاريخي، "هاله نوراني"اش را نيز تکذيب کرد. وي پس از اولين سفرش به آمريکا به ديدار آيت الله جوادي آملي رفت.
در فيلم کوتاهي که از اين ديدار منتشر شد، احمدي نژاد با شور و حال زيادي بههاله نوراني اي که وي را در زمان سخنراني اش احاطه کرده بود، اشاره مي کرد. او حتي با کمک گرفتن از دستانش سعي داشت تا آن صحنه را براي آيت الله جوادي آملي مجسم کند. آقاي احمدي نژاد در پايان تعريف هايش ازهاله نور، به آيت الله جوادي آملي رو کرد و گفت: "غلو نمي کنم ها!" البته چنان که انتظار مي رفت، اين فيلم هم تکذيب شد و غلامحسين الهام، مرد چندشغله کابينه اصالت فيلم را زير سوال برد. علاوه بر الهام، خود آقاي احمدي نژاد نيز در فيلم مستندي که از آخرين سفر ايشان به نيويورک توسط کامران نجف زاده تهيه شد، در موردهاله نوراني گفت: "گروهي مي گويند احمدي نژاد گفتههاله نور داريم. ما کي چنين حرفي زديم، هاله نورمان کجا بود؟" احمدي نژاد در همين مستند تلويزيوني شايعههايي همچون "قرار دادن يک صندلي خالي در جلسات هيات دولت براي امام زمان (عج)"، "پهن کردن يک سجاده در جلوي صف نماز براي امام زمان (عج)" و "خالي گذاشتن يک ظرف سر سفره براي امام زمان (عج)" را نيز تکذيب کرد.
بزرگترين اشتباه سياسي محمود احمدي نژاد در طول حيات سياسي اش، نحوه معرفي علي کردان به مجلس هشتم بود. وي در روز راي اعتماد با اشاره به جلسه اش با رهبري ادعا کرد: "آقا موافقت کردند و فرمودند برويد براي راي آوري آنها تلاش کنيد!" همين ادعاي احمدي نژاد کافي بود تا مجلس از برخي مواضع انتقادي اش نسبت به علي کردان کوتاه بيايد و به وي راي اعتماد بدهد. اما چند روز بعد معلوم شد که رهبر انقلاب موافقت يا مخالفت خود را در مورد کردان اعلام نکرده بودند و تنها اظهار داشتند که "مخالفتي ندارم".
جوسازيها و سرسختيهاي دولت براي حفظ کردان در کابينه کار را به جايي رساند که از سوي دفتر مقام معظم رهبري توضيحاتي در اين مورد منتشر شد که البته توضيحات دفتر رهبري با ادعاهاي محمود احمدي نژاد متفاوت بود. اين اشتباه سياسي احمدي نژاد حتي دوآتشه ترين هوادارانش را نيز برآشفت. حسين شريعتمداري، مديرمسئول روزنامه کيهان در يادداشتي که در اين روزنامه منتشر کرد، به شدت از احمدي نژاد گله کرد و نوشت: نقل قول احمدي نژاد از مقام معظم رهبري، مخدوش و غيرواقعي بوده است و به همين دليل راي اعتماد مجلس به کردان قابل ترديد است و بايد تکرار شود. در نهايت هم مجلس وزير بداقبال کشور را استيضاح و برکنار کرد.
تکذيب محاسباتي
مفقود شدن يک ميليارد و پنجاه و هشت ميليون دلار از خزانه و گزارش تفريغ 1385 موضوعي بود که احمدي نژاد و دولت نهم را در آخرين ماههاي باقيمانده تا انتخابات به چالشي جدي کشاند. دولتمردان از انتشار اين خبر سخت برافروخته شدند و از تمام کانال هاي رسمي و غيررسمي خود براي تکذيب استفاده کردند. معاون حقوقي و امور مجلس احمدي نژاد در نامه اي به علي لاريجاني، ادعاي عدم واريز يک ميليارد دلار به خزانه، را اشتباهي محاسباتي خواند. احمدي نژاد نيز به بهانه گفت وگوي مستقيم با مردم به تلويزيون آمد و ديوان محاسبات کشور و نمايندگان معترض مجلس را زير سوال برد. البته ديوان محاسبات هم پس از اين اظهارنظرها، نسبت به سخنان رئيس کابينه نهم واکنش نشان داد و خواستار حضور در تلويزيون و روشن کردن مساله شد; درخواستي که از سوي صدا و سيما بي پاسخ ماند.
تکذيب بين المللي
ادعاها و در پي آن تکذيبهاي دولت نهم طي چهار سال گذشته به مرزهاي داخلي محدود نبود. هيجان انگيزترين تکذيب بين المللي مرتبط با آقاي احمدي نژاد، به سفر پرحاشيه وي به عراق مربوط مي شود. رئيس دولت نهم، پس از بازگشت از سفر دو روزه اش به عراق، در اجلاسيه جامعه مدرسين حوزه علميه قم ادعا کرد که آمريکاييها براي دزديدنش برنامه داشته اند.
وي گفت: براساس اطلاعات موثق، دشمنان طرح ربودن و ترور خادم ملت را در سفر به عراق برنامه ريزي کرده بودند که به فضل الهي با تغيير يکي، دو برنامه در اراده و تصميم آنها تزلزل ايجاد شد و وقتي متوجه موضوع شدند که عراق را ترک کرده بوديم و آنها همچنان مبهوت مانده اند. احمدي نژاد همچنين ادعا کرد با يکي از فرماندهان ارشد نيروهاي ائتلاف تحت رهبري آمريکا در عراق ديدار کرده و با وي و معاونش عکس يادگاري انداخته است.
سخنان احمدي نژاد با بي تفاوتي دولتهاي عراق و آمريکا و حتي بي تفاوتي وزارت امور خارجه دولت ايران و کميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي، به گونه متفاوتي تکذيب شد. البته در اين ميان عبداللطيف ريان، سخنگوي نيروهاي چند مليتي در عراق در يک تماس تلفني با شبکه العربيه هرگونه ملاقات نيروهاي نظامي مستقر در عراق با احمدي نژاد را تکذيب و آن را ادعايي بي پايه خواند. يکي از مقامات دون پايه دولت عراق نيز پس از چند روز ادعاهاي احمدي نژاد را رد کرد.
در بعد بين الملل نبايد از گران ترين حرف احمدي نژاد گذشت. او در مدت رياستش بر قوه مجريه بارها هولوکاست را رد کرد و آن را دروغ دانست. اين ادعاي احمدي نژاد ترکيب دوستان و دشمنان ايران در بعد بين المللي را دستخوش تغييرات زيادي کرد.
ياوران
حلقه تنگ مردان احمدي نژاد در سريال تکذيب نيز وي را تنها نگذاشتند. بيشترين نقش در اين پرونده بر عهده اسفنديار رحيم مشايي، پدر عروس احمدي نژاد بود. وي که معاون رئيس دولت و رييس سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري بود، طي عمر دولت نهم چهار تکذيب شاخص را به ثبت رساند. اولين تکذيب مشايي به ادعاي رسول خادم، عضو شوراي شهر تهران، مربوط بود.
قهرمان سابق کشتي جهان در گفت وگويي با خبرگزاريها اعلام کرد مشايي که در زمان شهرداري احمدي نژاد، رئيس سازمان فرهنگي، هنري شهرداري تهران بود، در طي 6 ماه اول سال 84 يعني سال انتخاب شدن احمدي نژاد به عنوان رئيس جمهور، کل بودجه 50 ميليارد توماني اين سازمان را بدون ارائه اسناد قانوني هزينه کرده است. رئيس جديد اين سازمان نيز ادعا کرد سرنوشت 17 ميليارد تومان از اموال سازمان فرهنگي، هنري شهرداري تهران در دوره مشايي نامعلوم است. مشايي طبق قاعده دولت نهم اين اظهارنظرها را به سرعت تکذيب کرد.
روزنامه صباح ترکيه در خرداد 85 نيز موجي از انتقادها را متوجه وي کرد. منابع خبري نوشتند مشايي در پاسخ به خبرنگار زن اين روزنامه در دفترش که از وي پرسيده آيا مي تواند روسريش را بردارد گفته بود: "بله." روزنامه صباح همچنين به نقل از معاون احمدي نژاد نوشت: استفاده از حجاب در ايران آزاد است.
اما هيچ يک از اين ها، خبرسازتر و حاشيه دارتر از سخنان مشايي در مورد دوستي با مردم اسرائيل نبود. اين اظهارات و در پي آن حمايت همه جانبه رئيس جمهور از دوست قديمي اش، حتي رهبر انقلاب را نيز به واکنش واداشت. البته اسفنديار رحيم مشايي زمانيکه اوضاع را بر وفق مراد نديد، شيوه مسبوق دولت نهم را در پيش گرفت و بخشي از سخنان خود را تکذيب کرد.
به يادماندني ترين تکذيب مردان احمدي نژاد به غلامحسين الهام اختصاص دارد. وي در اولين روزهاي سال 1386 شايعههاي زيادي را که در مورد تغييرات کابينه شنيده مي شد، دروغ سيزده دانست و همه شايعهها را تکذيب کرد اما ديري نگذشت که وزراي کشور و اقتصاد از کابينه کنار گذاشته شدند. پيش از الهام نيز علي سعيدلو، معاون اجرايي احمدي نژاد دو مرتبه به صورت جداگانه اخبار خروج ابراهيم شيباني، رئيس اسبق بانک مرکزي و محمود فرشيدي، وزير سابق آموزش و پرورش از کابينه را تکذيب کرد اما پس از مدتي هر دو نفر از ترکيب کابينه خارج شدند.
تکذيبهاي انتخاباتي
با نزديک شدن به دهمين دوره انتخابات رياست جمهوري، حجم تکذيب شدنها و تکذيب کردنهاي دولت نهم بيشتر شد. در دو ماه اخير سفرهاي استاني دولت سرعت زيادي گرفت و همزمان با اين سفرها، اخباري از توزيع اقلام تبليغاتي در بين مردم شهرها و روستاهاي مسير حرکت احمدي نژاد، منتشر مي شد. در حالي که تصاوير اين اقلام تبليغاتي در رسانهها منتشر شده بود، دولت هرگونه اقدام تبليغاتي در حاشيه سفرهاي استاني را رد مي کرد و اين اخبارها را ساخته مخالفان خود مي دانست. لازم به ذکر است که منتقدان احمدي نژاد، توزيع هداياي نقدي توسط دولت بين پرستاران، دانشجويان، معلمان و کارمندان سازمانهاي مختلف در فاصله چند هفته مانده تا انتخابات، را نيز نوعي اقدام تبليغاتي ارزيابي کردند اما هر بار يکي از مديران دولت به ميدان آمد و اين هداياي نقدي را غيرتبليغاتي دانست.
حتي فرهاد رهبر، رئيس دانشگاه تهران، اعتراض هاي دانشجويان اين دانشگاه نسبت به توزيع بن پنجاه هزار توماني را غيرسياسي خواند و ادعا کرد: اعتراض دانشجويان در کوي دانشگاه به دليل کم بودن ميزان کمک بوده نه انتخاباتي بودن آن.
تيم رسانه اي ستاد انتخاباتي آقاي احمدي نژاد در اين مدت از تکذيبهاي مردان سياست بي نصيب نماند. احمد توکلي، محمد باقر قاليباف، علي لاريجاني، آيت الله ملکوتي، دفتر مرحوم آيت الله بهجت و جامعه مدرسين حوزه علميه قم افراد و نهادهايي بودند که در هفتههاي گذشته نسبت به انتشار اخباري در خصوص حمايت آنها از احمدي نژاد واکنش سريع و صريح نشان داده و آن اخبار را تکذيب کردند.
آخرين قسمت هاي سريال
هرچند به نظر نمي رسد که "تکذيب" در دولت نهم پاياني داشته باشد اما آخرين تکذيب ادعاهاي دولت نهم به سخنان احمدي نژاد در خصوص قطع دست مافياي نفت مربوط بود. پس از اينکه بيژن نامدار زنگنه، وزير نفت دولت هشتم درآمدهاي نفتي دولت نهم را به چالش کشيد، محمود احمدي نژاد در جمع مديران صنعت نفت کشور اعلام کرد که دست مافياي نفتي را قطع کرده ايم. تنها يک روز بعد از اين اظهارنظر احمدي نژاد، ر ئيس حفاظت اطلاعات قوه قضاييه گفت: در خصوص مافياي نفت به موردي برخورد نکرده ايم.