چه کسی جانشین نعمتزاده میشود؟
انتقادات تند و تیز از نعمتزاده
اما در چهار سالی که نعمتزاده بر کرسی وزارت صنعت تکیه زده، برخی از فعالان صنعتی و اقتصادی هم از منتقدان پر و پا قرص او بودهاند. توجه خاص نعمتزاده به صنعت خودرو و صنعت پتروشیمی، نبود نقشه راه در وزارت صنعت، دادن امتیازات ویژه به برخی واردکنندگان و واردات بیحساب و کتاب و بیرویه از عمده انتقاداتی است که برخی از فعالان بخش خصوصی به وزیر صنعت وارد میکنند.
نظر ویژه نعمتزاده به خودرو و پتروشیمی
نیما بصیری تهرانی، نایبرئیس کمیسیون صنایع اتاق بازرگانی ایران تأکید میکند که یکی از گرفتاریهای اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت نگاه سلیقهای وزیر و مدیران آن است. به گفته بصیری، در کشور ما هیچ وزارتخانهای ریل ندارد و در تمام وزارتخانهها سلیقهای عمل میشود و از همین رو نتیجهای که باید، گرفته نمیشود.
او با اشاره به اینکه نعمتزاده به صنعت خودرو و صنعت پتروشیمی نظر ویژهای دارد، میگوید: اما وزیر صنعت این موضوع را بررسی نکرده که آیا ایران، خودروساز یا تولیدکننده فولاد هست یا خیر؟
بصیری معتقد است که باید در دوران وزارت نعمتزاده، سند راهبردی برای صنعت تهیه و تدوین میشد و هیچ کشوری در دنیا حتی کشورهای عقب افتاده، بدون سند راهبردی نیستند.
او با بیان اینکه مشکلات متعددی در بخش صنعت وجود دارد، اما نمیتوان فقط وزیر را مقصر دانست، میگوید: این مشکلات فقط با یک وزیر یا چند کارشناس حل نمیشود، بلکه نیازمند همان نقشه راهی است که ما نداریم.
به گفته بصیری، نعمتزاده در دوران وزارت خود باید این نقشه راه را تهیه و تدوین میکرد و در آن به صنایع صادراتمحور و صنایع اشتغالزا به صورت جدی پرداخته میشد.
اما عزیز اکبریان، رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، نعمتزاده را با وجود جوسازیهایی که علیه او وجود دارد، مدیر توانمندی ارزیابی میکند. اکبریان در گفتوگو با «شهروند» میگوید: زمانی که در سال ٩٢ نعمتزاده وزارت را پذیرفت، آشفتگیهای زیادی در این وزارتخانه وجود داشت اما او توانست مدیریت خوبی را بر این مجموعه اعمال کند.
این نماینده مجلس درعینحال تأکید میکند که اصراری بر باقی ماندن نعمتزاده بهعنوان وزیر صنعت ندارد و در این مورد باید رئیسجمهوری تصمیمگیری کند.
تفکیک؛ آری یا نه؟
اما این روزها علاوه بر اینکه گزینه تصدیگری وزارت صنعت، سوژهای داغ برای رسانههاست، موضوع تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت و تشکیل وزارتخانههای صنایع و معادن و بازرگانی هم با نزدیک شدن به روزهای آغاز به کار دولت دوازدهم، داغتر میشود. درحالیکه برخی موافق تفکیک این وزارتخانه هستند، برخی دیگر چندان روی خوشی به آن نشان نمیدهند. بسیاری از فعالان اقتصادی ادغام بازرگانی و صنعت و معدن را نتیجهبخش نمیدانند و حتی مضر تلقی میکنند و تفکیک را معقول ارزیابی میکنند، اما مخالفان نظری برخلاف این دارند.
در همین رابطه عزیز اکبریان تأکید میکند که با تفکیک این وزارتخانه مخالف است و این موضوع را به مصلحت نمیداند.
به گفته رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس، به تازگی و بعد از گذشت چند سال، این ادغام نتیجه داده و دو بخش بازرگانی و صنعت هماهنگ شدهاند و اگر دوباره تفکیک کنیم، باید پنجسال دیگر مجددا ادغام کنیم.
اکبریان معتقد است که به جای تفکیک، باید سیستم اصلاح و مشکلاتی که بین بازرگانی و صنعت وجود دارد، برطرف شود.