اسحاق جهانگیر یا عارف کنارهگیر؟
گزینههای احتمالی انتخابات ۱۴۰۰

بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات ۹۲ بعضیها پیش بینی میکردند که ریاست جمهوری او مثل بقیه روسای جمهور قبلی هشت ساله باشد. بنابراین اصلاحطلبان باید به فکر چند نامزد برای ۱۴۰۰ میرفتند. البته برعکس اصلاحطلبان درباره اصولگرایان میشود نامزدهایی برای شرکت نکردن در انتخابات مطرح کرد.
- پنج ماه از انتخابات گذشته و حسن روحانی دور دوم ریاست جمهوری خود را به پایان برده است. جریانات سیاسی از هم اکنون در اندیشه انتخابات ریاست جمهوی بعدی هستند. در این میان در جناحهای مختلف سیاسی میتوان افرادی را مشاهده کرد که نامشان رای رقابت سال 1400 مطرح میشود. در بین اصلاحطلبان اسحاق جهانگیری و محمدرضا عارف محتملترین گزینهها هستند. علی لاریجانی هم گویا تنها گزینه و کاندیدای جریان اصولگرای معتدل و میانهرو خواهد بود. نام ابراهیم رئیسی هم در بین گمانهزنی نامزدهای اصولگرا مطرح میشود.

اگر شما هم از دو سه نفر بخواهید پیش بینی کنند که چه کسانی گزینه اصلاحطلبان برای انتخابات ریاست جمهوری 1400 هستند یکی از اسمهایی که زیاد میشنوید اسحاق جهانگیری است. جهانگیری در اردیبهشت 96 به عنوان نامزد پوششی وارد عرصه انتخابات شد. قبل از انتخابات 96 جهانگیری برای افراد زیادی در جامعه ناشناخته بود اما مواضعی که در مناظرههای انتخاباتی گرفت با ستایش حامیان دولت و اصلاحطلبان روبهرو شد. بعد از هر مناظره انتخاباتی اسحاق جهانگیری سوژه کاربران شبکههای مجازی میشد و به گمان بعضی افراد او فراتر از یک نامزد پوششی در انتخابات ظاهر شد.

بعد از پیروزی حسن روحانی در انتخابات 92 بعضیها پیش بینی میکردند که ریاست جمهوری او مثل بقیه روسای جمهور قبلی هشت ساله باشد. بنابراین اصلاحطلبان در این هشت سال باید به گزینههای خود برای 1400 فکر کنند. اولین گزینهای که از همان خرداد 92 پیش روی اصلاحطلبان قرار گرفت محمدرضا عارف است که برخلاف جهانگیری که با حضورش توانست به پیروزی روحانی کمک کند، با انصرافش از انتخابات به پیروزی روحانی کمک کرد. عارف بعد از انصراف از انتخابات 92 قهرمان اصلاحطلبان شد و توانست با یک و نیم میلیون رای عنوان نماینده اول تهران را از آن خود کند.

کلید تهران به یک کارگزارانی رسیده است. محمد علی نجفی پشت میزی نشسته است که قبل از او محمود احمدی نژاد و محمدباقر قالیباف نشسته بودند. بعد از آنکه محمود احمدی نژاد به مقام ریاست جمهوری رسید شهرداری تهران جایگاه ویژه ای پیدا کرد محمدباقر قالیباف هم که در سال 84 شانس خود را در انتخابات امتحان کرده بود تا پایان مسئولیتش در شهرداری دو بار دیگر وارد انتخابات شد. گویا شهرداری تهران برای ثبت نام در انتخابات وسیله ایاب و ذهاب شهردار را فراهم کرده است. با رفتن محمدعلی نجفی، به شهرداری هم او از رئیس جمهور درخواست کرد تا بتواند در جلسات هیات دولت حضور داشته باشد.

قاضیزاده؛ غیرسیاسی محبوب
گزینه دیگری که بعید نیست جریانهای سیاسی در اتاقهای فکر خود درباره آن فکر کنند حسن قاضیزاده هاشمی است. وزیر بهداشت روحانی خیلی اهل سیاستورزی و جناحبندی سیاسی نیست. البته هرچقدر که این موضوع برای قاضیزاده ضعف محسوب میشود میتواند برای او نقطه قوتی هم باشد. چرا که بخشی از عامه مردم اصولا خیلی اهل جناحبندی سیاسی نیستند. قاضیزاده هاشمی به عنوان مجری طرح تحول سلامت که به صورت چشمگیر هزینهها درمانی را کاهش داده توانسته از خود چهرهای کارآمد در جامعه بسازد.

لاریجانی؛ استراتژی این روزهای کارگزاران
در یک سوی دیگر میدان جناحهای سیاسی هم علی لاریجانی در مظان نامزدی قرار دارد. به اعتقاد افراد زیادی لاریجانی، آن چهره اصولگرای دهههای گذشته نیست و سمت و سوی فکریاش اعتدالی شده است. خودش هم بارها خود را مستقل خوانده است.
کدام اصولگرایان کاندیدا نمیشوند؟
تا اینجای کار از نامزدهای اصلاحطلب و اعتدالی گفتیم اما از اصولگرایان جمنایی نمیشود گذشت. تجربه چند دوره انتخابات اخیر نشان میدهد برعکس اصلاحطلبان که میتوان دربارهشان حدس زد گزینهشان چه کسی خواهد بود، درباره اصولگرایان میشود حدس زد کدام یک از چهرههایشان مایل به رقابت نیستند.

اگر بخواهیم گزینههای روی میز اصولگرایان را نام ببریم احتمالا باید از بسیاری از اصولگرایانی که نامشان از قلم میافتد عذرخواهی کنیم. از پرویز فتاح گرفته و عزت الله ضرغامی گرفته تا سعید جلیلی همه گزینهاند. اکثرشان هم سعی میکنند شعار «مردی از جنس مردم» محمود احمدی نژاد را الگو قرار دهند.