شاخص سهام ۴/ ۲ درصد افت کرد
توقف هفت هفته صعود بورس
بازگشت آرامش به معاملات بورس تهران از میانه هفته جاری، دیروز با رشد ۱۶۷ واحدی شاخص کل دنبال شد. نوسانات قیمت سهام در هفته جاری افت بیش از ۴/ ۲ درصدی شاخص کل را رقم زد تا اولین افت هفتگی این نماگر در ۸ هفته اخیر به ثبت برسد. تفکیک بین صنایع مختلف بورسی در داد وستد دیروز سهام نیز به خوبی محسوس بود.
به گزارش دنیای اقتصاد، بازگشت آرامش به معاملات بورس تهران از میانه هفته جاری، دیروز با رشد ۱۶۷ واحدی شاخص کل دنبال شد. نوسانات قیمت سهام در هفته جاری افت بیش از ۴/ ۲ درصدی شاخص کل را رقم زد تا اولین افت هفتگی این نماگر در ۸ هفته اخیر به ثبت برسد. تفکیک بین صنایع مختلف بورسی در داد وستد دیروز سهام نیز به خوبی محسوس بود. بازگشت آرامش به بورس تهران و اقبال نسبی به سهام بنیادی بازار سبب تداوم واگرایی شاخص کل از شاخص کل هموزن شد.
بورس تهران از روزهای پایانی شهریور ماه در مسیر صعود پرشتابی حرکت کرد. این فضا موج نقدینگی قابل توجهی روانه بازار سهام کرد. نگرانی از جاماندن از روند صعودی در بین اهالی تالار شیشهای منجر به رشد بی وقفه و دستهجمعی قیمت عمومی سهام شد.
پس از سیطره کامل هیجان طی دو هفته اخیر که صعود و نزول قابل توجه شاخص کل را به همراه داشت، حالا غالب داد وستدها بر منطق بنیادی و پشتوانه سودآوری در حال انجام است. تنها سهام بنیادی توان جلب توجه معاملهگران را دارد وکلیت بازار یک آرامش نسبی را تجربه میکند. به نظر میرسد نبود محرکی قوی برای رشد یا افت قیمتها، منجر به ایجاد تعادل در بازار شده است.
از سوی دیگر انتظار برای گزارشهای شش ماهه شرکتها نیز همچنان در بین فعالان تالار شیشهای وجود دارد و تحولات بازارهای موازی و وضعیت سیاسی نیز به دقت از سوی سهامداران رصد میشود. انتظار برای تعیین تکلیف لایحه CFT از لوایح مهم FATF از سوی شورای نگهبان، که احتمالا چند روزی زمان میبرد، گمانهزنیهای متفاوت درخصوص تحریمهای آمریکا علیه ایران و میزان تاثیرگذاری آن بر فروش نفت، اهالی بورس را در حالت انتظار قرار داده است. اما این روند به کجا ختم میشود؟ سهامدارانی که از ابتدای تابستان تاکنون فارغ از چند مقطع شاهد سقفشکنیهای متعدد شاخص سهام بودهاند، در ادامه با چه روندی مواجه خواهند شد؟
برای پیشبینی روند معاملات سهام در روزهای آتی باید موارد متعددی را در نظر گرفت. باید توجه داشت در شرایط کنونی سیگنالهای سیاسی به دقت از سوی سهامداران رصد میشود. خصوصا حالا که نرخ دلار افت محسوسی را تجربه کرده است، تحولات سیاسی بیشتر از قبل مدنظر قرار دارند و احتمالا نقش غالبی در تحلیل فعالان سرمایهگذاری خواهند داشت.
عوامل بنیادی نسبتا قدرتمندی نیز در توجیه تحلیل این کارشناسان خودنمایی میکرد. اعمال نرخ دلار در سامانه نیمایی در صورتهای مالی شرکتها و رها شدن بورس کالا از قیود دستوری قیمتگذاری مهمترین دلایل حمایتکننده قیمت سهام در نیمه دوم سال بود؛ روندی که استارت آن خیلی قدرتمند شکل گرفت اما سیطره هیجان مانع از تداوم آن شد. از سوی دیگر افت نرخ دلار نیز معادلات سرمایهگذاری در بازارها را تحتالشعاع قرار داد و فضای انتظاری را رقم زد.
انتشار صورتهای مالی منتهی شش ماهه شرکتها با انعکاس و تاکید مجدد وضعیت سودآوری شرکتها میتواند در جلب نگاهها به بازار سهام موثر باشد. در این میان انتظار میرود این گزارشها در مورد گروههای بنیادی بازار (بهخصوص در رابطه با شرکتهای صادراتمحور) محرک مناسبی برای حرکت این گروهها در مسیر صعودی باشد. در مقابل صورتهای مالی برخی گروهها، میتواند رشد قیمتی آنها تا به سطوح فعلی را با چالش و پرسشی دوباره روبهرو کند و تایید بیشتری بر جذابیت سهام دسته اول باشد. علاوه بر این تحولات سیاسی درخصوص برجام نیز میتواند این روند را تقویت یا تهدید کند.
همانطور که اشاره شد، معاملات دیروز بورس تهران التهاب روزهای گذشته را نداشت و قیمت سهام به سوی روند تعادلی حرکت کرد. نوسان اندک شاخص کل تاییدی بر این موضوع است. شاخص کل بورس تهران در معاملات دیروز چندین بار زیر فشار عرضه قرار گرفت اما نهایتا افزایش تقاضا در سهام عمدتا صادرات محور و کالایی، موجب افزایش ۱۶۷ واحدی شاخص کل شد.
در بین ۸ صنعت سبزپوش دیروز گروههای کالایی و بزرگتر بازار از جمله فرآوردههای نفتی، استخراج کانههای فلزی، محصولات شیمیایی و فلزات اساسی حضور داشتند. این ۴ گروه در سه روز کاری اخیر با رشد شاخص مواجه شدهاند. امری که بر رویکرد نسبتا تحلیلی معاملهگران از میانه هفته صحه میگذارد. ارزش معاملات خرد سهام دیروز بالغ بر ۸۷۰ میلیارد تومان بود. خالص تغییر مالکیت بازار نیز مجددا به نفع سهامداران حقوقی ثبت شد. بر این اساس دیروز بیش از ۴۱ میلیارد تومان از سبد سهام حقیقیها به پرتفوی معاملهگران حقوقی منتقل شد.