شاخص سهام ۵۲۶۲ واحد ریزش کرد
دومینوی هیجان در بورس تهران

افت شاخص سهام در معاملات دیروز با هجوم غافلگیرکننده فروشندگان شدت گرفت و سهام گروههای مختلف یکی پس از دیگری با صف فروش مواجه شدند. اما با وجود فشار عمومی عرضه و شکلگیری صفهای فروش، کسی به دیدار فروشندگان نیامد تا سهامشان را خریداری کند و این امر موجب پایداری صفها تا انتهای معاملات شد. معمولا فعالان بازار در چنین شرایطی به دنبال اسباب و علل ریزش قیمتها هستند و با گمانهزنیهای مختلف میکوشند تا بهانههایی برای رفتار جمعی بورسبازان در سمت عرضه سهام بیابند.
افت شاخص سهام در معاملات دیروز با هجوم غافلگیرکننده فروشندگان شدت گرفت و سهام گروههای مختلف یکی پس از دیگری با صف فروش مواجه شدند. اما با وجود فشار عمومی عرضه و شکلگیری صفهای فروش، کسی به دیدار فروشندگان نیامد تا سهامشان را خریداری کند و این امر موجب پایداری صفها تا انتهای معاملات شد. معمولا فعالان بازار در چنین شرایطی به دنبال اسباب و علل ریزش قیمتها هستند و با گمانهزنیهای مختلف میکوشند تا بهانههایی برای رفتار جمعی بورسبازان در سمت عرضه سهام بیابند. مسالهای که روز گذشته پاسخی بسامان و منسجم از سوی فعالان بازار نیافت.
البته تلاقی افت شاخص در روز شنبه با عرضه اولیه سهام شرکت سنگآهن گهرزمین بهانهجویان بازار را اقناع کرد که به احتمال بسیار نیاز بورسبازان به نقدینگی برای شرکت در عرضه اولیه «کگهر» دلیل اصلی فشار عرضه و افت قیمتها بوده است. اما روز گذشته تقریبا اغلب فعالان بازار از افت شدید قیمتها غافلگیر شدند و دیگر بهانهای برای مشخصکردن متهم اصلی زیان بازار نیافتند.
حال پرسشی که در این میان مطرح میشود این است که پس علل افت دستهجمعی قیمت سهام طی روز گذشته چه بوده است؟ رفتارشناسی مالی به ما میگوید که بازارها همواره واکنش حادی به اتفاقات و رویدادهای مهم و اثرگذار نشان نمیدهند، بلکه نشت آثار زیانبار متغیرهای موثر در زمان، با تاخیر در فرآیند واکنشدهی بازارها نمایان میشود. به بیان دیگر، وقایع یا اخبار در برخی موارد ممکن است توجهات عمومی را با تأخر زمانی برانگیزند و اثر خود را با وقفه در بازار نشان دهند.
چنان که اشاره شد، فروشندگان سهام در جریان دادوستدهای دیروز در هجومی غافلگیرکننده، سمت تقاضا را به عقب راندند و حدود ۳ درصد از ارتفاع شاخص کل کاستند. شاخص کل بورس تهران در دومین روز کاری هفته نزول خود را با سرعت بیشتری ادامه داد و بیش از ۵ هزار واحد عقب نشست. این افت ۳ درصدی در حالی رقم خورد که بیش از ۸۵ درصد تعداد نمادهای بورسی (۲۵۶ نماد از ۳۰۰ نماد) در محدوده منفی قیمت دستبهدست شدند و ۶۰ نماد هم با صف فروش به کار خود پایان دادند. به این ترتیب، شاخص کل که بیش از یک ماه بر فراز مرز ۱۸۰ هزار واحد نوسان داشت، در کمتر از دو روز، ۷ هزار واحد از این مرز عقبنشینی کرد و به کمترین مقدار از دوم مهرماه رسید.
مطابق انتظار، اکثریت فروشندگان در جریان دادوستدهای دیروز از جنس حقیقی بودند. سهامداران حقیقی طی روز گذشته حدود ۱۷۰ میلیارد تومان سهم خود را غالبا در صفهای فروش تقدیم خریداران حقوقی کردند تا برای ۸ روز پیاپی شاهد خروج سرمایههای خرد از بازار باشیم. البته بیشترین خالص خرید سهامداران عمده که جنبه حمایتی هم داشت به ترتیب، در گروههای پالایشی، پتروشیمی و فلزات رقم خورد. به نظر میرسد نبود چشمانداز امیدوارکننده از روند قیمتها در بازار جهانی در کنار فقدان اطلاعات از عملکرد شرکتهای بزرگ در بافت تحریمها موجب فشار پایدار عرضه در این گروهها شده است.
جرقه فشار عرضهها در روز گذشته با معاملات سهام بانکی شروع شد و سپس این موج منفی به دیگر گروهها از جمله خودروییها، پالایشیها و کالاییها سرایت کرد. در هفتههای اخیر بانکها و در درجه بعدی، خودروسازان نقش لیدری بازار را بهدست گرفته بودند و بر خلاف فشار عرضه در جبهه کالاییها نقدینگی قابلتوجهی را جذب کردند.
در این خصوص «دنیای اقتصاد» نظر دو کارشناس بازار سرمایه را در رابطه با علل نوسانات شاخص سهام و همچنین چشم انداز آتی بازار مورد سوال قرار داده است:
محسن احمدی: شرایط هفتههای اخیر بازار سهام را میتوان از چند بعد مورد بررسی قرار داد. از یکسو جریان نقدینگی اثر قابلتوجهی بر روند قیمتی سهام بهجا میگذارد. در هفته اخیر شاهد هجوم سرمایه حقیقیها به سمت سهام بورسی بودیم. اینبار سهام مورد توجه معاملهگران خرد را شرکتهایی تشکیل دادند که عمدتا حقوقیها در سمت فروش سهام فعال بودند. این موضوع سبب شد تا بازار سهام بعد از مدتی شاهد حجم و ارزش و در نتیجه رکورد معاملاتی باشد.
محمد نوربخش: شاخص سهام در روزهای اخیر، در مسیر نزولی قرار گرفته است. وضعیتی که به دنبال ترس از بازارهای جهانی (به دنبال تشدید جنگ تجاری میان قدرتهای اقتصادی)، ریزش بهای نفت، اصلاح قیمت سهام فاقد پشتوانه بنیادی، کاهش نرخ دلار و در کل تشدید رفتارهای هیجانی میان معاملهگران به وقوع پیوست. واقعیت این است که در شرایط کنونی، بازار مشکل بنیادی ندارد، اما به واسطه هیجانات کاذب میان معاملهگران،تر و خشک با هم سوخته و سهامی که به لحاظ بنیادی، شرایط مناسبی را تجربه میکنند نیز با اصلاح جدی قیمتی مواجه شدهاند.
