در فضای رکودی چه الگوهایی در بازار سهام فعال میشود؟

افت ممتد شاخص سهام در پنج روز اخیر و انقباض قابل توجه ارزش معاملات و رسیدن به سطوح نازل طی فصل سرد را باید در مسائل بیرونی بازار جستوجو کرد.

انقباض بورس ناشی از کجاست؟
دیروز ۲۴۲ میلیارد تومان سهم بین فعالان بورسی دستبهدست شد. این رقم کمترین میزان ارزش معاملات از اول دیماه به شمار میرود. در همین روز شاخصهای اصلی بازار بیشترین افت خود را از چهاردهم بهمنماه ثبت کردند. شاخص کل در این روز همسو با افت ۸/ ۰ درصدی نماگر هموزن، ۶/ ۰ درصد دیگر عقب نشست تا فاصله خود را از پایینترین مقدار خود از ابتدای زمستان به کمتر از ۲ هزار واحد کاهش دهد. جالب اینکه ارزش معاملات خرد هم در اولین روز زمستان به رقمی معادل ۲۳۵ میلیارد تومان رسیده بود.
به نظر میرسد افت ممتد شاخص سهام در پنج روز اخیر و انقباض قابل توجه ارزش معاملات و رسیدن به سطوح نازل طی فصل سرد را باید در مسائل بیرونی بازار جستوجو کرد. در شرایطی که عوامل بنیادی نظیر بازار جهانی در شرایط مساعدی قرار دارند و از شمار زیادی از نمادهای بزرگ کالایی حمایت میکنند همچنان فشار عرضه در طیف وسیعی از سهام بر دوش شاخص سنگینی میکند.
واقعیت این است که متغیرهای درونی بورس نظیر مقادیر فروش، قیمت محصولات یا میزان صدور کالاها سیگنالهایی نگرانکننده ارسال نکردهاند که بخواهد فروشندگان اکثرا کوچک بازار را تشویق به خروج جریان معاملات کند. افزون بر این متغیرهای اقتصادی کلان نیز عمدتا در جهت حمایت از سهمها عمل کردهاند. بهای نفت در روزهای پایانی هفته گذشته با رشد قابل ملاحظه در مجاورت قله سه ماهه قرار گرفت و بازار جهانی فلزات هم گارد صعودی خود را حفظ کرد و در روز پایانی با قدرت ظاهر شد.
با وجود این نشانههای مثبت بازار همچنان میل عقبگرد دارد. ارزش معاملات رو به پایین و قیمت در معرض عرضههای نسبتا قویتر در حال بازگشت و شکستن مرزهای حمایتی است. علاوه بر گروههای متوسط و کوچک که با جریان محدود نقدینگی در حال افت و خیز قیمت هستند، عقبگرد تدریجی شاخص گروههای بزرگ کالایی این پرسش را پیش میآورد که پس عرضهها از کجا سرچشمه میگیرند؟
به نظر میرسد وقایع اخیر در فضای سیاسی کشور نقش پررنگی در اتخاذ راهبرد صبر و تماشا در بین اهالی بورسی داشته است. تعویق در بررسی لوایح مرتبط با گروه ویژه اقدام مالی، اظهارات مقامات سیاسی که بوی تنش از آن به مشام میرسد یا انتشار شایعه تلاش برای استیضاح رئیسجمهوری در روز گذشته را میتوان از عواملی دانست که ضمن بر هم زدن تعادل روانی شمار زیادی از سهامداران، دمای ریسک را در بازارها بالا برده است.
فروشندگان در بیراهه خروج
چنانکه اشاره شد طیف وسیعی از سهمها در روزهای اخیر در احاطه عرضهها قرار گرفتهاند. بررسی تغییر مالکیتها هم نشان میدهد که فروشندگان اصلی از بین سهامداران خرد هستند که در چشمانداز کنونی به اتفاق آرا بر سر خروج از جریان معاملات رسیدهاند. واقعیت این است که شمار زیادی از سهمها در شرایط فعلی و با در نظر گرفتن آخرین سود هر سهم در آخرین گزارشهای میاندورهای خود به مرزهای حمایتی نزدیک شده یا در مواردی از سطح عقب نشستهاند؛ بنابراین عرضه سهام در قیمتهای کنونی دستکم از جنبه بنیادی یا برآمده نگرانی مفرط است یا عدم آشنایی به ارزش واقعی سهم. الگوی تکرارشوندهای که طی روزهای اخیر بر بازار حکمفرمایی میکند این است که فروشندگان در نبود تقاضای موثر به تدریج به جبهه عرضهها اضافه میشوند.
در این چشمانداز عملکرد ماهانه بنگاههای بورسی میتواند به شیفت انتظارات در بازار بینجامد. به عبارت دیگر بهبود جریان اطلاعات در پایان این هفته با انتشار عملکرد شرکتها در بهمنماه میتواند با دادن دادههای سنجشپذیر زمینه را برای نگرانی بورسبازان از فعالیت شرکتها-خصوصا شرکتهای صادراتی- فراهم کند.
در بازار چه گذشت؟
چنانکه اشاره شد شاخصهای اصلی بازار طی روز گذشته عقبنشینی کردند. این فرآیند نتیجه تنزل متوسط قیمت در ۲۹ صنعت بورسی بود. شاخص گروههای استخراج زغالسنگ، محصولات کاغذی و انبوهسازی در صدر فهرست صنایع به ترتیب ۲/ ۴، ۵/ ۳ و ۱/ ۳ درصد افت کردند. نیروهای عرضه درست در نمادهایی که طی چند وقت اخیر شاهد تقاضای قوی و ورود نقدینگی بودند، برتری داشت که مشخصا میتوان به صنایعی، چون انبوهسازی و سیمان اشاره کرد که تحت فشار عرضههای دیروز افتهای محسوس را ثبت کردند.
در این روز سهامداران کوچک بازار غالبا در نقش فروشنده سهم ظاهر شدهاند تا خریدار. فعالان حقیقی بورس که در پنج روز معاملاتی اخیر بهطور پیوسته در ازای خریدها دست به فروش بیشتر سهم زدهاند، دیروز مالکیت ۲۴ میلیارد تومان از سهام خود را به نام سهامداران حقوقی تغییر دادند.
سهامداران حقیقی بیشترین خالص فروشهای خود را به ترتیب در سهام بانکی، پالایشی، فلزات و پتروشیمی رقم زدند. بانکها که مدتها بود حجم انبوهی از سرمایههای خرد را جذب کرده بودند در روزهای اخیر در معرض عرضههای سهامداران خرد قرار دارند. میزان تغییر مالکیت سهام در این صنعت طی روز گذشته با اختلاف قابل ملاحظه از سایر گروهها به رقمی حدود ۱۳ میلیارد تومان رسید.
