موضع وزیر نیرو در مورد رمزارزها چیست؟
سه نکته استخراج «بیت کوین»

وزیر نیرو که تاکنون نسبت به استخراج بیتکوین در ایران واکنشی نشان نداده بود در یک برنامه تلویزیونی اولین نظر خود را درخصوص رمزارزها رسانهای کرد. رضا اردکانیان سه زاویه در مورد استخراج ارزهای مجازی در کشور را تشریح کرده که در ادامه این گزارش به آنها پرداخته شده است.
به اعتقاد تحلیلگران و صاحبنظران «برق یارانهای و ارزان» مهمترین دلیل استقبال و تب بالا برای استخراج رمز ارزها در ایران است. در این بین طیفهای مختلفی از کارشناسان هستند که از زوایای متفاوتی به استخراج بیتکوین نگاه میکنند. گروهی از کارشناسان مالی معتقدند در شرایطی که اقتصاد ایران با کاهش درآمدهای ارزی مواجه است، ارز دیجیتال میتواند راه مناسبی برای افزایش درآمدهای ارزی و به نوعی دور زدن تحریمها باشد. اما متولیان و سیاستگذاران در بانک مرکزی و وزارت نیرو نظر دیگری را انعکاس میدهند.
در ابتدای دهه ۹۰ و در اوج تحریمها، وزیر وقت اقتصاد کشور در پاسخ به هشداردهندگان برای رکود اقتصادی به یک شاخص استناد کرد؛ مصرف برق. او گفت: وقتی مصرف برق صنعتی رشد چشمگیر داشته باشد نمیتوان حکم قطعی به رکود داد. پس از حدود هفت سال دوباره ماجرا تکرار شده است؛ درحالیکه آمار رسمی از رشد منفی اقتصادی کشور خبر میدهد، مصرف برق در کارخانهها و کارگاههای نیمهتعطیل، مزارع و طیفهای مختلف جامعه به شدت بالا رفته است. اما به جای چرخ کارخانهها و تولید کالا، این ماینرها هستند که در حال حل معادلات پیچیده ریاضی مصرف برق را با افزایش مواجه کردهاند؛ عملی که به آن استخراج ارز دیجیتال میگویند. این موضوع نگرانیهایی را به وجود آورده که متولیان و سیاستگذاران را به واکنشهایی وا داشته است. در یک سو بانک مرکزی قرار دارد که نگران است بهدلیل کاهش ارزش پول ملی در اتفاقاتی که در یک سال گذشته افتاده و شرایطی که کشور با آن روبهروست، ورود یک ارز مجازی که به راحتی خرید و فروش میشود و ارزش دلاری دارد، باعث کاهش ارزش پول ملی شود. یعنی رواج آن موجب میشود که افراد برای معاملات خرد خود هم به جای ریال از بیتکوین استفاده کنند و، چون این ارز فراگیری ندارد، باعث شود یک شیب به سمت افراد دارای بیتکوین یا سایر ارزهای مجازی ایجاد شود. در نتیجه بانک مرکزی میگوید اجازه استفاده از بیتکوین بهعنوان پول و ابزاری برای نقل و انتقال و خرید کالا را نمیدهد.
اما در آن سو وزارت نیرو قرار دارد. چند وقت پیش معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو اعلام کرد روند روبهرشد راهاندازی واحدهای استخراج ارز دیجیتال بهگونهای است که مساجد و مدارس برخوردار از برق رایگان هم پای دستگاههای ماینر نشستهاند و ارز مجازی استخراج میکنند. همایون حائری بعد از طرح این مساله گفت: اگر رشد مصرف برق به خاطر استخراج ارز مجازی همینطور ادامه پیدا کند، وزارت نیرو ناگزیر میشود به ایجاد تعرفه صادراتی برق برای استخراج بیتکوین روی بیاورد.
پرونده استخراج ارز دیجیتال و بیتکوین همچنان در هیات دولت باز است. قرار است قانونی یا غیرقانونی بودن آن تعیین و در صورت قانونی بودن، ساز و کار استخراج ارز مجازی در کشور مشخص شود و در این راستا چنانچه قانون استخراج ارز مجازی در ایران شفاف شود، وزارت نیرو باید شرایط را برای این منظور فراهم کند و وظایفی را هم برعهده دارد. گفته میشود استخراج بیتکوین هزینهها و مصرف بالای برق را به دنبال دارد و باعث میشود در روزهای گرم تابستان با کمبود برق مواجه شویم؛ موضوعی که استخراجکنندگان ارز مجازی آن را رد کرده و ادعا میکنند در ساعات اوج مصرف برق، دستگاههای خود را خاموش میکنند. آنها همچنان از شفاف نبودن قانون گلایه دارند و میگویند درحالیکه برخی افراد مانند دبیر شورای عالی فضای مجازی استخراج ارز مجازی را قانونی میدانند، برخی دیگر آن را غیرقانونی دانسته و حتی وزارت نیرو اقدام به جمعآوری مزارع ارز مجازی کرده است.
اردکانیان در ادامه گفت: نکته دوم؛ ترتیباتی است که در صورت پذیرش قانونی استخراج بیتکوین در ایران باید مورد توجه قرار گیرد. طبیعتا ما بهعنوان دستگاه تامینکننده انرژی در کشور، موافق نیستیم در ساعات و ایام اوج بار چنین استفادهای از انرژی کشور و نیروگاهها شود؛ بنابراین با این موضوع موافقت نخواهیم کرد. باید زمان استفاده برق برای استخراج این ارزها مشخص شود و زمانی تعیین شود که برای جوابگویی به سایر نیازها ممنوعیتی وجود نداشته باشد.
اردکانیان نکته سوم در مورد استخراج بیتکوین را اینگونه تشریح میکند: نکته سوم بحث قیمت یا تعرفه برق است. آنچه در حال حاضر بحث میشود، این است که تعرفه برق استخراجکنندگان، تعرفه برق صادراتی باشد. در گزارشها و آمار اعلام میشود که برای تولید هر یک واحد بیتکوین حدود ۷۲ هزار کیلووات ساعت برق مصرف میشود. حال اگر بخواهیم ببینیم این ۷۲ هزار کیلووات ساعت برق به چه معناست باید این موضوع را در نظر بگیریم که الگوی مصرف یا مصرف متعادل یک خانواده در تهران در ماه ۳۰۰ کیلووات ساعت است؛ بنابراین برای تولید یک واحد بیتکوین باید به اندازه برق مصرفی یک خانواده در طول ۲۴ سال انرژی مصرف شود.