انتخابی جنجالی؛ در جستجوی فریده چگونه نماینده ایران در اسکار شد

در جستجوی فریده قصه دختری است که ۴۰ سال پیش توسط زوجی هلندی از مشهد به فرزند خواندگی گرفته شده. فریده، اما بعد از گذشت این همه سال هنوز خودش را وصله ناجور میبیند و در جامعه هلندی احساس تعلق خاطر نمیکند. همین جرقهای میشود که دل نوشته هایش را در وبلاگ شخصی اش منتشر کند.
امسال خلاف رویه معمول، در انتخابی شتابزده و عجیب فیلم منتخب، یک ماه زودتر و پشت درهای بسته انتخاب و نتیجه آن شبهنگام اعلام شد. سازوکار مرسوم این بود که فیلم منتخب اواخر شهریور و حتی در دقایق نهایی و اوایل مهر ماه به آکادمی معرفی شود.
انتخاب شتابزده «در جستجوی فریده» واکنش سایر نمایندگانی که به دور نهایی رسیده بودند را در پی داشت. سعید روستایی کارگردان فیلم تحسین شده "متری شش و نیم" تاریخ اعلام فیلمهای نماینده ایران در اسکار ۱۰ سال گذشته را نوشت و در اعتراض به رای هیئت داوران گفت:
«یک ماه زودتر، ساعتی بعد از نیمه شب، بدتر از کودتا! عجیب نیست واقعا؟ تا اواخر شهریور و اوایل مهر زمان بسیار باقیست؟!»

نوید محمد زاده بازیگر فیلم "متری شش و نیم" هم در پستی گلایه آمیز نوشت:
«هر سال اواخر شهریور نماینده سینمای ایران به اسکار اعلام میشد، علت این عجله در انتخاب چی بود؟ «درجستوی فریده» نماینده سینمای ایران در اسکار؟ فیلم خوبیه، درست، ولی براساس کدوم موفقیت بینالمللی؟ نمیتونستین تا بعد از جشنواره ونیز صبر کنید؟»

پروسه انتخاب فیلم معمولا به این شکل بود که ابتدا ترکیب هیات انتخاب توسط بنیاد فارابی اعلام میشد و بعد در یک جلسه کاندیداها انتخاب و در نهایت در جلسه دیگری، گزینه نهایی انتخاب میشد. امسال، اما هیئت انتخاب فیلم جمعی از هنرمندان پیشنهادی از طرف خانه سینما بودند.
در ابتدا هیئت داوران از بین ۷۰ فیلم اکران شده، ۱۰ فیلم که شرایط لازم را داشتند انتخاب کردند. فیلمهای «مغزهای کوچک زنگزده» ساخته هومن سیدی، «بمب، یک عاشقانه» ساخته پیمان معادی، «سرو زیر آب» ساخته محمدعلی باشهآهنگر، «آشغالهای دوست داشتنی» ساخته محسن امیر یوسفی، «قصر شیرین» ساخته رضا میرکریمی، «در جستجوی فریده» ساخته آزاده موسوی و کوروش عطایی، «عرق سرد» ساخته سهیل بیرقی، «متری شش و نیم» ساخته سعید روستایی، «سرخپوست» ساخته نیما جاویدی و «شبی که ماه کامل شد» ساخته نرگس آبیار فهرست اولیه هیات انتخاب را تشکیل میدادند.
داستان مستند "در جستجوی فریده"

«در جستجوی فریده» در یازدهمین دوره جشنواره سینما حقیقت نیز خوش درخشیده و چهار جایزهی مهم بهترین تدوین، بهترین موسیقی، بهترین فیلم و جایزه ویژه دبیر جشنواره را از آن خود کرده و برنده تندیس بهترین فیلم جشن بزرگ سینمای ایران نیز میباشد، این روزها بر روی پردهی سینماهای گروه هنر و تجربه قرار دارد.