فرارو- «یک چیز خیلی بزرگ، همین الآن اتفاق افتاد.» با این توئیت، دونالد ترامپ برای اعلام خبر قتل بزرگترین تروریست دنیا زمینهسازی کرد. در آن لحظه، ترامپ نگفت این «چیز خیلی بزرگ» چیست. اما طبق معمول، قبل از اینکه رئیسجمهور آمریکا به طور رسمی اعلام کند که «الآن جهان جای بسیار امنتری است»، رسانههای آمریکا جزئیات مرگ ابوبکر بغدادی، خلیفه داعش را افشا کردند.
به گزارش فرارو، مرگ رهبر گروه تروریستی داعش، به سرعت تیتر اول رسانههای بین المللی شد. همه کشورها از مرگ بغدادی استقبال کردند، کشورها و گروههای سیاسی منطقه، نقش خود را در کمک به آمریکا در قتل بغدادی یادآوری کردند، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، نیز خود را برای اعلام این پیروزی آماده کرد.
"مثل سگ مُرد"
روز یکشنبه به وقت آمریکا، ترامپ در یک نشست خبری به مناسب مرگ بغدادی، گفت: «دیشب، ایالات متحده رهبر تروریست شماره یک جهان را به سزای اعمال خود رساند. ابوبکر بغدادی مُرد. او بنیانگذار و رهبر دولت اسلامی در عراق و شام بود که بیرحمترین و خشنترین سازمان در کل جهان بود. ایالات متحده برای سالیان زیاد، در جستجوی بغدادی بوده است. دستگیری یا کشتن بغدادی، اولویت اول امنیت ملی دولتم بود.»
محل قتل بغدادی در شمال غرب سوریه
ترامپ برای افزون هیجان به عملیات قتل بغدادی، به شکل دقیقی که به فیلمهای اکشن هالیوودی شبیه است، لحظات آخر حیات رهبر داعش را تشریح کرد. طبق روایت ترامپ، شب هنگام، وقتی نیروهای ویژه آمریکایی از طریق هوا به مخفیگاه ابوبکر بغدادی در شمال غرب سوریه رسیدند، وی در حالی که گریه میکرد و فریاد میزد، به همراه سه تن از فرزندان خردسالاش به داخل یک تونل بنبست رفت. وقتی سگهای آموزش دیده آمریکایی او را تعقیب کردند، جلیقه انفجاری خود را منفجر و به همراه سه تن از فرزندانش خودکشی کرد. شدت انفجار، جراحتهای شدیدی به جسد بغدادی وارد کرد. تونل نیز روی جنازه فروریخت. اما آمریکاییها در همان جا آزمایشهایی روی بخشهایی از جسد بغدادی انجام دادند و قاطعانه هویت او را تایید کردند.
ترامپ سپس با ادبیاتی تحقیرآمیز گفت: «دیشب، برای ایالات متحده و جهان، یک شب عالی بود. یک قاتل بیرحم، کسی که سختیها و مرگ بسیار زیادی ایجاد کرده بود به شکل خشنی حذف شد. او هرگز دوباره قادر نخواهد بود به یک مرد، زن یا کودک بیگناه آسیب بزند. او مثل سگ مُرد. او مثل یک ترسو مُرد. جهان، اکنون جای بسیار امنتری است.»
عکس ترامپ جعلی است؟
برای ترامپ، ترور بغدادی در بهترین زمان ممکن انجام شد. دمکراتهای کنگره، تحقیقات استیضاح را ادامه میدهند و هر روز یک مقام سابق یا فعلی دولت او را برای گواهی دادن به کنگره فرامیخوانند. قبل از عملیات، ترامپ حتی به نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان، و سایر دمکراتهای کنگره اطلاع نداد. ترامپ گفته دلیل اطلاع ندادن به دمکراتها این بود که او نگران بود دمکراتها عملیات را خراب کنند. این در حالی است که ترامپ، عملیات را با روسیه هماهنگ کرده بود.
ترامپ سعی کرد به نحو احسن از قتل بغدادی استفاده تبلیغاتی کند. وی حتی به تقلید از باراک اوباما، عکسی از لحظه نظارت بر عملیات قتل بغدادی منتشر کرد که البته بعدها معلوم شد این عکس دقیق نیست. از ترامپ و مقامات ارشد دولتش عکسی منتشر شد که آنها را در حال تماشای عملیات قتل بغدادی نشان میدهد. باراک اوباما هم عکس مشابهی از لحظه نظارت بر قتل اسامه بن لادن دارد. اما پیتر سوزا، رئیس دفتر عکاسی کاخ سفید در دوره اوباما، در توئیتی گفت: عکس جنجالی ترامپ در لحظه قتل بغدادی گرفته نشده است. وی در توئیتی، با استناد به دادههای فنی عکس، اعلام کرد حمله به بغدادی ساعت ۰۳:۳۰ عصر به وقت واشنگتن انجام شد. اما دادههای عکس نشان میدهد که این عکس در ساعت ۱۷:۰۵:۲۴ گرفته شده است.
عکاس سابق کاخ سفید میگوید این عکس متعلق به لحظه تماشای کشتن بغدادی نیست.
بدون شک، بغدادی تروریست خطرناکی بود. اما ترامپ به دلایل سیاسی، مرگ او را بیش از حد بزرگنمایی کرد. بسیاری معتقدند که ترامپ به رغم اینکه خود را «استاد هنر به توافق رسیدن» معرفی کرد، پس از سه سال ریاستجمهور هنوز نتوانسته است به توافق بزرگی در سیاست خارجی برسد. از این رو، بسیار مشتاق است که در سیاست خارجی، یک دستاورد قابل توجه داشته باشد. مرگ بغدادی، فرصت خوبی بود تا ترامپ خود را صاحب دستاورد معرفی کند.
دکتری که از زندان فارغ التحصیل شد!
بغدادی در ماههای اخیر از رهبر یک کشور غیررسمی هفت میلیونی به یک مجرم فراری تبدیل شده بود. ابراهیم عواد البدری، معروف به ابوبکر بغدادی، در سال ۱۹۷۱، در شهر سامرا به دنیا آمد. تا دوره دبیرستان در همین شهر تحصیل کرد و سپس در سال ۱۹۹۶ برای تحصیل در دانشکده مطالعات اسلامی عازم بغداد شد. همانجا، لیسانس، فوق لیسانس و دکترا گرفت. وی تا سال ۲۰۰۴ امام مسجد محله الطبجی بغداد بود و در اتاقی کنار همین مسجد زندگی میکرد. اما در اثر اختلاف با سازنده مسجد و اهالی محله، آنجا را ترک کرد. با حمله آمریکا به عراق در سال ۲۰۰۳، بغدادی به گروههای مقاومت ملی علیه ارتش آمریکا پیوست و در چندین نبرد علیه آمریکا در عراق شرکت کرد. در پایان سال ۲۰۰۴، نیروهای ویژه آمریکا او را بازداشت و به زندان بوکا در بصره منتقل کردند. ۱۰ ماه در زندان بود و در همین مدت، بغدادی از مقاومت ملی-مذهبی به جهادگرایی تکفیری متمایل شد. در این زندان، بغدادی نزد بسیاری از تکفیریها، درس خواند. گفته میشود بغدادی قبل از زندان بوکا، تمایلی به جهادگرایی تکفیری نداشت. اما پس از آزادی، به همراه زندانیان سابق بوکا به گروه القاعده پیوست. بعدها از دل القاعده، گروه موسوم به «دولت اسلامی در عراق و شام» تاسیس شد و در سال ۲۰۱۰، بغدادی به عنوان امیر این دولت انتخاب شد. اما او تا سال ۲۰۱۴ چندان مشهور نبود. در این سال، چندین استان عراق و سوریه به دست داعش افتاد و بغدادی به مهمترین چهره تروریستی جهان تبدیل شد.
خلیفه خودخوانده داعش؛ مردی که در شکنجه و قتل نوآوری کرد.
داعش به مرور تضعیف شد و در این اواخر ترامپ شکست کامل آن را اعلام کرده بود. با این حال، عناصر داعش همچنان در برخی مناطق سوریه حضور دارند. بسیاری از ناظران بر این باور هستند که با مرگ ابوبکر بغدادی داعش نمیمیرد. بلکه افکار و ایدئولوژی افراطی آن به حیات خود ادامه خواهد داد. از این رو، نباید مرگ بغدادی را دستاورد بسیار بزرگی دانست. تاریخ گروههای افراطی تروریستی نشان میدهد که با تضعیف یک گروه، شاخههای دیگری از بطن آن ظاهر خواهند شد. القاعده در عراق منحل شد، ولی داعش از دل آن بیرون آمد. هم اکنون، برخی گزارشها حاکی از این است که داعش برای خود رهبر جدیدی به نام عبدالله قرداش انتخاب کرده است.
اما ترامپ دلیل دیگری هم برای بزرگنمایی مرگ بغدادی دارد. خروج نیروهای آمریکایی از سوریه از سوی برخی دمکراتها به عنوان هدیه ترامپ به داعش قلمداد شد. ترامپ با برجستهسازی مرگ بغدادی، در واقع این پیام را به رقبای سیاسی خود داد که آمریکا هنوز دست از مبارزه با داعش برنداشته است و حتی اگر در سوریه حضور نداشته باشد، میتواند با داعش در این کشور مبارزه کند. خاصه آنکه، عملیات قتل بغدادی از پایگاهی در غرب عراق انجام شد.
کافیست تمام آن جنایات از طرف همین قدرت ها سازمان دهی شده باشد. مردم عادی براحتی گول می خورن.