مچاندازی انتخاباتی در بودجه ۹۹

در واکنش به این تحلیلها، سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: «اکنون بیش از پیش شواهد و قرائن از تشکیل اتاق جنگ رسانهای بر ضد لایحه بودجه ۹۹ حکایت دارد، که با جعل عنوان و نسبت دادن نظرات شخصی و جناحی به مراکز رسمی، تحت عنوان ارائه نظرات کارشناسی، اما در واقع با انتشار مطالب سیاسی و غیرکارشناسی، بهدنبال التهابآفرینی و تشویش در افکار مردمند.»
تقابل کارشناسی بر سر لایحه بودجه ۹۹، چندان رنگ و بوی حرفهای ندارد. به این معنی که بیشتر از آنکه شاهد یک نزاع کارشناسی بین مدافعان لایحه بودجه (سازمان برنامه و بودجه) و منتقدان آن (کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس و نمایندگان) باشیم، یک زد و خورد سیاسی مشهودتر است. طوریکه به شکل کمسابقهای، سازمان برنامه و بودجه در اطلاعیهای از وجود یک اتاق جنگ رسانهای علیه لایحه بودجه سال آینده خبر داد. طرف مقابل هم در توییتهای مکرر، سازمان برنامه را متهم به ساکت کردن منتقدان و کارشناسان مرکز پژوهشهای مجلس کرده است. «دنیای اقتصاد» در این گزارش، در جستوجوی نخ تسبیح حواشی بهوجود آمده حول لایحه بودجه ۹۹ است.
اهمیت سیاسی بودجه
بودجه از نظر سیاسی چگونه قابل تحلیل است؟ بودجه آینه شیوه اولویتبندی، تصمیمگیری و فکر کردن دولتها و مجالس است. در بودجه، این دو نهاد تصمیم میگیرند که هر یک تومان از منابع عمومی کشور را چگونه بین آموزش، بهداشت، دفاع، فرهنگ و... یا بین نهادها و دستگاههای مختلف تقسیم کنند. در نتیجه به شکل ذاتی، بودجه ذینفعانی دارد که با یکدیگر تضاد منافع دارند. طبعا اگر به یک دستگاه فرهنگی، بودجه بیشتری داده شود، با توجه به اصل محدودیت منابع، سهم نهادهای دیگر کاهش خواهد یافت. یا اگر به استانی بودجه بیشتری برسد، بودجه دیگر استانها با کاهش روبهرو خواهد شد. این مناسبات در کشورهایی که منابع طبیعی مانند نفت دارند و نظام بودجهریزی بیشتر از آنکه از بنیه کارشناسی تغذیه شود، از نظام چانهزنی تبعیت میکند، پررنگتر است.
حواشی بهوجود آمده
هفدهم آذرماه دولت لایحه بودجه سال آتی را به مجلس آورد تا فرآیند بررسی و تصویب در بهارستان آغاز شود. سهشنبه هفته گذشته نیز کمیسیون تلفیق، کلیات بودجه را مورد تایید و تصویب قرار داد. اما مهر تایید کمیسیون تلفیق بر لایحه بودجه، ناپلئونی بود، چراکه از ۳۹ عضو این کمیسیون، ۲۰ نفر موافق کلیات بودند و ۱۷ نفر مخالف و دو نفر باقیمانده نیز ممتنع. در حقیقت کافی بود تنها یک نفر از موافقان از رای خود برگردد، آنگاه کلیات بودجه رد میشد. البته این اتفاق، در سالهای گذشته هم سابقه داشته است.
مثلا در انتهای یکی از پیامکهای تهدیدآمیزی که نمایندگان مجلس دریافت کردهاند، نوشته شده است: «نمایندگان مجلسی که لایحه تورمزای بودجه ۹۹ را تصویب کنند، در تورم افسارگسیخته احتمالی سال ۹۹ شریک جرم دولتا ند.» همچنین نقل قولهایی از مرکز پژوهشهای مجلس در فضای رسانهای کشور علیه بودجه ۹۹ شده که حتی این مرکز را وادار به واکنش کرد. این مرکز در بیانیهای اعلام کرد: «نظرات مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی درباره بودجه ۱۳۹۹ کل کشور صرفا از طریق گزارشهای رسمی این مرکز که روی سایت مرکز (http:/ / rc.majlis.ir) در اختیار عموم قرار میگیرد بیان میشود؛ بنابراین نظرات افراد درباره بودجه ۱۳۹۹ کل کشور که تحت هر عنوان ادعای ارتباط سازمانی با این مرکز را دارند، مورد تایید مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی نیست.»
ماجرا به اسامی کارشناسانی (منتسب به مرکز پژوهشها) برمیگردد که در فضای مجازی علیه بودجه ۹۹ صحبت کردهاند و برخی نیز آن را به بازوی پژوهشی مجلس ربط دادهاند. البته مرکز پژوهشها در متنهای رسمی خود نیز به شکل کمسابقهای صراحت لهجه را در نقد لایحه بودجه ۹۹ به کار گرفته است و بعضا برخی تحلیلهای فرابودجهای نیز در آنها قابل رویت است.
مثلا کارشناسان این مرکز در گزارش «بودجه به زبان ساده» نوشتهاند: «توازن بودجه صرفا تا حدود زیادی روی کاغذ انجام شده و معادل نصف بودجه و بیشتر، کسری است که بهطور صوری تراز شده است.» یا در جایی دیگر آمده است: «برای پوشش کسری بودجه، گزینههایی شامل افزایش درآمدهای غیرنفتی (عمدتا مالیات)، کاهش هزینهها، ایجاد بدهی و استفاده موثر از داراییهای فعلی پیشروی دولت است، در صورت عدم انتخاب از گزینههای فوق، در هنگام اجرای بودجه، دولت با یک راهکار دیگر شامل فشار و اضطرار برای استقراض از بانکمرکزی (چاپ پول) و پذیرش تورم شدید ناشی از آن، یا تن دادن به معامله سیاسی که به دلایل عمدتا دفاعی از آن احتراز میشود، مواجه خواهد شد.»
در واکنش به این تحلیلها، سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد: «اکنون بیش از پیش شواهد و قرائن از تشکیل اتاق جنگ رسانهای بر ضد لایحه بودجه ۹۹ حکایت دارد، که با جعل عنوان و نسبت دادن نظرات شخصی و جناحی به مراکز رسمی، تحت عنوان ارائه نظرات کارشناسی، اما در واقع با انتشار مطالب سیاسی و غیرکارشناسی، بهدنبال التهابآفرینی و تشویش در افکار مردمند.»
پازل دیگر زد و خورد بودجهای، که نزاع امسال را متفاوت از سالهای گذشته میکند، اظهارنظری است که به محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه نهایی کمیسیون تلفیق منتسب شده است. یکی از نمایندگان عضو فراکسیون ولایی در اظهاراتی مدعی شده بود که «نوبخت نمایندگان مجلس را تهدید کرده است که در صورت رد لایحه بودجه ۹۹ ممکن است کار به جایی برسد که آقای روحانی در منزل بنشیند و بیانیهای بدهند که ما میخواستیم کارهایی انجام بدهیم دیگران مانع شدند.»
ماجرا چیست؟
مرکز پژوهشهای مجلس در بخشی از گزارش «بودجه به زبان ساده»، مختصات وضعیتی را که در آن بودجه ۹۹ تهیه شده، شرح داده است؛ مثل وضعیت تحریمی و تورمی. یکی از بندهای توصیف وضعیت، مربوط به انتخابات پیشرو است: «انتخابات مجلس -و با فاصله یکسال پس از استقرار مجلس، انتخابات ریاست جمهوری - و فرآیند کسب رای از طبقات مختلف اجتماعی بهعنوان عرضه زورآزمایی و یقهگیری گروههای سیاسی، در پیش است.» در حقیقت این مرکز معتقد است که در بررسی بودجه، باید مولفه انتخابات را لحاظ کرد یا احتمالا دولت این فرضیه را در تنظیم لایحه بهکار برده است.
اما اتفاقی که در پس این تحولات میافتد، این است که منازعات کارشناسی و سیاسی در هم گره زده میشوند. بودجه دچار اشکالات ساختاری است که مرکز پژوهشها نیز همواره سعی داشته این اشکالات را اعلام کند، اما منازعه انتخاباتی دو تهدید در پی دارد؛ نخست آنکه حداقلهای کارشناسی را تحتتاثیر قرار میدهد و دوم اینکه مشروعیت برنامههای کوتاهمدت و اصلاحات کارشناسی را بیش از پیش کم میکند.