از رد صلاحیتها تا امکان و امتناع مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات مجلس در گفتگو با عبدالله مؤمنی
مؤمنی: برگزاری چنین انتخاباتی خود به مشکلات موجود اضافه میکند

مؤمنی: «ما در عمل شاهد یک بحران و مسئله اجتماعی کلانی هستیم که از فاصله بین حکومت و مردم و بدبینی مردم به حکومت پیدا شده است. با چنین وضعیتی حتی اگر مردم به رغم مشکلات معیشتی و مواجه شدن با تنگناهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بخواهند از این مضیقهها بگذرند یا چشم خود را بر این تنگناها و مشکلات معیشتی و اقتصادی ببندند و در انتخابات حضور پیدا کنند در عمل هیچ امکانی برای انتخاب کردن وجود ندارد.»
به گزارش فرارو، در شرایطی که فضای انتخاباتی این دوره مجلس تحت تأثیر سرخوردگی و یأس مردم چندان گرم نبود شورای نگهبان نیز با رد صلاحیتهای گسترده نامزدهای اصلاحطلب، شور انتخاباتی را از جریانهای سیاسی نیز گرفت تا تنور انتخابات از حرارت بیفتد.
در چنین شرایطی اصلاحطلبان که انتخابات را به عنوان تنها مسیر اصلاحات باور داشتند در تنگنا گرفتار شدند. سرنوشت اصلاحات و انتخابات به هم گره خورده است. اما تداوم وضعیت فعلی، راهبرد مشارکت اصلاحطلبان در انتخابات را به چالش میکشد.

هر چند در کنار انتخابات، به مباحثی از قبیل: آزادیهای مختلف مانند آزادی احزاب و مطبوعات نیز که در قوانین کشور به رسمیت شناخته شدهاند پرداخته شد. همچنین توسعه سیاسی، گشایش فضای سیاسی و دموکراتیزه شدن ساختار از دیگر مباحثی بود که به آن توجه شد. اما تنها محمل و یگانه معبر تغییرات سیاسی در ایران در طی دو دهه گذشته انتخابات بوده است.»
وی افزود: «ولی متأسفانه در طی ادوار گذشته به گونهای عمل شده است و سیاستگذاریها طوری بوده که مردم را نسبت به حضور تعیین کننده و مشارکت سرنوشت ساز خود مأیوس کند و قهر یا فاصله از صندوقهای رأی را ایجاد کند.»
او با اشاره به اینکه مهمترین عامل دوری از صندوقهای رأی در سالهای گذشته و کنونی شورای نگهبان بوده است ادامه داد: «شورای نگهبان بود که تیر خلاص را به مشارکت سیاسی مردم در انتخابات زد. آن هم در شرایطیکه کشور ما بیشتر از هر مقطعی نیاز به مشارکت، همکاری و همبستگی نیاز دارد تا اقتدار و منافع و عزت ملی ما نمایش داده شود.»
رویه شورای نگهبان محروم کردن مردم از حق انتخاب است
او ادامه داد: «در این دوره شیوه و مکانیزمی که در بررسی صلاحیت نامزدها اعمال شد بیش از دو سوم نامزدهای انتخاباتی را از حق انتخاب شدن محروم کرد. این در عمل محروم کردن مردم از حق انتخاب کردن است.»
مؤمنی افزود: «ما در عمل شاهد یک بحران و مسئله اجتماعی کلانی هستیم. در این شرایط حتی اگر مردم به رغم مشکلات معیشتی و مواجه شدن با تنگناهای مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی بخواهند از این مضیقهها بگذرند یا چشم خود را بر این تنگناها و مشکلات معیشتی و اقتصادی ببندند و در انتخابات حضور پیدا کنند در عمل هیچ امکانی برای انتخاب کردن وجود ندارد.»
اصلاحطلبان امکان مشارکت در انتخابات را ندارند
او افزود: «بیش از یک سوم کرسیها چیزی بین ۸۰ تا ۱۰۰ تا کرسی به کلانشهرها تعلق دارد که بر اساس پیمایشها و نظرسنجیهای صورت گرفته به خاطر بدگمانی و بدبینی نسبت به هر نوع فرایند مشارکتی هم افزا، در انتخابات مشارکت کمی خواهند داشت. نسبت کلانشهرها با اصولگرایان و اصلاحطلبان مشخص است. ناکارآمدی دولت و مجلس و ارکان مختلف حاکمیت در پاسخگویی به مطالبات مردم منجر به سرخوردگی اجتماعی در این شهرها شده است؛ بنابراین در کلانشهرها با بیرمقی و رکود سیاسی مواجه شدیم. در این شرایط بر اساس آرایش سیاسی موجود، آرای کلانشهرها مشخص است. در حوزههای انتخابیه تک کرسی که رقابتهای قومی-قبیلهای دخیل است مردم پای صندوقهای رأی خواهند آمد. تکلیف ۱۵۰ کرسی نیز در حوزههای شهرستان و حوزههای تک نمایندگی و دو نمایندگی مشخص است.»
مؤمنی افزود: «این اقدامات در مقابل جریان سیاسی که بزرگترین مزیتش حمایت اجتماعی مردم است؛ صورت میگیرد. پشتوانه مردمی اصلاحات عامل پیشبرنده اصلاحات در ادوار گذشته و هر انتخاباتی است که اصلاحطلبان توانستند حضور داشته باشند و از طریق معرفی نامزد و حمایت اجتماعی مشارکت داشته باشند.»
با برگزاری انتخابات آزاد و منصفانه تکثر درونی جامعه را باید به رسمیت شناخت
او ادامه داد: «این موضوع را در شرایط فعلی نمیتوان نادیده گرفت که از مجموع داوطلبانی که در انتخابات ثبت نام کردند از مجلس فعلی با کمترین کارآمدی و منشأ اثربخشی بیش از نیمی از چهرههای متعلق به یک جریان سیاسی رد شدند. نمایندگان عضو فراکسیون امید که توانسته بودند به انتخابات دهمین دوره مجلس راه پیدا کنند و به مجلس بروند در انتخابات کنونی رد صلاحیت شدند.»
وی تشریح کرد: «از فهرست ۱۱۰ نفره فراکسیون امید، ۲۰ نفر ثبت نام نکردند. از ۸۰ نفر باقی مانده، ۴۰ نفر تأیید صلاحیت نشدند یعنی ۵۰ درصد از نامزدهایی که از فیلترها و معابر تنگ شورای نگهبان در دوره پیش، عبور کرده بودند نتوانستند طی این دوره جواز عبور از شورای نگهبان را بگیرند. در صورتیکه هیچ کدام از افراد رد صلاحیت شده اظهار نظر یا نطق آتشینی نداشتند یا موضعگیری ساختارشکنانهای اتخاذ نکرده بودند. آنها افرادی بودند که با درک الزامات سیاسی موجود مشی واقع بینانه، محتاطانه و محافظهکارانهای اتخاذ کردند.»
برگزاری چنین انتخاباتی خود به مشکلات موجود اضافه میکند
اصلاحطلبان در مواجهه با انتخابات منفعلانه برخورد کردند
در شرایط کنونی انتخابات دیگر کارآمد نیست
وی ادامه داد: «در شرایط فعلی آنچه به کنش انفعالی، دوری از ارائه فهرست و عدم معرفی نامزدها از سوی اصلاحطلبان منجر شده نه انتخابی بلکه گزینهای تحمیلی است.اصلاحطلبان هیچ گریز و چاره دیگری جز این ندارند. چون در بیش از دو سوم حوزههای انتخابیه امکان معرفی نامزد ندارند. در بیش از نیمی از حوزهها هم به نوعی با این ردصلاحیتها نتیجه تا اندازه ای مشخص است. آنها در کلانشهرها هم امکان دادن فهرست ندارند؛ بنابراین اصلاحطلبان برای تغییر چارهای جز وداع با صندوق رأی در این دوره ندارند.»