راهنمای ورود به بورس؛ از ثبتنام اولیه تا دریافت کد سهامداری

بهمنماه سال گذشته سازمان بورس تصمیم گرفت کدهای بورسی تازه وارد تا یک ماه امکان انجام معاملات سهام به غیر از عرضه اولیه را نداشته باشند و بعد گذشت یک ماه در آزمون دانش بورسی شرکت کنند. بررسیها نشان میدهد این تصمیم هنوز اجرایی نشده و کارگزاریها با چند سوال ضمیمه فرم ثبت نام، دانش بورسی را ارزیابی میکنند. اگر شما هم جزو کسانی هستید که اخیرا برای ورود به بورس ترغیب شدهاید، میتوانید برای خودتان و اعضای خانوادهتان کد بورسی بگیرید. برای این کار لازم است اول در سامانه سجام ثبت نام کنید، بعد برای احراز هویت اقدام کنید و پس از آن از کارگزاری مورد نظرتان نام کاربری و رمز عبور سامانه معاملات آنلاین بگیرید
اگر شما هم جزو کسانی هستید که اخیرا برای ورود به بورس ترغیب شدهاید، میتوانید برای خودتان و اعضای خانوادهتان کد بورسی بگیرید. برای این کار لازم است اول در سامانه سجام ثبت نام کنید، بعد برای احراز هویت اقدام کنید و پس از آن از کارگزاری مورد نظرتان نام کاربری و رمز عبور سامانه معاملات آنلاین بگیرید. بهمنماه سال گذشته سازمان بورس تصمیم گرفت کدهای بورسی تازه وارد تا یک ماه امکان انجام معاملات سهام به غیر از عرضه اولیه را نداشته باشند و بعد گذشت یک ماه در آزمون دانش بورسی شرکت کنند. بررسیها نشان میدهد این تصمیم هنوز اجرایی نشده و کارگزاریها با چند سوال ضمیمه فرم ثبت نام، دانش بورسی را ارزیابی میکنند.
گام اول؛ ثبت نام در سامانه سجام
توجه داشته باشید که برخی کارگزاریها مراحل مربوط به ثبت نام در سامانه سجام را از طریق سایت کارگزاری یا مراجعه حضوری به شعب کارگزاری برایتان انجام خواهند داد. با این وجود مطمئنترین راه این است که خودتان شخصا در سایت سجام ثبت نام کنید.
گام دوم؛ مراجعه حضوری برای احراز هویت
گام سوم؛ دریافت کد بورسی و آغاز معاملات
سوالات متداول تازهواردهای بورس
کسانی که میخواهند به تازگی وارد بورس شوند، عموما چند سوال مشترک دارند. اگر شما هم جزو آنها هستید، احتمالا میتوانید اینجا جواب سوالتان را پیدا کنید.
آیا میتوان به صورت غیرحضوری کد بورسی گرفت؟
بعضی کارگزاریها از جمله کارگزاری فارابی امکان ثبت نام غیر حضوری را برای مشتریانشان فراهم کردهاند. توجه داشته باشید که این به معنای دور زدن مرحله احراز هویت نیست. شما نمیتوانید صرفا از طریق ثبت نام اینترنتی کد بورسی بگیرید. مراحل کار در چنین کارگزاریهایی به این شکل است که بعد از ثبت نام در سایت، کارشناس احراز هویت به محل مورد نظر شما مراجعه میکند. چنین فرآیندی بیشتر از مراجعه حضوری به دفاتر پیشخوان یا شعب کارگزاری طول خواهد کشید.
کدام کارگزاری بورس بهتر است؟
اگر صرفا برای خرید نمادهای عرضه اولیه قصد ورود به بورس را دارید، هیچ فرقی نمیکند کدام کارگزاری را انتخاب کنید. چراکه اغلب کارگزاریها امکان خرید خودکار عرضه اولیه را به مشتریانشان ارائه میکنند. تفاوت کارگزاریها در خدماتی است که به مشتریانش ارائه میکنند که از جمله آنها میتوان به قدرت و سرعت سامانه معاملات آنلاین، اعطای اعتبار خرید به مشتریان و پشتیبانی آنها اشاره کرد. بر اساس آخرین رتبهبندی پنج کارگزاری مفید، آگاه، فارابی، مبین سرمایه و بانک پاسارگاد به عنوان بهترین کارگزاریها بر اساس تعداد معاملات معرفی شدهاند. تقریبا نصف معاملات بازار بورس توسط این پنج کارگزاری انجام میشود.
آیا امکان ثبت نام در شعب کارگزاریها وجود دارد؟
اغلب کارگزاریها با توجه به شیوع ویروس کرونا، ثبت نام حضوری مشتریانشان را متوقف کردهاند. در چنین حالتی چارهای جز مراجعه به دفتر پیشخوان برای ثبت نام نداریم. البته همچنان چند کارگزاری شعبههای خود را باز گذاشته و پاشخگو مشتریان جدید هستند. برای اینکه از باز بودن شعبه مطمئن شوید میتوانید با شماره پیشتیبانی کارگزاری مورد نظر تماس بگیرید.
دریافت کد بورسی چقدر طول میکشد؟
پیش از این میتوانستیم در کمتر از یک روز کد بورسی بگیریم و در سامانه معاملات، سهام خرید و فروش کنیم. با افزایش تقاضای ورود به بورس، روند کاری طولانیتر شده است. به خصوص در روزهای منتهی به عرضه اولیه مراکز احراز هویت جای سوزنانداختن نیست و همین مورد پروسه دریافت کد بورسی را تا چهار یا پنج روز طولانی کرده است. با این حساب اگر خبر عرضه اولیه شرکت جدید در بورس به گوشتان میخورد، مطمئن باشید نمیتوانید در آن شرکت کنید. چراکه از زمان انتشار اطلاعیه عرضه اولیه تا انجام مراحل آن تنها دو روز فاصله است، اما دریافت کد بورسی خیلی بیشتر طول میکشد.
آیا میتوانیم برای فرزندمان کد بورسی بگیریم؟
هر کد ملی صرفا میتواند یک کد بورسی داشته باشد. از آنجا که عرضه اولیه سهمیه هر کد بورسی مشخص است، احتمالا شما هم به دنبال دریافت کد بورسی برای اعضای خانوادهتان باشید. آنهایی که بالای ۱۸ سال سن دارند، باید شخصا یا با معرفی نماینده قانونی برای دریافت کد بورسی اقدام کنند. نماینده قانونی باید وکالت رسمی داشته باشد. از آنجا که ارائه وکالتنامه رسمی چندان راحت نیست، بهتر از افراد بالای ۱۸ سال خودشان برای دریافت کد بورسی دست به کار شوند. کد بورسی برای افراد زیر ۱۸ سال توسط سرپرست یا قیم قانونی آنها قابل دریافت است. به این صورت که همه اطلاعات از قبیل: شماره حساب بانکی به جز شماه موبایل، باید به نام فرزندتان باشد و نهایتا خود شما به عنوان سرپرست احراز هویت میشوید و فرمهای مربوطه را پر میکنید.