فرهادی هم متهم به وابستگی به حکومت شده و هم مخالفت با حکومت.
فرارو- همزمان با اکران فیلم سینمایی «قهرمان» ساخته اصغر فرهادی و ادامه حواشی پیرامون این کارگردان برجسته، او امروز بیانیهای تند منتشر کرد و به این حواشی واکنش نشان داد.
به گزارش فرارو، حاشیهها پیرامون اصغر فرهادی و اثر جدیداش قهرمان از جشنواره فیلم کن آغاز شد. او در این جشنواره با هجمه بخشی از رسانههای فارسی زبان خارج از ایران روبهرو شد. او متهم به "عافیت طلبی" و و «وابستگی» به حکومت شد. منتقدان تندرو فرهادی در کن او را مهره و وابسته به نظام دانستند.
در همین راستا در داخل کشور نیز برخی رسانهها که تا پیش از آن از منتقدان جدی فرهادی بودند ناگهان لحن خود را تغییر دادند و سعی کردند از فرهادی حمایت کنند، البته به سبک و روش خود. این حمایتها به حملات مخالفان به فرهادی دامن زد.
به گونهای که حتی انتخاب فیلم «قهرمان» به عنوان نماینده ایران در اسکار نیز دستمایه حمله به او شد.
به نوعی فرهادی هم متهم به وابستگی به حکومت شده و هم مخالفت با حکومت. اخیرا داوود مرادیان مدیر گروه مستند بنیاد «روایت فتح» درباره فرهادی گفته است: "آقای اصغر فرهادی فیلمساز تیزهوشی است که هم حکومت را دارد و هم بیرون حکومت را."
مرادیان افزود: «اصغر فرهادی با هر آنکه دوست داشته است فالوده خورده و میخورد. همین اصغر فرهادی چقدر با جریان روشنفکری نزدیک است؟ کاملاً در بطن جریان روشنفکری حضور داشته و دارد. اما فقط چون از امیر جدیدی که سابقه بازی در یک فیلم ملی با موضوع گرفتن یک تروریست خشن و کثیف را در کارنامهاش دارد، در فیلمش حضور داشته، ببینید محمد رسولاف با او چه کرد؟ یعنی از نظر اینها تو حق بازی در فیلم ضد تروریسم هم نداری. یعنی به وضوح دست رسولاف با ریگی و داعش در یک سفره است. این خیلی ترسناک است.»
یک روز پس از انتشار این اظهارات فرهادی با انتشار بیانیهای به حواشی پیرامون خود پاسخ داد. این بیانیه در صفحه اینستاگرام او منتشر شده است.
در این بیانیه آمده است: «در تمام سال های گذشته بنا بر اين داشتم که از ورود به هر حاشیه ای پرهیز کنم و همواره تمرکزم بر نوشتن و فیلم ساختن باشد. تصورم بر این بود که پاسخ بسیاری از حاشیهها، تهمتها و تخریبها در حاصل کارم داده میشود و نیاز به توضیحی نیست. اما این سکوت، برخی را بر آن داشته تا یکسویه هرآنچه را در ذهن بافتهاند بروز دهند، با این اطمینان که فرهادی ورود نخواهد کرد و پاسخی هم نخواهد داد.»
فرهادی با اشاره به سخنان مرادیان نوشت: «بهانهی این نوشته اظهارنظر فردی است که او را نمیشناسم و من را همزمان منتسب به حکومت و خارج از کشور کرده است. خیلی صریح و روشن بگویم: من از شما بیزارم!»
او نوشته است: "چگونه من را منتسب به حکومتی میکنید که بارها پیغام فرستاده:«بهتر است فرهادی به ایران بازنگردد»."
او افزود: «من نه هیچگاه کوچکترین قرابتی با منش و تفکر واپسگرای شما داشته ام و نه سر سوزنی به گزافهگوییهایتان در پوشش حمایت و تعریف و تمجید نیاز دارم. شما كه سال ها براى فرار از پذيرش مسئوليت خود سعى در جا انداختن واژهى «سياهنمايى» در كنار تکتک فيلم های من كرديد و شگفت كه در سوى مقابلتان همين تلاش براى متهم كردن من به سفيدنمايى در جريان است!»
این کارگردان سینما تاکید کرد: «اگر تا به حال از آزارهایی که برای من پیش آورده اید سخن به میان نیاورده ام تنها به این دلیل بوده که نخواسته ام راهم را جز با کارم که به آن ایمان دارم پیش ببرم؛ هرگز گمان نکنید که از سر همراهی با شما بوده است.»
او همچنین به معرفی «قهرمان» به عنوان نماینده ایران در اسکار اشاره کرد و افزود: «اگر معرفی فیلم من از سوی ایران برای مراسم اسکار شما را به این نتیجه رسانده که من زیر سایهی پرچم شما هستم، صراحتا اعلام میکنم که هیچ مشکلی با لغو این تصمیم ندارم. دیگر برایم سرنوشت فیلمی که با جان و دل ساختهام، مهم نیست؛ چه در ایران، چه در بیرون از ایران. این فیلم ساخته شده است و اگر جانی داشته باشد می ماند، اگر نه، فراموش می شود.»
فرهادی درباره برخی برداشتهای از عملکردش و ادامه کار در ایران نوشت: «متاسفم که تلاشم برای ماندن در ایران، ساخت فیلم در ایران و نمایش آن در ایران، این تعبیر را با خود همراه دارد که او در حال یک بازی دوسویه است. من همواره با تمام وجودم نوشتهام و فیلم ساختهام. کسانی که از نزدیک مرا عشق و امید به سمت دلسردی برود، تعدادی با نشر خاطره های تحریف شده و جعلی، عده ای دیگر با تهمت و ادعاهای خلاف واقع، برخی هم با انتساب من به حکومت.»
فرهادی تصریح کرد که به زودی سعی خواهد کرد درباره ی حواشی دیگر نیز با صراحت صحبت کند.
اصغر فرهادی کاگردان آثار همچون «درباره الی»، «جدایی نادر از سیمین»، «گذشته»، «فروشنده» و... است او برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» جایزه اسکار دریافت کرده است.
امسال هم «قهرمان» اثر تازه فرهادی شانس بالایی برای کسب جایزه اسکار دارد. قهرمان اخیرا در جشنواره کن جایزه بهترین فیلمنامه را برد.
حاشیههای این روزهای فرهادی به صف بندی های سیاسی خلاصه نمیشود، او اخیرا متهم شده که فیلم قهرمان را از یک مستند کپی کرده است.
آزاده مسیح زاده، یکی از هنرجویان اصغر فرهادی ادعا کرد که فیلم قهرمان بر اساس فیلم مستندی است به اسم «دو سر برد، دو سر باخت» که او در کلاس فرهادی در سال 1393ساخته است.
بعد از اکران عمومی فیلم فرهادی باز هم این مبحث مطرح شد و حال هیات مدیره انجمن مستندسازان بیانیهای منتشر کرد و نوشت: «بنای ما در انجمن مستندسازان این است که ضمن واکاوی جوانب این ماجرا به تعاریف روشنی دربارهی حقوق مولفین و به خصوص مستندسازان برسیم تا مبنای رسیدن به یک چارچوب حقوقی محکم گردد.» از طرف دیگر آزاده مسیح زاده هم فیلم «دو سر برد، دو سر باخت» را بر روی اینترنت قرار داد تا امکان دیده شدن پیدا کند.
پس از آن کاوه رضوانی فرد وکیل اصغر فرهادی توضیحاتی مفصل درباره این ادعا منتشر کرد. براساس این بیانیه تمام ایده مستند مورد نظر در کارگاه آموزشی فیلمسازی اصغر فرهادی و از سوی او به هنرجو ارائه شده است. براین اساس اصغر فرهادی ایدهپرداز اثر و حتی در تولید مستند آن را هدایت کرده، اما نهایتا آزاده مسیحزاده این مستند را بدون اشاره به نام فرهادی در چند جشنواره شرکت داده است.
وکیل فرهادی در پایان بیانیه تاکید کرده است: «کلیۀ مستندات و مدارک و اسناد و شهود خود را جهت رسیدگی صنفی و حرفهای به موضوع به خانه سینمای ایران تقدیم نموده و در گزارشی مکتوب، روند ماوقع را به مدیرعامل خانه سینما اطلاع دادهام. با این وجود به دلیل تداوم رفتارهای غیرحرفهای و فضاسازیهای رسانهای اخیر، شکواییهای در شعبۀ چهارم دادسرای فرهنگ و رسانه تهران ثبت و شکایتی نیز به شورای صیانت از اخلاق حرفهای خانه سینما تقدیم شده است.»