لوبیا سبز دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی است که خرید آن در همه فصول امکان پذیر نیست بدین منظور میتوانید برای نگهداری طولانی مدت لوبیا سبز آن را فریز کنید.
لوبیا سبز دارای ارزش تغذیهای بسیار بالایی است و بهترین جایگزین برای گوشت است. لوبیا سبز سرشار از ویتامین C، K، B ۱، A، آهن، کلیسی، فسفر، منگنز و فیبر، پتاسیم، فولات، منیزیم، ویتامین، مس، پروتئین، امگا ۳ و نیاسین میباشد. بهترین زمان برای تهیه لوبیا سبز، فصل تابستان است، بنابراین برای داشتن لوبیا سبز در سایر فصول بهتر است با روشهای نگهداری از آن آشنا باشید. فریز کردن لوبیا سبز یکی از روشهای نگهداری طولانی مدت است که در این قسمت به آن میپردازیم.
در تمام روشها باید از لوبیا سبز تازه و ترد که دارای سطحی یکنواخت و سفت است استفاده نمائید. همچنین هنگام خرید، لوبیاهای سبز، کوچک و باریک را انتخاب کنید. برای فریز کردن و نگهداری از لوبیا سبز ۳ روش وجود دارد:
ابتدا لوبیا سبزها را تمیز بشوئید و سر و ته آن را با استفاده از چاقو یا قیچی جدا کنید. سپس لوبیا سبز را به ابعاد دلخواه خرد نمائید. به طور مثال برخی افراد برای تهیه لوبیا پلو ترجیح میدهند که قطعات لوبیا سبز کوچک باشد و خوراک لوبیا سبز را با قطعات بزرگتر طبخ میکنند. بعد از خرد کردن، لوبیا سبز را به مدت دو دقیقه درون ظرف پر از آبی که در حال جوشیدن است بریزید. توجه داشته باشید زمان پخت نباید بیش از دو دقیقه باشد، زیرا در اثر حرارت زیاد لوبیا سبزها له خواهند شد.
در این مدت ظرفی را پر از آب یخ کنید. سپس ظرف را از روی حرارت برداشته و درون آبکش خالی کنید، لوبیا سبزها را بلافاصله درون آب یخ بریزید. مدت زمان حرارت دیدن لوبیا سبزها به اندازهای نیست که خواص و ویتامینهای آن از بین برود. بلانچ کردن موجب حفظ طعم و رنگ لوبیاسبز میشود. در واقع روش بلانچینگ با از بین بردن آنزیمهای مضر موجود در لوبیا سبز مانند پروتئاز (تجزیه کننده پروتئین) و لیپاز (تجزیه کننده چربی)، موجب حفظ ویتامینهای موجود در لوبیا سبز به خصوص ویتامینهای گروه B و C را به مدت طولانیتری در حالت انجماد میشود.
بعد از دو دقیقه لوبیا سبزها را از آب یخ خارج کرده و دوباره در آبکش بریزید تا آب اضافی آن خارج شود. بعد از خشک شدن کامل، آنها را درون کیسه فریزر یا زیپ کیپ بسته بندی کنید و هوای اضافی آنها را بگیرید. بلانچینگ برای سبز ماندن باقالی مازندرانی و نخود فرنگی نیز کاربرد دارد.
لوبیا سبز را میتوان به صورت خام نیز بسته بندی و منجمد کرد. مانند روش قبل لوبیا سبزها را شسته و سر و ته آنها را جدا کنید، سپس روی یک پارچه نخی و تمیز پهن کنید تا به طور کامل خشک شوند. در مرحله بعد لوبیا سبزها را در ابعاد دلخواه برش بزنید و در نهایت در کیسههای فریزر یا زیپ کیپ بسته بندی کنید.
به ازای هر ۲ کیلو لوبیا سبز، به یک کیلو گوجه فرنگی نیاز است. لوبیا سبزها را پس از شستشو، در اندازههای دلخواه برش دهید. گوجه فرنگی را نیز شسته و رنده کنید یا در مخلوط کن بریزید تا به شکل پوره در بیاید.
در یک قابلمه بزرگ لوبیا سبز را به همراه گوجه فرنگی ریخته و با حرارت کم تفت دهید. هر چند وقت یکبار لوبیا سبزها را هم بزنید، پس از تغییر رنگ لوبیا سبز، حرارت را خاموش کنید تا خنک شود؛ سپس در اندازههای مورد نیاز با استفاده از کیسه فریزر یا زیپ کیپ بسته بندی کنید.
نکات مهم برای فریز کردن لوبیا سبز:
لوبیا سبزهایی که با روشهای ذکر شده در فریزر نگهداری میکنید میتوان تا ۶ ماه استفاده کرد. نگهداری لوبیا سبز بیش از این زمان موجب از بین رفتن مقداری از ویتامین C و اسید فولیک میشود و طعم و مزه آن را نامطلوب و تند خواهد شد، بنابراین بهتر است لوبیا سبز را به اندازه مورد نیاز برای یک الی ۶ ماه تهیه و فریز کنید.
هنگام پخت لوبیا سبز میتوانید مقداری جوش شیرین اضافه کنید تا رنگ آن سبز بماند.
توجه داشته باشید که لوبیا سبز که از حالت انجماد خارج میشود، باید در اسرع وقت مصرف شود.
هنگام بسته بندی حتما هوای داخل کیسه فریزر را خارج کنید تا موجب فاسد شدن آن نشود.
منبع: وب گاه نمناک