بعد از تغییر سرمربیگری در والیبال و رو آوردن به مربیان داخلی، خاصه استفاده از بهروز عطایی، شرایط برای بازیکنان ایران در تورنمنتهای مهم چندان خوب پیش نرفته است. اوج دشواری را میتوان در همین رقابتهای لیگ ملتهای اخیر والیبال دید که ایران در آستانه سقوط قرار گرفت و فقط یک پله از منطقه خطر بالاتر ایستاد
بیستودومین دوره مسابقات والیبال قهرمانی آسیا از دیروز به میزبانی ارومیه در ایران استارت خورده و یک روز پس از افتتاحیه، تیم ملی والیبال ایران، جدیترین مدعی قهرمانی در این تورنمنت، قرار است به مصاف تیم نهچندان مطرح هنگکنگ برود. ایران که در دو دوره قبلی عنوان قهرمانی در این رقابتها را به خود اختصاص داده، با استفاده از امتیاز میزبانی، بخت زیادی برای رسیدن به سومین قهرمانی متوالی در آسیا دارد، ولی مسئله اینجاست که این تیم، با تیم دو سال قبل تفاوت زیادی کرده که بخش عمده این تفاوت مربوط به وضعیت روحی و ذهنی بازیکنان ایران است.
ماجرا از این قرار است که بعد از تغییر سرمربیگری در والیبال و رو آوردن به مربیان داخلی، خاصه استفاده از بهروز عطایی، شرایط برای بازیکنان ایران در تورنمنتهای مهم چندان خوب پیش نرفته است. اوج دشواری را میتوان در همین رقابتهای لیگ ملتهای اخیر والیبال دید که ایران در آستانه سقوط قرار گرفت و فقط یک پله از منطقه خطر بالاتر ایستاد. تیمی که روزگاری برای رسیدن به جمع چهار تیم برتر دنیا رقابت میکرد، حالا شرایطش به سمتوسویی رفته که بدون اعتمادبهنفس در بازیهای والیبال حضور پیدا میکند.
البته که تعدادی از کارشناسان اعتقاد دارند تغییر نسل بازیکنان در ایران و جوانترشدن این تیم دلیل اصلی این ناکامی است، ولی بسیاری، شرایط پیچیده کنونی را حاصل دستپخت مربی جدید، یعنی بهروز عطایی میدانند و میگویند دانش او به اندازهای نیست که بتواند والیبال ایران را در دنیا در سطح بالایی نگه دارد. ایران با بهروز عطایی شروع خوبی داشت و در یکی، دو تورنمنت، بهویژه همین رقابتهای قهرمانی آسیا در سال ۲۰۲۱ درخشان ظاهر شد. عطایی و تیمش در دوره قبلی با ثبت هفت برد و آمار صد درصد پیروزی به قهرمانی رسیدند، ولی اهالی والیبال نتایج آن دوره را به پای زیرساخت والیبال و البته مربیان خارجی پیشین گذاشته و به این نکته اشاره کردند که عطایی در زمان کمی که داشته، نمیتوانسته چندان تغییری از لحاظ فنی به وجود بیاورد. مرور زمان این فرضیه را قوت بخشید و تیم ایران آهستهآهسته از جمع مدعیان جهانی فاصله گرفت. اختلافنظر درباره سطح فنی سرمربی از یک سو و رفتوآمدهای پرحرفوحدیث تعدادی دیگر از بازیکنان مطرح ایران به اردوی تیم ملی از سوی دیگر، باعث شد تا تیمی که قرار بود یکی از برترینهای دنیا باشد، بهراحتی از چرخه رقابت کنار برود.
حتی کار به جایی رسید که پس از کسب نتایج ضعیف ایران در لیگ ملتهای والیبال، فدراسیون والیبال نشستی را با خبرههای این رشته برگزار کرد که قریب به دوسوم نظرات منتشرشده در آن جلسه، ضعف سرمربی را برجسته کرده بودند.
با وجود چنین موضوعی، رئیس فدراسیون والیبال ایران به دلیل فاصله اندک آن رقابتها تا شروع همین بازیهای قهرمانی در آسیا، تصمیم گرفت یک بار دیگر به بهروز عطایی اعتماد کند. دقیقا به همین خاطر است که رقابتهای این دوره میتواند «آزمون بهروز» باشد؛ مردی که شروع خوبی در تیم ملی والیبال ایران داشت، ولی یکماهه گذشته به مهمترین عامل ناکامی همین تیم تبدیل شد. ولی هرچه باشد به نظر میرسد این مربی ایرانی در ارومیه فرصت دارد تا خودش را به مخالفانش اثبات کند.
او البته تا قبل از رسیدن به بازی مهم با ژاپن، کار دشواری هم نخواهد داشت. ایران در این دوره از رقابتها در مرحله گروهی با دو تیم ساده هنگکنگ و عراق همگروه شده و دو برد بسیار ساده در انتظارش خواهد بود. با توجه به سطحی که اخیرا از دیگر تیمهای آسیایی دیده شده، بعید است حریف دیگری غیر از ژاپن هم بتواند گریبان تیم ملی را بگیرد. برای شروع، بهروز و تیمش باید برای چهارمین بار در رقابتهای آسیایی به مصاف هنگکنگ بروند.
در سه دیدار قبلی، ایران جایی برای حرفوحدیث باقی نگذاشته و هر سه را با برتری به سود خودش خاتمه داده است. تیم ملی که با چهار عنوان قهرمانی در آسیا، سومین تیم پرافتخار این تورنمنت است، در قامت مدافع عنوان قهرمانی باید کارش را از ساعت ۱۹:۱۵ در ارومیه شروع کند؛ شروعی که امیدوار است انتهایش به بالابردن جام قهرمانی منتج شود.