ترنج موبایل
کد خبر: ۸۸۰۵۵۵

کدام خوراکی‌ها رکورددار تورم خرداد شدند؟

 کدام خوراکی‌ها رکورددار تورم خرداد شدند؟

گزارش تورم خوراکی‌ها در خرداد نشان می‌دهد که سایه جنگ، قیمت برخی کالاهای مورد نیاز را تحت تاثیر قرار داده است. نرخ تورم ماهانه تخم مرغ معادل ۲۷.۲درصد و نرخ تورم ماهانه مرغ نیز حدود ۱۱درصد گزارش شده است. در ماه خرداد برنج نیز تورم ۱۱درصدی را ثبت کرد.

تبلیغات
تبلیغات

آمار تورم اقلام خوراکی خرداد ماه منتشر شد.

به گزارش دنیای اقتصاد، بر اساس اعلام مرکز آمار ایران طی خرداد ماه از ۵۳ قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، ۶ قلم تورمی بیش از ۱۰درصد ثبت کرده‌اند. در این ماه، تورم ماهانه تخم‌مرغ ۲۷.۲ درصد، مرغ ۱۰.۹ درصد و هر کیلو برنج ایرانی ۱۱.۱ درصد بوده است. هویج، سیب و لیموترش نیز دیگر کالاهای با تورم ماهانه بیش از ۱۰ درصد بوده‌اند.

با توجه به این که در هفته آخر خرداد کشور در شرایط جنگی قرار داشت، ممکن است بخشی از تورم ثبت شده در این ماه به شوک ناشی از جنگ مربوط باشد. به عقیده کارشناسان این موضوع می‌تواند اثر افزایشی بر تورم نقطه‌ای ماه‌های آتی نیز داشته باشد. 

پس از سحرگاه ۲۳ام خرداد ماه و طی ۱۲ روز کشور در شرایط جنگی قرار داشت. در چنین شرایطی همانطور که انتظار می‌رفت افزایش ناگهانی تقاضا برای بسیاری از اقلام مصرفی خانوار در برخی نقاط کشور به وجود آمد، با این حال عرضه به سرعت تقاضا افزایش پیدا نکرد. برای مثال تورم نقطه به نقطه تخم مرغ در خردادماه ۲۳.۷ درصد بوده است اما تورم ماهانه این قلم در سفره خانوار برابر با ۲۷.۲ درصد ثبت شده است.

بنابر این به نظر می‌رسد حداقل در چند روز نخست جنگ عرضه متناسب با تقاضا افزایش پیدا نکرده بود و همین امر جدا از تشکیل صف برای خرید بسیاری از اقلام، موجب گران‌تر شدن آن‌ها نیز شده بود.

سیاستگذاران سعی کردند در روزهای ابتدایی اقدامات فوری و ضروری برای افزایش عرضه چه از نظر حجم و تعداد و چه از نظر ساعت کاری انجام دهند. به‌طوری که طی روزهای پایانی در بسیاری از شهرهای کشور که شاهد ورود تعداد زیاد مسافران بودند، گزارش‌های مبنی بر کمبود اقلام اساسی کاهش یافته بود.

با این حال انتظار می‌رود اثر جنگ با وقفه در تورم نقطه‌ای خوراکی‌ها و تورم نقطه‌ای کل ماه‌های آتی بروز داشته باشد. 

کدام خوراکی‌ها رکورددار تورم خرداد شدند؟ 

طی ماه گذشته بین بیشترین و کمترین تورم ثبت شده برای اقلام خوراکی منتخب، اختلاف زیادی وجود داشت. لیمو ترش رکورددار بیشترین تورم ماهانه در خرداد ماه بود. در این ماه قیمت لیمو ترش که در ماه اردیبهشت هم رکورددار بالاترین تورم ماهانه بود، معادل ۴۶.۴ درصد افزایش یافته است. از طرف دیگر قیمت سیب زمینی به عنوان رکورددار کاهش تورم ماهانه، حدود ۱۳ درصد کاهش یافته است. 

لیمو ترش در تغییرات قیمت متوسط ماه جاری نسبت به ماه مشابه سال قبل (تورم نقطه به نقطه) هم رکورددار بوده است. در خرداد ماه تورم نقطه به نقطه لیمو ترش ۲۲۱.۶درصد ثبت شده است. در رتبه بعدی بیشترین تورم نقطه به نقطه لوبیا چیتی قرار داشته است. این نوع از لوبیا که در ماه اردیبهشت بالاترین تورم نقطه به نقطه (۲۰۱.۷ درصد) را ثبت کرده بود، در خرداد رکورد خود را شکست و تورم ۲۱۳درصدی ثبت کرد.

از میان ۵۳ قلم خوراکی منتخب که مرکز آمار بر اساس آن‌ها تورم خوراکی‌ها را اعلام می‌کند، تنها پیاز دارای تورم نقطه به نقطه منفی بوده است و ۵۲ مورد دیگر همگی تورم‌های مثبت و بیش از ۱۰ درصد ثبت کرده‌اند. در ماه گذشته تورم نقطه به نقطه پیاز منفی ۳.۵ درصد بوده است. 

0

تورم سه‌رقمی حبوبات

در خرداد ماه، تورم نقطه به نقطه ۵ کالا سه رقمی بوده که ۴ قلم از آن‌ها حبوبات بوده است. تورم مساله پیچیده ایست که هیچ کدام از اقلام از آن مستثنی نیستند، با این حال شتاب گرفتن تورم حبوبات به عنوان عضو اصلی تامین پروتئین در سه دهک نخست درآمدی از اهمیت بالایی برخوردار است. در ماه گذشته، تورم نقطه به نقطه لوبیا چیتی ۲۱۳ درصد، لپه ۱۲۸.۵درصد، لوبیا قرمز ۱۱۱.۴درصد ثبت شده است. در این ماه تورم عدس که عضو دیگر خانواده حبوبات است ۸۳.۶ درصد بود که به نسبت رقم بالایی محسوب می‌شود. 

به عقیده کارشناسان افزایش هزینه‌های تولید و نوسانات نرخ ارز می‌تواند بر قیمت نهاده‌های کشاورزی و همچنین قیمت حبوبات تاثیر داشته باشد. با این وجود خشکسالی و تغییرات اقلیمی و مشکلات مربوط به تامین آب نیز می‌تواند به کاهش تولید حبوبات و در نتیجه افزایش قیمت آن منجر شود. علاوه بر این، افزایش هزینه‌های حمل و نقل، به دلیل شوک جنگ نیز، می‌تواند به عنوان یکی از دلایل افزایش قیمت خوراکی‌ها در این ماه تلقی شود. 

در کنار بررسی عوامل سمت عرضه، افزایش تقاضا برای حبوبات به خصوص طی سال‌های اخیر از عوامل افزایش قیمت‌های این اقلام محسوب می‌شود.

کارشناسان معتقدند جایگزینی گوشت با حبوبات به دلیل گرانی گوشت و تغییر الگوی مصرف می‌تواند یکی از اصلی‌ترین دلایل تشدید روند افزایشی قیمت این گروه کالایی باشد. با این حال رکورد زنی‌های تورمی حبوبات شاید نمایانگر نیاز جامعه به سیاست‌های حمایتی بیشتر است. اگرچه روش اجرای سیاست‌های حمایتی که به صورت سرکوب قیمتی بوده است توسط بسیاری از کارشناسان مورد انتقاد قرار گرفته است.

دولت می‌تواند با سیاست‌های وارداتی و پرداخت یارانه به مصرف کننده بر وضعیت رفاهی مردم تاثیر داشته باشد.

 

تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات