موسی الرضا ثروتی در گفتگو با فرارو:
حمایت از بخش تولید جلوی تورم را میگیرد/ دولت بیش از درآمد یارانه نقدی داده است


فرارو- یک عضو کمیسیون تنها نقدی که به دولت وارد میکند عدم حمایت از بخش تولید است به غیر از این، او معتقد است که دولت باید فازهای بعدی این قانون را به خاطر نتایج مثبتی که داشته است اجرا کند.
موسی الرضا ثروتی در گفتگو با خبرنگار فرارو گفت: «من قبول ندارم که فاز اول این طرح نتایج مثبتی نداشته. فاز اول هدفمندی با موفقیت همراه بوده است و ما سی درصد کاهش مصرف داشتیم و ضریب جینی و فاصله طبقاتی کاهش پیدا کرده است. منتهی در ارتباط با تولید دولت خوب عمل نکرده و اما در دیگر بخشها دولت عملکرد مناسبی داشته است.»
ثروتی ادامه داد: «در زمینه تامین اجتماعی هم دولت قرار شده است تا بهتر عمل کند. هدفمندی یک قانون است و باید ظرف پنج سال اجرا شود و الان هم دو سال از زمان قانون گذشته است.»
وی افزود: «درست است که یک سال از هدفمندی میگذرد اما دو سال از این قانون گذشته است و ما در سال سوم اجرای آن هستیم و بایستی تا دو سال دیگر همه قیمتها، آزاد باشند لذا در همین زمینه دولت باید تصمیمگیری کند. سبد نفتی که باید قیمتگذاری شود در اختیار دولت است و دولت باید قیمت نفت و فراورده نفتی را معین کند.»
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در پاسخ به این پرسش که آیا اجرای طرح هفدمندی باعث ایجاد تورم خواهد شد، گفت: «ببینید تورمی که قبلا پیشبینی میشد بیشتر از این بود، اما اکنون به واسطه عملکردی که دولت در کنترل قیمتها داشته، تورم کم بوده است. قبلا تورم بیست الی سی درصدی پیشبینی میشد، ولی تمام تورم ناشی از این طرح، تنها هشت درصد شد. در زمان آغاز اجرای این قانون تورم دوازده درصد بود و الان بیست درصد شده است.»
وی ادامه داد: «این در حالی است که آن زمان اقتصاددانان میگفتند این طرح تا سی درصد تورم خواهد داشت، لذا تورم خوب کنترل شده است، البته افزایش قیمتها طبیعی بوده و وقتی هدفمندسازی شروع شده و یارانهها حذف شود تورم به وجود میآید و قمیتها اصلاح میشود.»
ثروتی تصریح کرد: «باید ببینیم که دولت در فاز دوم چگونه عمل میکند اگر دولت سهم بخش تولید را بدهد تورم کمتر از همین هشت درصد خواهد شد و همین هشت درصد از تورم هم ناشی از این است که دولت سهم بخش تولید را کم داده است.»
نماینده مردم بجنورد افزود: «دولت باید حدود پانزده هزار میلیارد تومان به بخش تولید میداد، اما چیزی حدود دو هزار و صد میلیارد تومان به این بخش داده است.»
وی در پاسخ به این سوال که با توجه به اینکه بالا رفتن هزینه واحدهای تولیدی و کنترل قیمتها باعث تعطیلی بسیاری از واحدهای اقتصادی شده است، آیا با اجرای فاز دوم واحدهای تولیدی ضربات بیشتری خواهند دید، گفت: «ببینید اگر سهم تولید داده شود، تولیدکننده آسیب نخواهد دید ولی اگر سهم تولید داده نشود، آسیب نمیبینند و قیمتهایشان را بالا میبرند. الان سیمان رفت بالا و ده درصد هم شیر به تازگی گران شده است. به جای اینکه یارانه را به کالا بدهد دولت یارانه را به خود مردم میدهد در نتیجه بقیه قیمتها به طور طبیعی افزایش پیدا میکند.»
ثروتی ادامه داد: «این یک سیاستی است که بر خلاف مصوبه مجلس میباشد. در مجلس پیشبینی شده بود دولت یارانه را به تولید کننده هم بدهد اما دولت سهم تولید را کمتر و سهم خانوارها را بیشتر داد، ببینید ما در قانون تصویب کرده بودیم که دولت باید پنجاه درصد به خانوارها بدهد درحالیکه دولت هشتاد درصد داده است و چه بسا اگر دقیق بگوییم دولت صد و بیست درصد به خانوارها داده و در این صورت بیش از منبع درآمدها به خانوارها یارانه نقدی داده است.»
نماینده مردم بجنورد افزود: «مبلغ درآمد هفدههزار و هشتصد میلیارد تومان بوده است ولی میزانی که دولت در این نه ماه پرداخت کرده است بیش از این مبلغ بوده است. هدفمندسازی یارانهها در مجموع علامت مثبت به تولید و اقتصاد داده است چون ما باید خودمان را آماده کنیم تا به سازمان تجارت جهانی بپیوندیم و بنابراین باید قیمتها همه افزایش یافته و کاهش مصرف را داشته باشیم. لذا در این راستا امیدواریم که هدفمندسازی یارانهها به خوبی اجرا شود و تولیدکنندههای ما به خوبی جایگاه خودشان بشناسند.»
عضو کمیسیون برنامه و بودجه تصریح کرد: «درست است که یک آسیب اولیه به صنایع وارد خواهد شد ولی ما ناگزیر از این آسیب هستیم. برای اینکه هدفمند سازی یارانهها در هر زمانی هم میخواست اجرا شود یک آسیبی به تولید وارد میشد.»
ثروتی در پایان گفت: «ما میخواستیم شیب را ملایم و در طول پنج سال این طرح را انجام دهیم. دولت هم الان دو سال است که این طرح را انجام داده است و البته در این مدت کار یک سال را انجام داده است و در گام دوم انشاالله دولت به گونهای قیمتها را تعیین کند که تا پایان طرح هدفمندی یارانهها به قیمتهای واقعی برسد.»