حشمت الله فلاحت پیشه در گفتگو با فرارو تحلیل میکند
جلیلی و اشتون پای میز مذاکره جنگ سردی

در مذاکراتی که خانم اشتون انجام می دهد عملا این مذاکرات حالت تهدیدآمیز به خود می گیرد. یعنی به عبارتی خانم اشتون تحریم های خارج از میز مذاکره با ۱+۵ را به رخ می کشد تا ایران از مواضع خود عقب نشینی کند. این طبیعت دیپلماسی کنونی ۱+۵ با ایران است.
فرارو- در حالی که روز چهارشنبه کنگره آمریکا تحریم های جدیدی را علیه ایران تصویب نمود؛ یک روز بعد خانم اشتون و آقای جلیلی در گفتگوی تلفنی توافق کردند که این گفتگو پس از پایان ماه رمضان نیز انجام شود. هدف غرب از اعمال فشار بیشتر بر ایران و در عین حال نگاه داشتن ایران در پای میز مذاکره چیست؟
حشمت الله فلاحت پیشه استاد دانشگاه و کارشناس مسائل بین المللی در گفتگو با فرارو ارزیابی خود از مذاکرات ایران و 1+5 را چنین

• به اعتقاد من اصولا سیاست کلی 1+5 در قبال ایران تغییری نکرده است. 1+5 به عنوان بخشی از ساختار قدرت های بزرگ دنیا در قبال ایران عمل می کند و طبیعتا طبق تقسیم کاری که صورت گرفته تلاش دارد قطعنامه های شورای امنیت در قبال ایران را اعمال کند.
• به همین دلیل دیپلماسی ای که در 1+5 شکل می گیرد به عنوان نوعی خط همراه با سیاست تحریم عمل می کند.
• یعنی از یکسو در کنگره آمریکا و در اتحادیه اروپایی سیاست های تحریمی علیه جمهوری اسلامی ایران اعمال می شود و از سوی دیگر 1+5 کماکان سعی می کند موضوع مذاکره با ایران را ادامه دهد. لذا این رویکرد به این معنا است که اصولا دیپلماسی در دستور کار 1+5 قرار ندارد.
• من معتقدم سیاست 1+5 سیاست فشار بر ایران است و یک خط عقب نشینی برای ایران مشخص کرده و سعی دارد ایران را تا پشت آن خط عقب براند.
• در مذاکراتی که خانم اشتون انجام می دهد عملا این مذاکرات حالت تهدیدآمیز به خود می گیرد. یعنی به عبارتی خانم اشتون تحریم های خارج از میز مذاکره با 1+5 را به رخ می کشد تا ایران از مواضع خود عقب نشینی کند. این طبیعت دیپلماسی کنونی 1+5 با ایران است.
• لذا در بحث کلان می توان گفت دیپلماسی 1+5 در قبال ایران میل به توافق ندارد. بلکه میل آن بیشتر به فشار و چانه زنی می باشد.
• در طرف مقابل هم سیاست جمهوری اسلامی ایران سیاست متفاوتی است. جمهوری اسلامی ایران سعی دارد مذاکرات از درون مقوله قطعنامه های شورای امنیت خارج شده و در قالب مذاکرات حقوقی و کارشناسی مربوط به بحث هسته ای و فراتر از آن مذاکرات مربوط به ایفای نقش ایران در عرصه منطقه ای انجام شود.
• این دو نقش را هنوز 1+5 نپذیرفته است. یعنی از طرفی 1+5 قصد دارد موضوع حقوق هسته ای ایران را به عنوان حاشیه ای بر قطعنامه های شورای امنیت مطرح کند که در این حاشیه عملا حقی به ایران تعلق نمی گیرد و از طرف دیگر 1+5 احساس می کند اگر فضا را برای ایران فراهم کند که در مسائل منطقه ای مانند سوریه، بحرین و مسائل امنیت انرژی و دیگر مسائل صاحب نقش شود موقعیت ایران در مذاکرات را تقویت می کند.
• به همین دلیل اقبالی از بسته پیشنهادی ایران برای مذاکرات فراگیر منطقه ای صورت نگرفته است.
• به اعتقاد من مذاکرات مربوطه یک مذاکره جنگ سردی است و به مذاکرات خانم اشتون با آقای جلیلی نمی شود دلبستگی عملی پیدا کرد.
موضع آمریکا در قبال ایران پس از انتخابات ریاست جمهوری
• به اعتقاد من اوباما از این موضوع ناراحت است که اولین پیام رسمی وی به ایران با واکنش مثبتی از سوی ایران مواجه نشد و به همین دلیل ایشان در موضع تضاد با ایران قرار گرفت.
• مجموعه سیاست های تحریمی که در زمان اوباما علیه ایران شکل گرفت و مجموعه امضاهای تحریمی که در کنگره و در دولت آمریکا در زمان اوباما علیه ایران شکل گرفت به لحاظ رنج و میانگین زمانی در تاریخ روابط ایران و آمریکا بی سابقه است. یعنی به عبارتی اوباما بیشترین تحریم ها را علیه ایران اعمال کرده است.
• اصولا آمریکایی ها راهبردی برای حل مشکل با ایران ندارند و راهبرد آنها تداوم جنگ سرد با ایران است. جنگ گرم با ایران را جمهوری خواهان به صورت یک امر تبلیغاتی مطرح می کنند و آنچه که واقعیت دارد این است که هم دموکرات ها و هم جمهوری خواهان سیاست جنگ سردی در قبال ایران دارند.
• در طرف ایران هم هیچگونه موضعی مبنی بر تعدیل مواضع در قبال آمریکا صورت نگرفته است که معنای این حرف این است که تقابل راهبردی ایران و آمریکا در آینده ادامه پیدا خواهد کرد.