فرارو-
یک کارشناس مسائل منطقهای تاکید کرد ایران میتواند در کنار آمریکا و یا هر کشور دیگری برای مبارزه با افراط گرایی در عراق مبارزه کند.
ایران و آمریکا در منطقه به دشمن مشترک رسیدهاند؛ افراط گرایی و رادیکالیسم اسلامی. در همین حال نیویورک تایمز، در گزارشی نوشت رادیکالیسم اسلامی ناشی از اقدامات سنیهای تندرو در سوریه، لبنان، عراق، افغانستان و یمن، توانسته ایران و آمریکا را به هم نزدیک کند، چرا که هر دو کشور مخالف این تندرویها هستند.
با این حال احتمال نزدیکی ایران و آمریکا برای مقابله با افراط گرایی در عراق بیش از سایر کشورهای منطقه است چرا که در عراق دو کشور علاوه بر اینکه دارای منافع مشترک هستند در این کشور تقریبا هر دو یک میزان قدرت نفوذ و تاثیرگذاری دارند.
در همین راستا جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا اعلام کرده بود که کشورش به فرستادن نیروهای نظامی به عراق فکر نمیکند با این حال او تاکید کرد که کشورش در حمایت از دولت مشروع و منتخب عراق برای جنگ با تروریستها منافعی دارد بر همین اساس آمریکا آماده ارسال تجهیزات برای کمک به دولت عراق است.
ایران هم که از حامیان نخست وزیر شیعه عراق محسوب میشود مانند آمریکا پیشنهاد ارسال تجهیزات نظامی داده است.
بر این اساس در صورتی که دولت عراق نتواند جنگ با گروه تروریستی داعش، گروه وابسته به القاعده را در استان البنار به نفع خود خاتمه دهد این احتمال وجود دارد که ایران و آمریکا علاوه بر ارسال تجهیزات نظامی اقدام به اعزام نیرو کنند تا در کنار یکدیگر با تروریستها در عراق مقابله کنند.
موضوعی که صباح زنگنه، کارشناس مسائل منطقه در گفتگو با فرارو آن را رد نمیکند و معتقد است که اگر نیاز باشد ایران نه تنها کنار آمریکا بلکه کنار هر کشور دیگری برای مقابله با افراط گرایی مبارزه می کند.
به گفته زنگنه مردم عراق قربانیهای زیادی را از قبال پدید تروریسم و افراط گرایی دادهاند بر همین اساس به دولت عراق فشار میآوردند تا به هر نحوه ممکن جلوی این پدیده تا ریشه کنی آن ایستادگی کند.
وی میگوید: با این حال دولت عراق اعلام میکند که به لحاظ تجهیزاتی و مسائل اطلاعاتی توان برخورد با این نیروها را ندارد و ناگزیر است از آمریکا و کشورها منطقه از جمله ایران طلب استمداد کند.
این کارشناس مسائل منطقهای اعتقاد دارد که ایران و آمریکا میتوانند به لحاظ تجهیزات امکاناتی در اختیار عراق قرار دهند تا در شناسایی تحرکات تروریستها موثر واقع شود. بنابراین دولت عراق میتواند همکاری این دو کشور در مبارزه با تروریسم را عملیاتی کند.
به گفته وی این همکاری برای ایران معذوریتی هم ایجاد نمیکند چرا به دعوت کشور دوست خود یعنی عراق دعوت به کمک شده است و پدیده ای که در مقابل آن قرار گرفته است شوم و ضد بشری است به این دلیل ایران میتواند کنار هر کشوری چه منطقهای و چه غیر منطقهای همکاری کند.
با این حال زنگنه معتقد است پیش از آنکه بخواهیم درباره این همکاری صحبت کنیم ابتدا باید ببینیم که آیا واقعا آمریکاییها به طور قاطع به این نتیجه رسیدهاند که تروریسم، افراط گرایی مسلح و خشونت بار با منافع آنها در تعارض است یا خیر.
به گفته این کارشناس مسائل منطقهای برای ایران مبارزه با تروریسم و افراط گرایی دارای ارزشهایی اعتقادی است و در گذشته هم ایرانیها از افراط گرایی، خشونت و تکفیر رنج زیادی بردهاند و به نوعی جمهوری اسلامی ایران قربانی تروریسم و افراط گرایی است و آن را مغایر منافع خود میداند.
زنگنه معتقد است که اگر آمریکاییها هم همچون ایرانیها به این نتیجه برسند که پدیده تروریسم و خشونت مغایر با منافعشان است میتوانند دو کشور به تطابق منافع برسند و نتیجه آن میتواند همکاری نوشته و نانوشتهای در عراق و سایر کشورهای منطقه باشد.