عربستان مبارزه در سه جبهه
در هر بازي و دوره از مسابقات بهطور معمول يك نفر را به عنوان پديده مسابقات معرفي ميكنند. كسي كه سطح بازي او متفاوت با چيزي است كه از او انتظار ميرفت. به نظر ميرسد كه در بازي سياسي دهه دوم قرن بيستم و يكم در خاورميانه بايد عربستان را پديده اين بازي ناميد. چندين اتفاق از ابتداي اين قرن در منطقه رخ داد كه موجب تغييرات عميق منطقهاي و ظهور اين پديده شده است. دو اتفاق مهم شكست روسها در افغانستان و شكست عراق در حمله به كويت است كه در دهه پاياني قرن بيستم رخ داد.
اوضاع تا حدي ناپايدار بود كه اقدامات تروريستي القاعده در منطقه و عربستان خواب راحت را از شيوخ خليج فارس سلب كرد. ولي اتفاق بزرگي در ١١ سپتامبر رخ داد كه به لشكركشي بوش به منطقه ختم شد. افغانستان را اشغال كردند ولي زورشان به تروريسم نرسيد، و اقدامات تروريستها گستردهتر شد. اشغال افغانستان به تنهايي كافي نبود، لذا حلقه ضعيف كه عراق باشد را انتخاب كردند و كلك صدام حسين را كندند. ولي اين وضع بيش از آنكه به نفع سعودي شود، ايران برنده آن شد. سعوديها به دست و پا افتادند كه اين فاصله با ايران را جبران كنند، در عين حال آمدن ملك عبدالله بر سرير قدرت در عربستان همراه با نوعي خويشتنداري سياسي بود. ولي افزايش قيمت نفت به همراه تقابل ايران با آژانس انرژي اتمي و سپس تحريمهاي ايران، دوباره موجب شد كه كفه ترازو به نفع سعوديها سنگيني كند، يا حداقل آنان چنين احساسي پيدا كنند.
اين وضع ادامه داشت تا در سال ٢٠١٠ كه امواج بهار عربي وزيدن گرفت. ابتدا همه رژيمهاي عربي ترسيدند، به ويژه وقتي كه مبارك در مصر سقوط كرد. عربستان نيز دچار بحران شد، ولي به دليل ضعف جنبش مردمي در عربستان و قدرت مالي دولت اين كشور، به سرعت بر آن فايق آمدند، هرچند كماكان نيروهاي افراطي اقداماتي عليه عربستان ميكردند. با سقوط برخي از رژيمهاي عرب مثل مصر و ليبي و پيش از آن عراق و بروز تنشهاي داخلي در سوريه و يمن، خلأ قدرتي در جهان عرب به وجود آمد كه عربستان خود را آماده پر كردن اين خلأ كرد. از اين رو ابتدا وارد مناقشه سوريه شد ولي با سد محكم ايران روبهرو شد.
به علاوه تحولات اجتماعي و برنامه چشمانداز ١٥ساله براي عربستان كه از طرف موسسه مكنزي تهيه شده است، همه اينها مويد آن است كه بحران آينده منطقه، چگونگي تحولات عربستان است. عربستاني كه بيش از توانش در منطقه حضور يافته است و بايد در سه جبهه خارجي، جبهه نخبگان سعودي يا خاندان آلسعود و جبهه اجتماعي با مطالبات رو به تزايد مردم و زنان، همزمان مبارزه كند. اين مبارزه را بايد جواني به سرانجام برساند كه به صورت سنتي در اين كشور افراد بالاي ٧٠ سال زمامدار بودهاند و جوانانش در حاشيه قرار داشتهاند.