جنجال اشتباه در شمارش رأی اعتماد
مجلس حالت عادي خودش را دارد. مسعود پزشکيان در نبود علي لاريجاني، رئيس جلسه است. ساعت از دهونيم گذشته و همهچیز عادي به نظر ميرسد تا اينکه آقاي رئيس به نکته عجيبي اشاره ميکند.
به گزارش شرق، مجلس حالت عادي خودش را دارد. مسعود پزشکيان در نبود علي لاريجاني، رئيس جلسه است. ساعت از دهونيم گذشته و همهچیز عادي به نظر ميرسد تا اينکه آقاي رئيس به نکته عجيبي اشاره ميکند.
بهويژه اينکه حالا سواي ماجراي شمارش آرا، زمزمههايي از لابيها در صحن از سوی برخي نمايندگان، خطزدن رأي موافق براي بيطرف و گشتن بين صندليها برای تغيير رأي نمايندگان به گوش ميرسد. به گفته علي مطهري، گويا آراي بيطرف پس از شمارش افزايش يافته است؛ اما نه به آن ميزان که بتواند در وزيرشدنش تأثيرگذار باشد.
روايت اکبر رنجبرزاده، عضو هيئترئيسه مجلس، از واکنشها پس از نشر اين خبر، اين است: «برخي نمايندگان خواهان بازشماري آراي وزير پيشنهادي وزارت نيرو شدند. اين موضوع ديروز در صحن علني مطرح شد و پزشکيان که اداره جلسه را بر عهده داشتند، با بازشماري موافقت کردند و آرای بيطرف با حضور تعدادي از اعضاي سه فراکسيون مجلس و بنده بازشماري شد».
سرنخهايي از مخدوشبودن و خطخوردگي آراي بيطرف
اما پشت پرده مخدوشبودن آرای بيطرف، سناريويي نهفته که سرنخهايش در لابهلاي سخنان دو نماينده عضو فراکسيون اميد عيان ميشود. محمدرضا تابش در همين زمينه به «شرق» گفته: «در موضوع رأي مربوط به بيطرف، مسئله را قوميتي ميبينم؛ اما در همان ماجرا هم خطاهايي صورت گرفته که به هيئترئيسه گفتهايم و منتظر رسيدگي هستيم».
در همين حال، غلامرضا حيدري نيز به «شرق» ميگويد: «اين نکته نيز مطرح است {که واقعا اميدوارم صحت نداشته باشد} که برخي اعضاي فراکسيون قوميتي سراغ نمايندهها رفتهاند و از آنها خواستهاند رأي مثبت خود به بيطرف را خط زده و رأي منفي کنند. اين مسئله به دليل وجود مستندات و کاغذها، امکان پيگيري دارد. هيئترئيسه ميتواند سراغ نسخههاي رأي اعتماد رفته و تعداد خطخوردن را بررسي کند. به عنوان نماينده، اميدوارم چنين نکتهاي صحيح نباشد؛ چرا که شأن نماينده اين نيست که چنين رفتارهايي بکند».
آراي جهرمي بازشماري نشد
درخواستي براي شمارش آراي محمدجواد آذريجهرمي در کار نبوده؛ بااينحال رنجبرزاده گفته: «برخي دوستان نماينده درباره آراي وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات اعتقاد داشتند که يک رأي مخدوش نيز بايد به عنوان رأي موافق محسوب شود؛ اما ما به همان نظر کميتههاي سهنفره قائل هستيم».
آذريجهرمي، وزير جوان با ١٥٢ رأي موافق وزير ارتباطات شد؛ يعني اگر هشت نفر کمتر در بهارستان به او رأي ميدادند، او امروز جوانترين وزير کابينه حسن روحاني نبود؛ اما نکته عجيب اين است که با وجود رأي لبمرزي او، هيچکس خواهان بازشماري آراي جهرمي در بهارستان نبود؛ آنهم در شرايطي که يکي از پرتعدادترين آراي باطله؛ يعني ٩ رأي، به اسم او به صندوق ريخته شده است.
رنجبرزاده درباره جزئيات بازشماري آراي بيطرف به خانه ملت گفته: «در جلسه رأي اعتماد به وزرا، تعداد آرای موافق وزير پيشنهادي نيرو ١٣٣ رأي قرائت شد که در بازشماري، آرای موافق به ١٣١ رأي به دليل مخدوشبودن دو رأي کاهش پيدا کرد. همچنين شش رأي ديگر نيز به دليل خطخوردگي مخدوش و باطله اعلام شده بود.
او همچنين تأکيد کرده: «با اينکه نمايندگان در بازشماري تلاش داشتند شش رأي مخدوش به عنوان رأي موافق محاسبه شود، از نظر ما چنين کاري ممکن نبود. از سوي ديگر، تغيير آرای موافق به ١٣٩ نيز تأثيري در نتيجه ايجاد نخواهد کرد».
به گفته او: «در روز رأي اعتماد از هر سه فراکسيون نمايندگان ولايي، مستقلين ولايي و اميد افرادي به عنوان معتمدان، آرا را شمارش و برگههاي نتيجه آرا را امضا کردند؛ بنابراين جمعبندي معتمدان سه فراکسيون درباره آراي بيطرف اين بود که شش رأي مخدوش است؛ درحاليکه ما دو رأي مخدوش ديگري را در بازشماري داشتيم».
بازشماري آراي بيطرف و بررسي خطخوردگيها واجب است
حيدري درباره تجربه شخصياش در مواجهه با نمايندهاي که ميخواسته رأي مثبت او به بيطرف را منفي کند، نيز گفته «به نظرم رأي منفي مجلس به بيطرف ريشه در مسائل آبي کشور داشت تا سياست.
سوتي بزرگي بود
عبدالرضا هاشمزائي اتفاق اخير مجلس در شمارش اشتباه آراي عباس آخوندي و حبيبالله بيطرف را يک سوتي بزرگ ميداند که درخور جايگاه مجلس نيست. به گفته او «اصل من هميشه در زندگي بر اعتماد به طرف مقابل بوده؛ اما خروجي اين خطاها بدونشک در افکار عمومي تأثير منفي ميگذارد. مجلس بايد دقيق و بدون خطا کار کند».
غلامرضا حيدري، عضو فراکسيون اميد مجلس نيز از شنيدن خبر متعجب است و به «شرق» ميگويد «اين بار خواستند خطا را کمتر کنند. پيشتر براي هر نماينده سه کارت موافق و مخالف و ممتنع به سه رنگ بود که اسم وزرا را مينوشتند. اين بار اسم وزير بود و سه گزينه در يک کاغذ که بايد مخالف، موافق و ممتنع را تيک ميزدي. گويا اسمهايي از قلم افتاده است. آنچه مسلم است، اين است که اشکال به هيئترئيسه مجلس وارد است و يک مقدار شأن مجلس را خدشهدار ميکند.
مورد عجيب ٤٥ رأي باطله
٤٥ رأي باطله در شمارش آراي نمايندگان نکتهاي بود که بهشدت جلب توجه ميکرد. علي مطهري تأکيد دارد که رأي باطله ممکن است به دليل نبود شفافيت و خطخوردگي پيش بيايد. البته گاهي برخي نمايندگان ممکن است که در برگه فرد ديگري دست ببرند؛ اما اين موارد خيلي کم است؛ ولي ميتوان طبق اظهارات رئيس مجلس انتخابات در مجلس را در مقاطع آينده به صورت الکترونيکي برگزار کرد تا اشکالات کمتري مشاهده شود؛ اما در آييننامه تأکيد شده که رأيگيري بايد به صورت مخفي انجام شود و در اين مسير اتاق فرمان در جريان نحوه انتخاب و رأيگيري نمايندگان قرار دارد. او همچنين در جمع خبرنگاران ميگويد: «پس از پايان رأيگيري و شمارش آرا مشخص شد که به ميزان ١٠ رأي آرای آخوندي کمتر شمارش شده است؛ يعني تعداد موافقان وي ١٩٨ رأي بوده که ١٨٨ رأي اعلام شده است؛ اما درباره ميزان آرای وزير پيشنهادي نيرو تعدادي از آرا بهظاهر به ميزان رأي کلي اضافه شده؛ اما تأثيري در نتيجه آرا نداشته است».