ترنج موبایل
کد خبر: ۳۶۵۹۰۵

سفر در راستای نجات برجام

روحانی در سوئیس دنبال چیست؟

روحانی در سوئیس دنبال چیست؟

آخرین تحولات مرتبط با توافق هسته‌ای، موضوع اصلی سفر روحانی به سوئیس خواهد بود. از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌‎ای در یک ماه پیش، جامعه بین المللی تلاش کرده است که این توافق را نجات دهد.

تبلیغات
تبلیغات
روحانی در سوئیس دنبال چیست؟

فرارو - توافق هسته‌ای مهمترین محور سفر رئیس‌جمهور ایران به اروپا است.

به گزارش فرارو، روز دوشنبه حسن روحانی در رأس یک هیئت بلندپایه اقتصادی- سیاسی ایران عازم سوئیس شد. این سفر در شرایطی انجام می‌شود که پس از خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته‌ای و افزایش تنش‌ها بین تهران و واشینگتن، اتحادیه اروپا برای حفظ این توافق تلاش می‌کند و انتظار می‌رود که در روز‌های آینده بسته حمایتی‌اش را برای نجات برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اعلام کند.

بسته نجات برجام
پس از خروج دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، از برجام و برقراری مجدد تحریم‌های آمریکا، مقامات ایران از سایر امضاکنندگان برجام، بخصوص اتحادیه اروپا، خواسته‌اند که برای تامین منافع اقتصادی ایران تضمین‌هایی ارائه کنند.

پس از بازگشت تحریم‌ها، اغلب شرکت‌های بزرگ بین المللی و اروپایی به دلیل نگرانی از تحریم‌های آمریکا از بازار ایران خارج شده‌اند. این امر سبب شد که منافع ایران که قرار بود پس از امضای برجام محقق شود، در معرض خطر قرار گیرد. به همین دلیل مقامات ایرانی، برای تضمین منافع اقتصادی ایران از برجام، چند هفته به اروپا مهلت دادند.

حسن روحانی گفته است او انتظار دارد کشور‌های اروپایی به زودی بسته‌ای از اقدامات را برای نجات توافق هسته‌ای اعلام کنند.

روحانی خاطرنشان کرد: " قرار است در روز‌های آینده اروپایی‌ها بسته پیشنهادی خود را برای تداوم برجام ارائه کنند که در مورد آن با سران اتریش بعنوان رئیس اتحادیه اروپا گفتگو خواهیم کرد".

به گزارش وبگاه سوئیس‌اینفو، آخرین تحولات مرتبط با توافق هسته‌ای، موضوع اصلی سفر روحانی به سوئیس خواهد بود. از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌‎ای در یک ماه پیش، جامعه بین المللی تلاش کرده است که این توافق را نجات دهد.

پس از سوئیس، روحانی به اتریش هم خواهد رفت. سفر رئیس‌جمهور ایران به اتریش از این لحاظ مهم است که این کشور از یکم ژوئیه ریاست دوره‌ای اتحادیه اروپا را به عهده گرفته است. بنابراین، گفتگو‌ها بین ایران و اتریش می‌تواند به نوعی گفتگو با کل اتحادیه اروپا هم تلقی شود.

روحانی اعلام کرد: " با سران اتریش به عنوان رئیس اتحادیه صحبت خواهیم کرد، چرا که بنا است در روز‌های آینده اروپایی‌ها بسته پیشنهادی خود را برای تداوم برجام ارائه کنند که در مورد آن نیز گفتگو خواهیم کرد".

مذاکره درباره منطقه
دولت آمریکا، چند ماه قبل از خروج از برجام، چهار شرط برای ادامه برجام تعیین کرد که یکی از آن‌ها، محدود کردن نفوذ ایران در منطقه است. البته بین ایران و آمریکا هیچگونه مذاکراتی در این زمینه اتفاق نیفتاد و پس از خروج دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای و همچنین مطرح شدن درخواست‌های دوازده‌گانه مایک پومپئو، مسئله مذاکرات دوجانبه ایران و آمریکا درباره مسائل منطقه منتفی شد.

پیش از خروج آمریکا از برجام، گفتگو‌هایی بین ایران و اروپا در خصوص مسائل منطقه‌ای، بویژه یمن، انجام شده بود، اما این گفتگو‌ها هم، که در راستای جلوگیری از خروج ترامپ از برجام صورت گرفته بود، ادامه نیافت.

اکنون، حسن روحانی تصریح کرد در سفر کنونی‌اش به اروپا، درباره مسائل منطقه با همتایان اروپایی مذاکره خواهد کرد.

از سوی دیگر، دولت سوئیس تاکید کرده در جریان سفر روحانی تعدادی توافق‌نامه و تفاهم‌نامه بین دو طرف، از جمله در خصوص توافق هسته‌ای و وضعیت خاور میانه و نزدیک، امضا خواهد شد.

به گزارش خبرگزاری مهر، رئیس‌جمهور ایران در این باره گفت: " در مورد مسائل مختلفی از قبیل: منطقه، ظلم‌هایی که به ملت سوریه می‌شود و جنایاتی که در حق مردم یمن انجام می‌شود، مذاکره خواهیم کرد، چرا که ایران می‌تواند نقش مهمی در ثبات خاورمیانه داشته باشد".

اگر چه سوئیس به لحاظ نظامی در منطقه خاورمیانه حضوری ندارد، اما این کشور در تماس‌های سیاسی منطقه نقش پررنگی دارد. سوئیس از سال ۱۹۸۰، حافظ منافع آمریکا در ایران است و مدتی هم حافظ منافع ایران در مصر بود. پس از قطع روابط ایران و عربستان، هم میانجی‌گری دیپلماتیک بین تهران و ریاض را قبول کرده است. بر اساس این روابط گسترده با همه طرف‌ها، سوئیس می‌تواند واسطه خوبی برای انتقال پیام‌های طرف‌های گوناگون باشد. شاید به همین دلیل است که روحانی تصمیم گرفته است که مذاکرات منطقه‌ای را در سوئیس انجام دهد.

سایر مسائل
علاوه بر برجام و مسائل منطقه‌ای، ایران دنبال تقویت روابط اقتصادی و تجاری با سوئیس است. در هئیت همراه رئیس‌جمهور، علاوه بر حضور چند وزیر، تعدادی از نمایندگان بخش خصوصی هم حضور دارند.

در سال ۲۰۱۶ و پس از رفع تحریم‌ها ایران و سوئیس بر ایجاد یک نقشه راه برای تقویت روابط دو جانبه اقتصادی توافق کردند.

به نوشته سوئیس‌اینفو، ایران هم به لحاظ اقتصادی و هم به لحاظ سیاسی برای سوئیس شریک مهمی است.

پرویز اسماعیلی، معاون ارتباطات و اطلاع‌رسانی دفتر رئیس‌جمهور، با بیان اینکه روحانی در برن با ایرانیان مقیم سوئیس گفتگو خواهد کرد، افزود دو طرف چندین سند برای تقویت همکاری سیاسی، اقتصادی و فرهنگی امضا خواهند کرد.
تبلیغات
تبلیغات
ارسال نظرات

نظرات بینندگان

(۳۰ نظر)
تبلیغات
تبلیغات
خط داغ
تبلیغات
تبلیغات