گیاهان تصفیه کننده هوا؛ ۱۰ گیاهی که سموم هوای اتاق را از بین میبرند

وجود گلدانهای گل و گیاه در خانه باعث ایجاد نشاط و سرزندگی ساکنان آن میشود. اما وجود این گیاهان غیر از اینکه باعث زیبایی محیط میشود، فواید دیگری نیز به همراه دارد. تصویه هوای خانه از آلایندههای مختلف هوا و رفع آلودگی از جمله آن فواید است.

اینکه با بستن در و پنجرهها مانع ورود آلودگی هوا به داخل خانه میشویم و تصور پاک بودن هوای درون خانه نه تنها تصوری اشتباه است، بلکه آلودگی هوای خانه تا ۵ برابر بیشتر از آلودگی هوای محیط بیرون است! این آلودگیها باعث ابتلا به بیماریهای مختلف تنفسی از جمله آسم میشوند و حتی ممکن است باعث عدم تمرکز و اختلاف در خواب شوند.
در سال ۱۹۸۹ میلادی، اداره کل ملی هوانوردی و فضا (ناسا)، با همکاری پژوهشگران سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا ((ALCA، مطالعهای با موضوع هوای پاک انجام گرفت. نتایج منتشر شده، لیستی از گیاهان موثر در تصویه هوای داخلی را ارائه داد. در این گزارش پیشنهاد شد که حداقل یک گیاه در هر صد فوت مربع در خانه یا محل کار خود داشته باشید.
این تحقیق توسط دکتر B.C.WOLVERTON انجام شد و نشان داد که برخی گیاهان در فیلتر کردن گازهایی مانند: بنزن، آمونیاک و فرمالدئید از هوا موثرهستند. آنها دریافتند گیاهان گرمسیری خاصی، که معولا با عنوان گیاهان خانگی مورد استفاده قرار میگیرند، در از بین بردن فرمالدئید، تری گلروتان، بنزن و سایر آلایندهها از هوا و جایگزین کردن آنها با اکسیژن قابل تنفس، کاملا موثرهستند.
در مورد آلایندههای داخلی بیشتر بدانیم!
تریکلراتیلن: این ترکیب که به TCE معروف است، یک ترکیب شیمیایی به فرمول C۲HCI۳ است که عموما به عنوان یک حلال صنعتی کاربرد دارد. این ماده در ظاهر یک مایع بی رنگ، غیرقابل اشتعال و معطر است. TCE نسبتا غیر فرار است و در هوای گرم هم به حالت مایع باقی میماند.
فرمالدئید: گازی با بوی تند است. این ترکیب سادهترین عضو گروه آلدئیدها بوده و فرمول شیمیایی آن HCHO است. فرمالدئید اولین بار توسط دانشمند روسی به نام الکساندر باتلر کشف شد. این گاز به آسانی از احتراق ناقص ترکیبات حاوی کربن ایجاد میشود. در دود حاصل از آتش سوزی جنگلها، حجم زیادی فرمالئید وارد جو میشود. همچنین دود حاصل از اگزوز خودروها و دود سیگار هم دارای مقداری فرمالدئید است. این گاز در کیسههای کاغذی، دستمال کاغذی، روکش تخته سه لا و پارچههای مصنوعی نیز یافت میشود. علائم مرتبط با قرار گرفتن در معرض کوتاه مدت عبارتند از: سوزش بینی، دهان و گلو و در موارد شدید، تورم حنجره و ریه ها.
بنزن: مایعی است بی رنگ، خوشبو و فرار که با شعله زرد رنگ همراه با دوده میسوزد. بنزن در تولید صنعتی گروهی از مواد، مانند پلی استایرن، لاستیک مصنوعی و نایلون استفاده میشود. همچنین در تولید رزین، روان کنندهها، مواد شوینده و مواد مخدر کاربرد دارد و در دود تنباکو، چسب و موم مبلمان یافت میشود. عوارض ناشی از قرار گرفتن کوتاه مدت در برابر بنزن عبارتند از: سوزش چشم، خواب آلودگی، سرگیجه، سردرد، افزایش ضربان قلب و در برخی موارد منجر به بیهوشی میشود.
زایلن: با فرمول C۶H۴ (CH۳) ۲ مایعی بی رنگ، فرار، قابل اشتعال و خوش بو است. زایلن به دی متیل بنزن نیز معروف است. این ماده یکی از ۳۰ ترکیب شیمیایی است که به صورت انبوه تولید میشود و در صنایع تولید لاستیک، رنگ، چسب، جلادهنده، روان کننده و جوهر، آبکاری، چرم، کاغذ، مواد شوینده و پاک کننده و انواع سوختها از ترکیبات زایلن استفاده میشود. علائم مرتبط با قرار گرفتن در معرض کوتاه مدت، عبارتند از: سوزش گلو، سرگیجه، سردرد، مشکلات قلبی، آسیب کبدی و کلیوی و کما.
آمونیاک: در پاک کنندههای پنجره، واکس کف، نمک بو و کود یافت میشود. علائم مرتبط با قرار گرفتن در معرض کوتاه مدت عبارتند از: سوزش چشم، سرفه و گلودرد.
نیتروژن دی اکسید (NO۲): این گاز در دمای معمولی زرد و در دماهای بالاتر به رنگ قهوهای سرخ فام است و بویی بسیار تند و زننده دارد. نیتروژن دی اکسید مضر، با انتشار گازهای گلخانهای از وسایل نقلیه و کارخانهها، ایجاد میشود. در مناطقی که ازدحام وسایل نقلیه و ترافیک است، این گاز غلظت بیشتری دارد. دی اکسید نیتروژن یک ماده تحریک کننده دستگاه تنفس است و سیستم قلبی و عروقی و تنفسی را به شدت تخریب میکند.
دی اکسید گوگرد (SO۲): این گاز با سوختن مواد در صنایع کارخانهها تشکیل میشود. تنفس این گاز به تحریک پوشش ریهها، گلو و بینی و در حالت شدیدتر، باعث ابتلا فرد به بیماریهای تنفسی و سایر مشکلات قلبی-عروقی میشود.
ذرات معلق جو: ماده ذرات معلق یا SPM، به ذرات معلق جامد و مایع موجود در هوا اشاره دارد که اندازه آنها بسیار کوچک است. این مواد نیز تاثیراتی بر سیستم مجاری تنفسی و قلبی ایجاد میکنند. قرار گرفتن طولانی مدت در معرض اینگونه مواد، باعث بیماری آسم و عملکرد ضعیف سیستم قلبی-عروقی میشود.
گیاهان تصویه کننده هوا از نظر ناسا
پیچک انگلیسی (پاپیتال)

سانسوریا

بنجامین

عنکبوتی یا گندمی

آگلونما

پتوس

اسپاتی فیلوم یا چمچمهای

گل داوودی
سرخس برگ شمشیری

نخل پروانهای

تمامی گیاهان نامبرده، از جمله گیاهان موثر در پاکسازی هوای محیط هستند و نگهداری، تکثیر و تهیه آنها بسیار آسان است. قبل از خرید گل و گیاهان آپارتمانی به این گزینه توجه کنید که با تهیه این نمونه گیاهان، محیطی بسیار دلپذیرتر و پاکیزه خواهید داشت.