سازمان ملل: تغییر شرایط جوی بازگشت ناپذیر است
یک گروه از مشاوران سازمان ملل متحد گزارشی مهم را تایید کرده اند که در آن تغییرات آب و هوا بعنوان "موضوعی غیرقابل انکار" مطرح شده است که ممکن است تاثیرات "ناگهانی و برگشت ناپذیری" در پی داشته باشد.
دانشمندان پس از مذاکراتی طولانی در شهر والنسیا، سرانجام بر سر سندی به توافق رسیدند که امیدوارند به مبنایی برای گفتگوها درباره مرحله بعد مبارزه با تغییر شرایط آب و هوایی تبدیل شود.
این دانشمندان از جمله تایید کرده اند که سرعت تولید دی اکسید کربن نسبت به یک دهه قبل بالاتر رفته است.
سند این گزارش در شهر والنسیا رسما توسط بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد ارائه شد.
بان در ابتدای صحبت برای ارائه سند، به گروه بین دولتی پژوهش درباره تغییر شرایط آب و هوایی (IPCC) و هزاران دانشمند درگیر در برنامه های این گروه بخاطر دریافت جایزه صلح نوبل تبریک گفت.
دبیر کل سازمان ملل متحد که به تازگی از یک سفر حقیقت یابی به قطب جنوب و آمریکای جنوبی بازگشته بود، درباره تهدید "برخی از ارزشمندترین گنجینه های سیاره" توسط انسان ابراز نگرانی کرد و گفت: «کل جامعه انسانی باید در قبال این گنجینه مسئولیت پذیر باشد.»
نمایندگان گروه بین دولتی پژوهش درباره تغییر شرایط آب و هوایی، هزاران تحلیل علمی را خلاصه کردند و در سند خود نتایج سه گزارش عمده در سال جاری در باره مبنای علمی پدیده تغییر شرایط آب و هوایی، آثار آن، و راه های حل مشکل را جمع آوری نمودند.
تاثیرات "ناگهانی و برگشت ناپذیر"
یکی از نتیجه گیری های اصلی این گزارش این است که تردیدی در تغییرات آب و هوایی نیست و به احتمال 90 درصد، عامل اصلی این تحولات انتشار گازهای گلخانه ای توسط انسانها بوده است.
این گزارش تاکید می کند که می توان تاثیرات منفی گازهای گلخانه ای را تا میزان زیادی، با هزینه ای قابل قبول کاهش داد.
خلاصه این گزارش که روز جمعه در والنسیا مورد بحث قرار گرفت نتایج گزارش های پیشین را تایید می کند که طی آن تاکید شده بود تغییرات آب و هوایی ممکن است عواقبی "ناگهانی و غیرقابل برگشت" به همراه داشته باشد.
از جمله این عواقب ممکن است آب شدن یخچالهای طبیعی و انقراض نسل برخی موجودات باشد.
در این گزارش آمده است: «اگر به نسبت ارقام موجود در سالهای 1980 تا 1999، افزایش در متوسط درجه حرارت کره زمین بیش از 1.5 تا 2.5 درجه سانتی گراد باشد، تقریبا 20 تا 30 درصد موجوداتی که تا کنون درباره آنها تحقیق بعمل آمده است، احتمالا در معرض خطر بیشتری برای انقراض قرار خواهند داشت.»
در این گزارش همچنین هشدار داده شده که احتمالا :
بین 75 تا 250 میلیون نفر کمتر از رقم کنونی در جهان به آب تازه دسترسی خواهند داشت
برداشت از محصولات کشاورزی دیم تا نصف کاهش خواهد یافت
در آفریقا، امنیت منابع غذایی حتی از حال حاضر هم کمتر خواهد بود
آسیب های گسترده ای به تپه های مرجانی وارد خواهد شد
گفته می شود که مذاکرات بسیار دشوار بوده و برخی کشورها نظیر آمریکا خواستار ملایم کردن لحن گزارش بوده اند.
هانس ورولم مدیر برنامه های تغییرات آب و هوایی که وابسته به صندوق جهانی حیات وحش است گفت: «بعد از ارائه این گزارش، هیچ سیاستمداری نمی تواند بگوید که از تغییرات آب و هوایی اطلاع ندارد و نمی داند برای مقابله با آن چه کند.»
یافته های گزارش جدید IPCC در نشست بعدی کنوانسیون تغییرات آب و هوایی سازمان ملل متحد و پروتکل کیوتو مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
این نشست در سوم دسامبر در بالی برگزار می شود.