فرارو- وزیر خارجه آمریکا با ابراز نگرانی از دستیابی ایران به مرحله غیرقابل برگشت در صنعت هستهای، بر «فوریت» احیای برجام تاکید کرد.
آنتونی بلینکن وزیر خارجه آمریکا که برای شرکت در نشست گروه هفت به بروکسل سفر کرده است به شبکه تلویزیونی «سیبیاس» گفت از زمان خروج آمریکا از برجام، تهران محدودیتهای اعمال شده در برجام را نادیده گرفته و از آنها فراتر رفته است.
او تصریح کرد، تهران موفق شده در این مدت به پیشرفتی قابل توجه و سریع در زمینه غنیسازی و افزایش غلظت اورانیوم در سطوح بالا برسد.
وزیر خارجه آمریکا در ادامه گفت: «در صورت تداوم این روند، ایران به دانشی در زمینه غنیسازی دست مییابد که بازگشت از آن بسیار دشوار خواهد بود و به همین دلیل، احیای برجام فوریت دارد.»
بلینکن در پاسخ به این سوال که آیا گزارش اخیر واشنگتنپست مذاکرات وین را تحت تاثیر قرار خواهد داد یا نه، گفت وقتی پای مذاکرات هستهای به میان میآید، آمریکا هیچیک از مسائل یا منافع دیگر را در ازای پیشرفت مذاکرات هستهای معامله نخواهد کرد.
روزنامه واشنگتنپست اخیرا به نقل از برخی مقامات سابق و فعلی آمریکا بدون ذکر نام آنها مدعی شد روسیه قصد دارد ایران را به ماهواره تجسسی باهدف شناسایی اهداف نظامی مجهز کند.
بلینکن افزود فکر می کند که جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا در دیدار با ولادیمیر پوتین این مساله را مطرح خواهد کرد.
ششمین دور مذاکرات هستهای برای رایزنی در خصوص وضعیت «برجام» از روز شنبه با حضور نمایندگان کشورهای انگلیس، فرانسه، آلمان، چین و روسیه (گروه 1+4) و نماینده اتحادیه اروپا در شهر وین آغاز شد.
این گفتوگوها در شرایطی آغاز میشوند که نمایندگان تقریباً همه طرفهای حاضر در گفتوگوها کماکان میگویند مسائلی باقی مانده که لازم است حل و فصل شوند، هر چند ارزیابی آنها از اینکه این مسائل تا چه اندازه قابل حل هستند متفاوت است. روسیه تا به حال خوشبینتر از سایر طرفها درباره حلپذیر بودن این اختلافات اظهارنظر کرده، در حالی که آمریکاییها و طرفهای غربی با ظن و گمان بیشتری درباره احتمال حصول نتیجه صحبت میکنند.
سید عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر خارجه ایران تأیید کرده که مسائل فنی زیادی در گفتوگوها باقی ماندهاند و احتمال نمیرود طرفها بتوانند ظرف هفته جاری به جمعبندی نهایی برسند.
او گفت: « با وضعیت پیچیدهای مواجه هستیم به این دلیل که هم بازگشت آمریکا به برجام یکسری مسائل فنی، حقوقی و سیاسی دارد و هم راستی آزمایی اقدامات آمریکا، از پیچیدگیهایی برخوردار است و باید برای آن برنامه ریزی شود و در آن خصوص دقت شود و برای آن شاخص تعیین شود.»
در همین رابطه امروز سعید خطیب زاده سخنگوی وزارت خارجه گفت: «دو سه موضوع اساسی نیز همچنان باقی مانده که اینها نیز در حال گفتگو است.»
سخنگوی وزارت خارجه تاکید کرد که میتوانم بگویم، که این دور، دور آخر نخواهد بود.
برخی معتقدند که دلیل تاخیر در پایان مذاکرات انتخابات ریاست جمهوری ایران است اما خطیب زاده در این رابطه گفت: «صراحتا عرض کنم، گفتگوها ارتباطی به انتخابات و تحولات داخلی ایران ندارد. گفتگوها نه فرسایشی شده است و نه وقت اضافه آوردیم. بحث من این است که خیلی وقت کم داریم.»
خطیبزاده تصریح کرد: "موضوعات باقیمانده موضوعاتی است که نیازمند تصمیمات سیاسی هستند. امیدواریم این تصمیمها در پایتختهای اروپایی و واشنگتن اعمال شود."