آلن ایر: خواستار لغو تحریم ها هستیم
وزارت خارجه آمریکا در پایگاه اطلاعرسانی رسمی خود در سال ۲۰۱۱ از ابتکاری گفت که «از آلن بپرسید» نام گرفت. هدف این ابتکار ارتباط و طرح سوالات بود که مستقیما سخنگوی پارسیزبان وزارت خارجه پاسخگوی آن باشد؛ «آلن ایر» راهی برای تعامل با ایرانیان معرفی شده بود.
این ادعا در سطح رسانهای ادعای درستی است. او پاسخگو است و تاکید زیادی دارد که پاسخهایش بدون «هیچ» دخل و تصرفی چاپ شود. به بهانه سفر رییسجمهوری به سازمان ملل و تحرکات جدید دیپلماتیک سوالهایی را از او مطرح کردیم. او پیشتر در مصاحبه با رسانههایی مثل «الشرق الاوسط» و «دویچهوله» به بحران سوریه و ارتباط با ایران مفصلا اشاره کرده است.
نکتههای قابل توجه در مصاحبههای پیشین و گفتوگوی حاضر تاکید بدون عقبنشینی آمریکا بر راهحل دیپلماتیک است و اینکه حمله نظامی هدف نیست. این لحن در سخنرانی اوباما در اجلاس امسال هم قابل توجه بود. آنجایی که گفت «ما دریافتیم که دموکراسی با حمله نظامی محقق نمیشود.» شاهبیت این مصاحبه تاکید بر دیپلماسی و تحقق اقدامات عملی از سوی ایران و پاسخ متقابل حتمی آمریکا در برابر آن خواهد بود.
اوباما گفت که هم ایشان هم رییسجمهوری ایران جناب آقای دکتر روحانی از چالشهای پیشرو خوب آگاه هستند و خود این تماس تلفنی، که اولین تماس بین روسای جمهوری اسلامی ایران و آمریکا از ۱۹۷۹ بود، هم نشانگر بیاعتمادی عمیق موجود بین دو طرف است و هم شانس و توانایی پشت سرگذاشتن این تاریخ پر از اختلافات.
اوباما گفت که باورشان این است که اساس و پایهای برای چنین راهحلی هست. ایشان صریحا خدمت دکتر روحانی گفت از حق ایران برای استفاده صلحآمیز از انرژی هستهای در متن پایبندی به تعهداتش احترام میگذارد. اوباما اضافه کرد که محک عمل برای ایران اقداماتی معنادار، شفاف و قابل تایید خواهد بود، که چنین اقداماتی موجب کاهش و برداشتهشدن تحریمهای جامع بینالمللی موجود خواهد بود. اوباما هم از احترام فراوانشان نسبت به مردم و ملت ایران صحبت کرد.
رییسجمهور اوباما و وزیر امور خارجه کری هر دو بر این باورند که این گفتهها باید به بوته آزمایش سپرده شوند. ما از تغییر در لحن دولت آقای دکتر روحانی و شخص ایشان استقبال میکنیم، اما همانطور که همیشه گفتهایم، بین حرف تا عمل تفاوت هست - به قول معروف بین حرف تا عمل یک آسمان فاصله است. ما اکنون تمرکزمان بر عمل است، اقدامات عملی برای پشتیبانی از گفتهها. اما ما معتقدیم که حالا فرصتی برای دیپلماسی هست.
او بارها گفته است که خواهان راهحلی دیپلماتیک برای مساله اتمی ایران است، راهحلی که به نگرانیهای جامعه جهانی در مورد ابعاد احتمالی نظامی برنامه اتمی ایران بپردازد، در حالی که حقوق ایران را نیز، بهعنوان کشور عضو معاهده عدمگسترش سلاحهای هستهای (انپیتی)، حفظ کند.
رییسجمهوری اوباما در این نامه اشاره کرد که ایالات متحده آماده حل مساله اتمی به شیوهای است که ایران میتواند به دنیا نشان دهد که هدف برنامه هستهایاش اهداف صرفا صلحآمیز است. نامه همچنین این پیام را منتقل کرد که پرداختن به مساله اتمی اقدامی سریع میخواهد، زیرا همانطور که ما بارها گفتهایم روزنه حل این مساله از طریق دیپلماسی باز است اما برای همیشه باز نخواهد ماند.
ما خواستار آنیم که تحریمها لغو و برداشته شوند و اقتصاد ایران مجددا به اقتصاد دنیا متصل شود، اما این تنها در صورتی محقق میشود که ایران در جهت برطرفکردن نگرانیهای جهانی در مورد برنامه هستهایاش حرکت کند. در مورد اقدامات انساندوستانه، غذا و دارو، اینها از تحریمها مستثنا هستند. دفتر کنترل اموال خارجی وزارت خزانهداری در آغاز این ماه مراحل اداری و کاغذ بازی را برای درخواست مجوز خاص برای خدمات بهداشتی، کمکرسانی شرایط اضطراری، حفاظت از حیاتوحش و پروژههای حقوقبشری در ایران، حذف کرد. این دفتر همچنین «اقدامات مربوط به مسابقات و رویدادهای ورزشی، تامین مالی ورزشکاران، مربیگری، داوری و تعلیم علاوه بر دیگر فعالیتها» را مجاز کرد.