فواید روغنهای گیاهی
روغنهای گیاهی از دانههای سبزیجات و میوههایی که محتوای روغن دارند، گرفته میشوند و برای بسیاری از مردم جهان بخش مهمی از رژیم غذایی را تشکیل میدهند.
روغنهای گیاهی در کل مجموعه ای از فواید مانند کاهش خطر بیماریهای قلبی عروقی، سوخت و ساز و گوارش بهتر، احتمال کمتر ابتلا به سرطان پستان، و تامین اسیدهای چرب امگا-۳ را ارائه میکنند. در ادامه نگاهی به ارزش غذایی و فواید سلامت روغنهای گیاهی و میوه ای خواهیم داشت.
روغن سویا
این روغن از دانههای سویا استخراج میشود و سرشار از اسیدهای چرب است. روغن سویا از محتوای مواد معدنی و ویتامین بالایی برخوردار است و ویژگیهای آنتی اکسیدانی، این روغن را به انتخابی بسیار سالم تبدیل میکنند.
از جمله فواید سلامت روغن سویا میتوان به سیستم ایمنی بهتر، چشمان و پوستی سالمتر، و کاهش عوارض قلبی اشاره کرد. همچنین، این روغن به کاهش نشانههای بیماری آلزایمر کمک میکند.
روغن زیتون
روغن زیتون از میوه زیتون استخراج میشود. بیشتر غیر گیاهخواران میتوانند از ماهی و روغن ماهی اسیدهای چرب امگا-۳ را دریافت کنند، اما گیاهخواران و وگانها میتوانند از روغن زیتون برای این کار استفاده کنند.
از روغن زیتون برای پختوپز، اهداف دارویی، در محصولات آرایشی و بهداشتی و صابونها، برای مکملهای دارویی و گاهی اوقات به عنوان سوخت استفاده میشود. از انواع مختلف روغن زیتون میتوان به بکر، فرا بکر، خالص و لامپانت اشاره کرد.
روغن نارگیل
از جمله روغنهای گرمسیری محبوب است که فواید درمانی و سلامت مختلفی دارد. روغن نارگیل میتواند به پیشگیری از ریزش مو، پیری زودرس، و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک کند. از این روغن برای آشپزی، ماساژ و به عنوان یک روغن حامل استفاده میشود.
روغن آفتابگردان
یک روغن غیر فرار است که از دانههای آفتابگردان استخراج میشود. روغن آفتابگردان حاوی اسیدهای چرب و ویتامین E است و از این رو گزینه ای سالم محسوب میشود.
این روغن به افزایش انرژی، بهبود سلامت پوست و مو، پیشگیری از بیماریهای قلبی، کاهش شدت آرتروز و آسم، و بهبود رشد مجدد سلول پوستی کمک میکند.
رشد سلولی و محافظت: روغنهای گیاهی مانند گلرنگ، پنبه دانه، آفتابگردان، بادام و جوانه گندم همگی سرشار از ویتامین E هستند که بدن برای محافظت و رشد سلولی به آنها نیاز دارد. این ویتامین فواید بسیاری برای بدن دارد. ویتامین E برای تقویت سیستم ایمنی بدن تا تحریک دستگاه گوارش نیاز است.
این ویتامین از بافتهای بدن مانند پوست، چشمان، پستان، و کبد محافظت میکند. پیشگیری از بیماری قلبی: چربیهای اشباع نشده تک پیوندی و چند پیوندی از جمله اشکال فراوان چربی در روغنهای گیاهی هستند. چربیهای اشباع نشده چند پیوندی به کاهش سطوح کلسترول و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی کمک میکنند.
افزون بر این، ویتامین E موجود در روغنهای گیاهی به پیشگیری از بیماریهای قلبی و از بین بردن لختههای خون که دلیل بیماریهای قلبی است، کمک میکند.رشد و نمو: بدن به اسیدهای چرب برای انجام عملکردهای مختلف نیاز دارد و روغنهای گیاهی منبع خوبی برای آنها هستند.
دو نوع اسید چرب به نامهای امگا-۳ و امگا-۶ وجود دارند. بدن به طور طبیعی این چربیها را تولید نمیکند و آنها را از مواد غذایی دریافت میکند.
آلفا-لینولنیک، یک نوع اسید چرب امگا-۳، در روغنهای سویا، کانولا و دانه کتان یافت میشود که بسیار مشابه اسیدهای چرب موجود در ماهی است.
اسیدهای چرب امگا-۳ به عنوان یک ضد التهاب شناخته میشوند و بر همین اساس است که برای افرادی که از ناراحتیهای قلبی مزمن، پوستی، و گوارشی رنج میبرند، بسیار توصیه شده است.
روغن بادام زمینی
این روغن محبوب در پخت و پز از بادام زمینی استخراج میشود. در کنار میزان خوب از اسیدهای چرب، روغن بادام زمینی سرشار از ویتامینها، مواد معدنی، و ترکیبات آلی است.
این روغن به حفظ سطوح کلسترول، فشار خون، و سلامت کلی قلب کمک میکند. همچنین با مصرف روغن بادام زمینی میتوان ظهور نشانههای پیری مانند چین و چروکها را به تاخیر انداخت.
روغن کنجد
یکی از روغنهای گیاهی با محبوبیت کمتر است که از دانههای کنجد استخراج میشود و میتواند جایگزینی سالم برای روغنهای گیاهی ناسالم مشخص باشد.
روغن کنجد سرشار از مواد معدنی مانند روی، مس، کلسیم، منیزیم و همچنین طیف گسترده ای از چربیهای اشباع و تیروزین است.
منبع: روزنامه آرمان امروز