دولت سایه؛ پیشنهاد اصولگرایان به رئیسی
به گزارش شرق، هر دو از یاران ابراهیم رئیسیاند و در هفتههای اخیر همراه رئیسی و سخنران سفرهای تبلیغاتی او بودهاند. عزتالله ضرغامی در کانال تلگرامی خود نوشت: «به جناب آقای رئیسی خداقوت میگویم. او با پشتوانه قریب به ١٦ میلیون رأی که در تاریخ انتخابات کشور بهعنوان نفر دوم بیسابقه است، وضعیت استثنائی دارد. او میتواند در جایگاه نظارتی و آلترناتیو قوی نسبت به دولت، در پیگیری مطالبات مردم و ضمانت اجرائی وعدهها نقش تاریخی ایفا کند».
محسن رضایی هم در رقابتهای انتخاباتی سال ٨٨ بهطور جدی تشکیل دولت سایه با حضور «سابقون» را جزء برنامههای خود ذکر کرده بود بهطوریکه کارکرد آن نظارت و مشورت و رصد باشد تا کشور در مواقع خاص و بزنگاهها غافلگیر نشود. احزاب جمعوجور و کوچکتری همچون نواندیشان ایران اسلامی هم آن زمان به منظور تعمیق فرهنگ سیاسی و حزبی در مقاطعی اعلام آمادگی كردند تا دولت در سایه تشکیل دهند.
دولت در سایه چیست
دولت سایه در اصطلاح سیاسی به هیئت دولت رویکارنیامده اطلاق میشود که با هدف در دستگرفتن کنترل دولت در واکنش به یک حادثه منتظرمانده است. در نظامهای پارلمانی اغلب بزرگترین حزب مخالف خود را «دولت سایه» مینامند. در بریتانیا و برخی نظامهای پارلمانی دیگر، احزاب مخالف با تشکیل یک دولت سایه، وزيران و مسئولان دولت احتمالی خود را منصوب میکنند تا ضمن زیر نظر قراردادن عملکرد حزب حاکم، همواره برای بهدستگرفتن قدرت آماده باشد.
اما از دولت سایه تعاریف دیگری هم شده که با تعریف کلاسیک و مرسوم آن متفاوت است. در تغییر و تحولات وزارت نفت در دولت اول احمدینژاد، شجاعپوریان، نماینده وقت مجلس، وجود دولت سایه را بدعتی غلط و خطرناک در دولت نهم ارزیابی كرد. از نظر او افرادی بهعنوان حلقه مشاوران امین و نزدیک ریاستجمهوری ظاهرا در اشکال قانونی بازرسی و نظارت در امور وزارتخانهها دخالت میکنند. این عضو فراکسیون اصلاحطلب مجلس هفتم در این زمینه مشخصا به داوود احمدینژاد، برادر رئیسجمهور و صادق محصولی اشاره کرده بود. البته بعدا مشخص شد در این حلقه نزدیکان احمدینژاد یا دولت بهاصطلاح سایه، مشايی نقش محوری دارد.
قالیباف هم میخواهد سایه شود
محمدباقر قالیباف، رقیب انصرافی رئیسی، دیروز در بیانیهای ضمن تبریک انتخابات به مردم، رهبری و رئیسجمهور منتخب، مدعی شده که او هم پیگیر مطالبات مردم و وعدههای رئیسجمهور خواهد شد. به نظر میرسد او هم قرار است نقش دستیار رئیسی در دولت در سایه احتمالی را ایفا کند. شاید هم دولت در سایه دوم را تشکیل دهد. او در این بیانیه همچنان بر ایده ٤ و ٩٦ درصدی خود تأکید کرده و گفته که وظیفهاش حمایت و پیگیری مطالبات ٩٦ درصد است.