طرز تهیه فالوده کرمانی؛ دسر خنک و خوشمزه فصل تابستان

فالوده کرمانی نوعی فالوده بسیار خوشمزه و سنتی شهر کرمان است که برای رفع عطش در گرمای تابستان یک انتخاب عالی است.
فراروـ غذاهای محلی خیلی خوشمزه و متنوع هستند و به هر کجای ایران که سفر کنید، مجموعه متنوعی از غذاهای خوشمزه محلی را میبینید که هرکدام طعم مخصوص به خود را دارند و با مواد غذایی سالم و مقوی تهیه میشوند. شهر کرمان دارای غذاهای سنتی لذیذ و پر طرفداری است و فالوده کرمانی یکی از دسرهای خوشمزه و خنک این شهر است که شباهت زیادی به فالوده شیرازی دارد با این تفاوت که به جای رشتهای حالت دانه دانه دارد. این فالوده همراه با شربت گلاب و زعفران برای فصل تابستان و رفع عطش و گرما بسیار مفید است.
به گزارش فرارو؛ اگر دوست دارید این دسر خنک و خوشمزه را با روشی آسان در منزل تهیه کنید، در ادامه این مطلب با طرز تهیه فالوده شیرازی همراه ما باشید.
مواد لازم برای تهیه فالوده کرمانی
- نشاسته گل: 1 پیمانه
- آب: 4 پیمانه
- ترکیب آب و یخ: 1 کاسه بزرگ
مواد لازم برای شربت
- شکر: 2 پیمانه
- آب: دو پیمانه
- تخم شربتی و خاکشیر: از هر کدام 1 قاشق غذاخوری
- زعفران دم کرده غلیظ: به میزان لازم
- گلاب: یک چهارم لیوان
طرز تهیه فالوده کرمانی
برای درست کردن این فالوده خوشمزه ابتدا نشاسته گل را داخل یک قابلمه مناسب بریزید و با آب سرد مخلوط کنید تا نشاسته کاملا داخل آب باز شود.
در مرحله بعد قابلمه را روی حرارت ملایم اجاق گاز بگذارید و مدام مواد را هم بزنید تا کم کم به غلظت فرنی برسد و غلیظ شود.
آب و یخ را داخل یک کاسه بزرگ بریزید و اجازه بدهید یخها آب شود، سپس یک آبکش با سوراخهای کمی درشتتر روی کاسه بگذارید و نشاسته غلیظ شده را کم کم داخل آبکش بریزید و اجازه بدهید از سوراخهای آبکش رد شود.
بعد آبکش را بردارید و فالوده را داخل آب یخ هم بزنید که حالت دانه دانه پیدا کرده است.
اجازه بدهید فالوده 5 دقیقه داخل آب یخ بماند، سپس آن را آبکش کنید و اجازه بدهید آب اضافهاش خارج شود. در مرحله بعد آب و شکر را خوب مخلوط کنید تا شکر کاملا با آب حل شود، سپس فالوده آبکش شده را داخل شربت بریزید.
حالا زعفران دم کرده، گلاب، خاکشیر و تخم شربتی را اضافه کنید و مواد را هم بزنید. در این مرحله فالوده کرمانی خوشمزه ما آماده سرو است، نوش جان.
نکات مهم
ـ خاکشیر گیاهی از تیره شب بویان است که طبع گرم و تر دارد. خاکشیر برای درمان یبوست، درمان اسهال، از بین بردن جوشهای صورت، کنترل فشار خون، رفع عطش، ضد عفونی کننده، دفع سنگ کلیه، تقویت معده، کاهش آلرژی، رفع بواسیر و واریس و... موثر است. برای شستن خاکشیر ابتدا آن را در یک کاسه آب سرد خیس کنید و بگذارید ده دقیقه بماند؛ سپس آن را از صافی ریز رد کنید و صافی را چند ثانیه زیر شیر آب بگیرید تا خاکشیر کاملا تمیز شود.
ـ تخم شربتی دانه گیاه ریحان است و در شهرهای مختلف با نامهای گوناگونی ازجمله بادروج، تره خراسانی، حوک، اوقیمن و بورنگ شناخته میشود. این دانه گیاهی طبعی گرم و تر دارد. تخم شربتی سرشار از آنتی اکسیدان است و برای سلامت پوست، مو، کبد و... مفید است؛ همچنین در کاهش وزن نیز تأثیر بسزایی دارد. برای شستن تخم شربتی ابتدا یک کاسه بزرگ را از آب پر کنید؛ سپس تخم شربتی را داخل آن بریزید. برای جلوگیری از چسبیدن تخم شربتیها آنها را با چنگال هم بزنید و بعد صبر کنید تا تخم شربتیها تهنشین شوند. در این حالت آشغال یا خاشاک داخل تخم شربتی بعد از چند ثانیه روی آب باقی میماند. حالا آب را خالی کنید و دوباره روی تخم شربتیها آب بریزید. این کار را چند بار تکرار کنید. در مرحله آخر تخم شربتی را هم بزنید تا اگر هنوز خاشاکی در آن باقی مانده باشد، روی آب بیاید. حالا تخم شربتی را داخل یک کاسه دیگر بریزید و دوباره آن را پر از آب کنید و بعد از چند ثانیه آب را خالی کنید. این کار را هم دو تا سه بار انجام بدهید. توجه داشته باشید که این مراحل باید خیلی فوری و قبل از لعابی شدن تخم شربتی انجام شود.
ـ همانطور که میدانیم گلاب عصاره خوشبوی گل محمدی است که مرغوبترین نوع آن در شهرهای کاشان و میمند فارس تهیه میشود. امروز در همه فروشگاهها و سوپر مارکتها شیشههای گلاب را در اشکال و با نامهای تجاری گوناگون میبینیم که بسیاری از آنها خالص نیستند و عطر و بوی گلاب اصیل را ندارند. گلاب اصل بوی گل محمدی میدهد و شما بوی ترشیدگی از آن استشمام نمیکنید. رنگ گلاب اصل شفاف، روشن و بدون رسوب است. گلاب اصل همچنین طعمی سنگین و مایل به تلخی دارد؛ پس هنگام خرید گلاب به این نکات توجه داشته باشید.
ـ نشاسته حاوی فیبر، گندم، کلسیم و ویتامین بی است که در عین حال بسیار کم کالری است. نشاسته در بدن به قند تبدیل میشود و به همین دلیل برای تأمین انرژی مناسب است. نشاسته برای تنظیم قند خون، تقویت معده، و بهبود سرفه و گرفتگی صدا بسیار موثر است. منبع اصلی نشاسته گندم، ذرت و سیب زمینی است. در تهیه نشاسته گل ابتدا دانه گندم را در آب خیس میکنند تا دانهها حجیم شوند. بعد برای شکستن پوسته بیرونی آنها را آبکشی میکنند تا جوانه به دست بیاید و در یک روند جداسازی نشاسته گل را از جوانه آن جدا میکنند. نشاسته گل به صورت پودر، شربت و حجیم در بازار موجود است که برای تهیه زولبیا نوع حجیم آن کاربرد دارد.