bato-adv
کد خبر: ۱۳۹۱۲۸

انتقاد مطهری از نقل‌قول‌های غیرموثق نمایندگان از رهبری

تاریخ انتشار: ۰۹:۱۱ - ۰۲ بهمن ۱۳۹۱
«جمعی از نمایندگان مجلس برای اعتراض به رفتار برخی نمایندگان در طرح نقل‌قول‌های غیرمستقیم از مقام معظم رهبری، به رییس مجلس نامه می‌نویسند.» این خبری بود که دیروز خبرگزاری «ایلنا» منتشر کرد. آن‌گونه که گزارش شده یکی از نمایندگان مجلس با اعلام این خبر گفته «روند استفاده از نقل‌قول‌های غیرموثق از مقام معظم رهبری برای استفاده سیاسی و جناحی، نمایندگان را بر آن داشت تا با ارسال نامه‌ای به «علی لاریجانی» رییس مجلس شورای اسلامی، نسبت به این مساله اعتراض کرده و خواستار موضع‌گیری صریح ایشان شوند. شکایتی هم از این نمایندگان برای رسیدگی بیشتر تقدیم کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی می‌شود.»

این اولین‌بار نیست که نقل‌قول‌های غیرموثق از مقام معظم رهبری در مجلس تذکرات نمایندگان را در پی داشته است. همواره در بزنگاه‌های مهم موارد حساسی که مجلسیان بنای تصمیم‌گیری در اموری همچون استیضاح وزرا، طرح سوال از رییس‌جمهوری، تحقیق و تفحص و... را داشته‌اند نقل‌قولی از رهبری از سوی برخی نمایندگان در مجلس منتشر شده و در مقابل منتقدانی بوده‌اند که نظر مطرح شده را نظر رهبری ندانسته‌اند.

از جمله هنگامی که چندی پیش هنگام بررسی صلاحیت وزرا برخی از نمایندگان در دفاع از وزرای احمدی‌نژاد به نقل‌قول‌هایی از مقامات ارشد نظام پرداختند. «علی مطهری» معترض شد و گفت: «به این حرف‌ها که گفته می‌شود رهبری گفته‌اند به فلانی رای دهید یا ندهید توجه نکنید چون فلسفه وجودی مجلس را از بین می‌برد. مگر اینکه صدایشان را بشنویم یا نوشته ایشان را ببینیم.» 

غلامرضا مصباحی‌مقدم هم وارد این ماجرا شد. او هم در صحن علنی تذکر داد: «مقام معظم رهبری بارها فرمودند من اگر چیزی را لازم بدانم به صراحت اعلام می‌کنم. رهبری نیاز به سخنگو ندارد.» وی از برخی از نماینده‌ها و وزرا نسبت به سوءاستفاده از جایگاه مقام معظم رهبری گلایه کرد و گفت: «اگر قرار است با روایت از نظرهای مقام رهبری تحکیم شود که باید به فلان وزیر رای داد پس گویا نماینده‌ها اینجا بیهوده بررسی کرده و وقت خود را درباره بررسی و موافقت و مخالفت تلف می‌کنند.»

پس از آن مطهری در نطق پیش از دستور خود در صحن علنی مجلس تاکید کرد: «ما نمایندگان مجلس در جلسات رسمی و غیررسمی خود جملاتی از این قبیل را زیاد شنیده‌ایم که «آقا مخالف این طرح هستند»، «رهبری با استیضاح فلان وزیر مخالف هستند»، «رهبر انقلاب نسبت به قرائت فلان گزارش ملاحظاتی دارند» و بدیهی است اکثریت نمایندگان با شنیدن چنین جملاتی از روی احترام و اعتقاد از اظهارنظر خودداری می‌کنند یا از اجرای طرح خود منصرف می‌شوند و این یعنی محدود شدن اختیارات نمایندگان و بازداشتن آنها از انجام بخشی از وظایف خویش و نادیده گرفتن حقوق موکلین خود. این‌گونه جملات که گاهی با حسن‌نیت گفته می‌شود مانند زنجیری است که دست و پای مجلس را می‌بندد علاوه بر اینکه راه را برای متملقان و چاپلوسان و فرصت‌طلبان باز می‌کند و افرادی با نزدیک کردن خود به کانون قدرت الهی ولایت فقیه و نقل‌قول از این و آن میدان را به دست می‌گیرند و با تعطیل کردن تعقل، نوآوری و میراندن حریت و آزادگی مانع اصلاحات اجتماعی می‌شوند و با عوامفریبی مصلحان جامعه را به حاشیه می‌رانند.»

نقل‌قول‌های غیرموثق از رهبری گاهی هم با واکنش دفتر ایشان مواجه شده است. تا جایی که روابط عمومی دفتر مقام معظم رهبری در اطلاعیه‌ای تاکید کرد: «اصحاب رسانه و تریبون از نقل یا انعکاس هرگونه مطلب منتسب به رهبر معظم انقلاب اسلامی و دفتر معظم‌له، که خارج از مجاری رسمی دفتر مقام معظم رهبری منتشر می‌شود، به طور جدی خودداری نمایند.»

اکنون خبرگزاری «ایلنا» گزارش داده که برخی نماینده‌ها در حال تهیه نامه اعتراضی خطاب به هیات‌رییسه درخصوص نقل‌قول‌های غیرموثق از رهبری در مجلس هستند. با «علی مطهری» نماینده تهران که از معترضان به نقل‌قول از رهبری در مجلس هستند، گفت‌وگویی انجام دادیم که در پی می‌آید:

‌نقل‌قول‌هایی که از رهبری توسط برخی نماینده‌ها انجام می‌شود چه تاثیری در فضا و رای مجلس می‌گذارد؟
این نقل‌قول‌ها از دفتر رهبری باید تایید شود. اینکه هر کسی از طرف خودش بخواهد مطلبی را به رهبری نسبت دهد کار درستی نیست.

‌نقل‌قول‌ها بر نظر و رای نماینده‌ها تاثیر می‌گذارد؟
فکر نمی‌کنم؛ نماینده‌ها به دلیل آنکه به این نقل‌قول‌ها مطمئن نیستند و احتمال می‌دهند، تکذیب شود، توجه چندانی نمی‌کنند و خیلی ترتیب اثر نمی‌دهند.

‌به نظر شما هیات‌رییسه مجلس می‌تواند با اتخاذ شیوه‌ای جلوی نقل‌قول‌های غیرموثق از رهبری را بگیرد؟
به نظر من این موضع بیش از هیات‌رییسه مجلس بستگی به رفتار شخصی نماینده‌ها دارد. مساله اخلاقی است که هر نماینده‌ای باید رعایت کند.

‌نماینده‌هایی که این نقل‌قول‌ها را از رهبری در مجلس مطرح می‌کنند، دنبال چه چیزی هستند؟
اینها به نظر من شاید می‌خواهند خود را نزدیک به رهبری جلوه دهند و از این وسیله در راه اهداف خود استفاده کنند.

‌به اعتقاد شما نگارش این نامه انتقادی از سوی نماینده‌ها به هیات‌رییسه تاثیر مثبت دارد؟
من خود نامه را ندیده‌ام اما به عنوان یک تذکر به این‌گونه افراد می‌تواند مفید باشد.
bato-adv
مجله خواندنی ها